Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,22.08.08

Турция е сред страните, които отделят най-малко средства за здравеопазване на глава от населението
22 август 2008 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е сред страните, които отделят най-малко средства за здравеопазване на глава от населението от брутния вътрешен продукт, пише турският вестник “Радикал”. Разходите за здравеопазване в Турция от брутния вътрешен продукт са 7,6 %, докато в страните от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество /ОИРС/ този процент средно е 9 %, а в страните от ЕС и САЩ е много по-висок. В доклад на Делойт за 2008 година “Здравната икономика в Турция и света” се сравняват здравните услуги в света и в Турция и се посочва, че е необходимо да се направи много за достъпността и качеството на медицинските услуги в Турция. В доклада се констатира, че между 1960-2005 година страната е отбелязала напредък в областта на здравеопазването и медицинските услуги, но тя трябва да инвестира още за издигането на равнището им. Докладът отбелязва и положителни стъпки, които е направила в последните години в областта на здравеопазването, например като разрешението служители от публичния сектор да се лекуват в частни клиники.

Али Бабаджан разговаря със Сергей Лавров за Кавказкия пакт за стабилност
22 август 2008 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Анкара/Москва. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан разговаря по телефона с руския външен министър Сергей Лавров за платформата за стабилност и сътрудничество за Кавказ, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Говорителят на външното министерство Бурак Йозюгергин каза в тази връзка, че Бабаджан е изложил пред руската страна конкретизираните окончателно предложения на Турция за изграждането на Кавказки пакт за стабилност и сътрудничество. Той посочи, че през септември се планира среща между двамата министри, на която те да бъдат обсъдени, пише вестникът.

14 нелегални имигранти са задържани в турски води при курорта Кушадасъ
22 август 2008 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Кушадасъ. 14 нелегални имигранти са били задържани в околия Кушадасъ, провинция Айдън, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. По предварително получено сведение екипи към командването за крайбрежна сигурност са задържали в открито море при Асланбурну до Кушадасъ надуваем катер с 14 нелегални имигранти, които са целели да избягат в Гърция. 13 от задържаните са иракчани, а един афганистанец. Те са предадени на отдела за чужденци към полицията в Чанаккале за извършване на необходимите процедури по експулсиране от страната.

Американските кораби с хуманитарна помощ за Грузия са вече в Черно море
22 август 2008 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Очаква се американските кораби с хуманитарна помощ за Грузия да навлязат в акваторията на Черно море, предаде Анадолската агенция. В 08,20 часа тази сутрин американският военен кораб "MCFULL" с хуманитарна помощ за Грузия навлезе от Егейско море в Дарданелите след като вчера Турция даде разрешение за преминаването на кораби на САЩ през Проливите. Към 09,45 часа корабът премина покрай Чанаккале. В Дарданелите навлезе тази сутрин и корабът на НАТО, плаващ под полски флаг “Пуласки”. Двата кораба са съпровождани от американски крайбрежен кораб за охрана на сигурността.

Си Ен Ен Тюрк: 65 097 превозни средства са регистрирани в Турция през юни 2008 година
22 август 2008 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Според информация на Статистическия институт на Турция през юни 2008 година са били регистрирани 65 097 превозни средства, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. От тях най-голям е броят на регистираните автомобили - 24 578, или 37,8 %. Регистираните мотоциклети са 21 318 – 32,7%. Броят на регистрираните камионетки е 12 264 или 18,8 %, а тракторите са 2 687 - или 4,1 %. В сравнение със същия месец на 2007 година броят на регистрираните превозни средства през този юни е с 13,9 % по-малък, отбелязва телевизията.

Националната програма за ЕС планира издигане на отношенията армия-граждани до европейските стандарти
22 август 2008 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Националната програма за стъпките на Турция към ЕС, изготвена от правителството предвижда нов порядък в отношенията между армията и гражданското общество, който да е на нивото на европейските стандарти, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Програмата, съдържаща раздел “Гражданската воля ще бъде водеща във вътрешната национална сигурност”, предвижда жандармерията както полицията да бъде свързана с Министерството на вътрешните работи. Сред стъпките за ново регулиране на отношенията между турските граждани и армията правителството на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ предвижда контрол върху разходите на армията от Държавния съвет; промени в закона за събранията и демонстрациите, закона за стачките и локаутите, закона за защита на личните данни, пише вестникът.

“Хюриет”: Полицията в Алания е започнала издирване на българската прокурорка и дъщеря й, които са в неизвестност
22 август 2008 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Алания. Полицията в Алания е започнала издирване на българската прокурорка Лилия Тервиска /Лилия Терзийска - бел. Фокус/ и 17-годишната й дъщеря Бетя /Петя - бел. "Фокус"/, които са пристигнали на лятна почивка в турския курорт Алания преди седмица, съобщава електронното издание на турския вестник “Хюриет”. 51-годишната прокурорка от София и дъщеря й са пристигнали преди повече от седмица първо в Измир, където живее голямата й дъщеря Александра Тервиска /бел. Фокус - Терзийска/, която работи като журналист и кореспондент на българския вестник “Монитор”, отбелязва изданието. Прокурорката и малката й дъщеря са останали известно време на гости при нея и на 14 август са отпътували за Алания. Александра Тервиска е разговаряла с майка си и сестра си след пристигането на автобуса в Алания, след което вече от седмица не може да установи връзка с тях. Поради опасения за живота им тя е отправила молба към полицията за издирване на близките й. Полицията в Алания е започнала работа по случая, пише вестникът.

Турски печат: Войната в Кавказ сложи отпечатък върху заседанието на Съвета за национална сигурност
22 август 2008 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Заседанието на Съвета за национална сигурност на Турция, което поради летния график се състоя в Истанбул под председателството на президента Абдуллах Гюл, и преминаването на американски военни кораби с хуманитарна помощ за Грузия са едни от важните теми на турските всекидневници днес. Вестник “Милиет” под заглавие “Истанбулски ред в Съвета за национална сигурност” пише, че на вчерашното заседание на съвета, което след 5 години за първи път се провежда в Истанбул са били предложени засилване на връзките с Ирак и е бил подкрепен мирният план за Кавказ. Разгледани са били също и борбата срещу тероризма на ПКК и кипърският въпрос.
Вестник “Сабах” в публикация под заглавие “Дневният ред е Кавказ” също се спира на вчерашното заседание на Съвета за национална сигурност и пише, че войната в Кавказ е сложила отпечатък върху заседанието, което е прощално за началника на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът. На заседанието са били обсъдени срещите на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Русия, Грузия и Азербайджан във връзка с войната в Южна Осетия, както и участието на външния министър Али Бабаджан на заседанието на външните министри на НАТО по същия въпрос.
Спирайки се на заседанието, вестник “Радикал” поставя в заглавието си друг акцент от дневния ред – връзките с Ирак в публикация, озаглавена “Решението на Съвета за национална сигурност: връзките с Ирак ще бъдат разширени”.
Вестник “Заман” в публикация, озаглавена “Армейски генерал Бююканът за последен път участва в Съвета за национална сигурност”, пише, че в декларацията след заседанието се изтъква, че борбата срещу тероризма, за запазването на целостта на държавата и нацията. В края на заседанието е била изразена благодарност на генерал Бююканът за неговата всеотдайност и професионализъм при изпълнението на държавната служба.

“Хюриет”: Турският вицепремиер Назъм Екрен ще открие в Македония клонове на “Зираат банка”
22 август 2008 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Анкара/Скопие. Държавният министър и вицепремиер на Турция Назъм Екрен заминава днес за македонската столица Скопие за осъществяване на серия от срещи и за откриване на клонове на турската “Зираат банка” в Македония, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Турският държавен министър ще има редица срещи с македонски държавни представители и с представители на частния бизнес. Той ще пререже също лентата на клонове на най-старата турска банка в Скопие, Гостивар и Тетово.

Споделяме общо виждане за стабилността в Кавказ и целостта на Грузия, казаха Абдуллах Гюл и Траян Бъсеску

22 август 2008 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Букурещ/Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви, че не смята, че е необходим нов ред и ново урегулиране за Черно море на срещата си с румънския президент Траян Бъсеску, предаде Анадолската агенция. Турция беше последната спирка от обиколката на румънския президент Траян Бъсеску в страните от черноморския регион, която включваше Грузия, Молдова, Украйна, Азербайджан и Турция. Вчера румънският президент беше приет от турския си колега Абдуллах Гюл в двореца “Чъраган” в Истанбул. На пресконференция след срещата двамата президенти представиха позициите си по обсъжданите въпроси. Гюл подчерта, че Турция е в близки отношения с Румъния, която дава своята подкрепа за членството й в ЕС. Той посочи, че с Бъсеску споделят общи идеи за мира, стабилността и благоденствието на региона на Южен Кавказ и ще обмислят възможности за мирно решаване на спорните въпроси там при запазване на териториалната цялост на Грузия.
На въпрос дали смята, че има нужда от ново урегулиране на равновесието на силите в Черно море и как гледа на американско участие в тази насока, Гюл отговори, че не смята, че е необходимо подобно нещо. Споразумението в Монтрьо действа успешно вече 72 години и Черно море е символ на стабилност и мир.
От своя страна румънският президент изтъкна, че страната му ще продължава да подкрепя приемането на Турция в ЕС. За събитията в Кавказ Бъсеску каза, че споделят общо мнение, че и двете страни незабавно трябва да приложат и спазват подписаното споразумение за прекратяване на огъня. Той изтъкна също, че и двамата с Гюл подкрепят териториалната цялост на Грузия и имат единно становище по въпроса за продължаването на реализацията на енергийните проекти, минаващи през Каспийско море и Кавказ въпреки ситуацията в Грузия.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP