Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,25.08.08

Турски културен фестивал в прочутия Сентръл парк в Ню Йорк привлече турци в САЩ и американци
25 август 2008 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Фестивал на турската култура в прочутия Сентръл парк в Ню Йорк организира турският културен център в Ню Йорк, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Към фестивала, който се организира за първи път, проявиха голям интерес както турски граждани, живеещи в Ню Йорк и Ню Джърси, така и много американци. Той беше открит с изпълнения на състава за песни и танци от Инегьол, провинция Бурса. Атракция за турците и американците бяха и мазните борби, които демонстрира екип от Сакария. На откриването на фестивала генералният секретар на Партията на справедливостта и развитието Идрис Наим Шахин изтъкна, че турско-американското сътрудничество е особено важно и оцени този фестивал като много положителна стъпка, насочена към турските граждани в САЩ. Поздравления поднесе и кметът на Бруклин Марти Марковиц.

Нов горски пожар обхвана провинция Мугла
25 август 2008 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Мугла. Нов горски пожар обхвана провинция Мугла, предаде Анадолската агенция. В местността Ескиалан в околия Йъланлъ, залесена с дървeта от вида червен бор и черен бор е възникнал пожар по неизяснена все още причина. По думите на директора на дирекцията по горите в Мугла Ибрахим Айдън противопожарни екипи са започнали борба с огнената стихия, включително с хеликоптери от въздуха. Според първоначалното предположение причина за пожара може да е паднала гръмотевица. След големи усилия вчера беше овладян горски пожар избухнал пак в провинция Мугла два дни преди това в резултат на паднала гръмотевица. Той изпепели 150 хектара гори.

Турски войник загина при операция срещу ПКК в провинция Батман
25 август 2008 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Батман. Турски войник е загинал по време на операция срещу Кюрдската работническа партия /ПКК/ в провинция Батман, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Войникът Фатих Текдоган се е подхлъзнал и паднал от скала в околия Сасон при претърсваща операция срещу ПКК. При падането той си е разцепил главата и веднага е бил отведен в болницата в Батман, а след това в Диарбекир, но опитите да бъде спасен са били безуспешни, пише вестникът.

Пожар бушува в полите на планините Боздаа в провинция Измир
25 август 2008 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Измир. Пожар е възникнал в провинция Измир, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. В полите на планините Боздаа край село Деребекелер в околия Йодемиш са пламнали горски масиви. На мястото са пристигнали противопожарни екипи и автомобили на горската служба за борба с огнената стихия. Според полученото сведение причината за пожара е неизяснена. Действията по гасенето продължават, пише вестникът.

Гиганти в шоколадовата индустрия проявяват интерес към турската компания “Шьолен чиколата”
25 август 2008 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската компания “Шьолен чиколата” привлича вниманието с бързото си разрастване на външния и вътрешния пазар, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Компанията изнася своите изделия в 120 страни и отбелязва 35 % нарастване на износа в сравнение със същия период на миналата година. Според члена на управителния съвет Елиф Чобан “Шьолен чиколата” получава непрекъснато предложения за сътрудничество и съвместни проекти, но засега не планира подобни стъпки, а смята да работи сама за развитието си.

5 милиона турски избиратели не фигурират в избирателните списъци
25 август 2008 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изявлението на председателя на Централната избирателна комисия в Турция Муаммер Айдън, че 5 милиона избиратели не са регистрирани в избирателните списъци, предизвика скандал, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Опозицията, която внесе въпроса в парламента, разкритикува комисията, че не прави необходимото за намиране и регистриране на тези лица.

Позицията на вицепрезидента на Обама Джо Байдън към Турция може да бъде притеснителна
25 август 2008 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Ако кандидатът на демократите Барак Обама спечели изборите за президент на САЩ, отношението на неговия вицепрезидент Джо Байдън към Турция ще бъде притеснително, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Джо Байдън се смята за гуру в областта на външната политика заради дългогодишната си дейност в Комитета за външни отношения като член и председател. Според директора на проектите за Турция във Вашингтонския институт и гост-преподавател в университета Бахчешехир в Истанбул СонерЧагаптай Джо Байдън обаче е име, което трудно се поддава на убеждаване и трудно променя своите становища. Според експерта в института Хъдсън Зейно Баран Джо Байдън може да отвори път за дипломатически кризи след евентуално спечелване на изборите от Обама заради твърди позиции и по въпроса за Кипър и Армения.

Нова конституция в Турция трябва да бъде изработена с консенсус, смята водещ световен конституционалист
25 август 2008 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Франкфурт/Анкара. Водещият специалист в света по конституционно право и промени в конституциите проф. Андрю Арато заяви, че управляващите в Турция трябва да потърсят широк консенсус след изхода от делата за носене на забрадки в университетите и за забраната на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, пише турският вестник “Милиет”. Проф. Арато изтъкна, че с решенията си по тези дела Конституционният съд в Турция е показал своята роля и място в системата – да бъде защитник на конституцията и правосъдието в страната. Той посочи, че това, че съдът не е забранил ПСР е било най-доброто решение. Известният конституционалист каза, че обновлението на демократичния процес в Турция трябва да продължи и единственият път за това е промяната на конституцията и дори изработването на нова конституция. Според него обаче това трябва да стане само при един консенсус.

Новите командващи на турската армия и Генералния щаб встъпват в длъжност тази седмица
25 август 2008 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Тази седмица встъпват в длъжност новите командващи на видовете армейски сили и новото командване на Генералния щаб на Турция, предаде турската агенция АНКА. Предаването на постовете на новите командващи, определени на последното заседание на Висшия военен съвет, ще започне с церемония в Главното командване на жандармерията и ще завърши с приема на 30 август. Началникът на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът ще вземе участие в церемонията в Главното командване на жандармерията, а на 28 август официално ще се сбогува с поста си и с досегашните си колеги. На 26 август от 17 часа началникът на жандармерията армейски генерал Ъшък Кошанер, който ще поеме поста командващ сухопътните сили на Турция, ще предаде своя пост на армейски генерал Авни Атилла Ъшък. На следващия ден - 27 август, досегашният командващ сухопътните сили армейски генерал Илкер Башбуг ще предаде поста си на генерал Ъшък Кошанер, а на 28 август началникът на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът официално ще предостави своите пълномощия на генерал Башбуг. На 30 август ще се състои официалният прием в чест на новите командващи на турската армия.

“Милиет”: Измир не разполага вече с терени за промишлени инвестиции, каза Екрем Демирташ
25 август 2008 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Измир. В Измир не са останали поземлени площи, които да бъдат продадени или предоставени под аренда на инвеститори, които искат да влагат финансови средства и да развиват бизнес, заяви председателят на Управителния съвет на Търговската камара в Измир Екрем Демирташ, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Демирташ посочи, че в приетия миналата година нов архитектурен план на града не са предвидени нови терени за промишлено строиетлство. По думите му вече само година след неговото приемане намирането на нови терени за това е невъзможно и това силно задържа развитието на града и района. Според него местните власти в Измир не мислят за разширяване на промишлеността и икономическия разцвет на Измир, а за тяхното спиране. “Стотици хора чакат работа, а инвеститорите имат готовност да инвестират в нови проекти, но проблемът с площите възспира този процес”, добави още председателят на измирската търговска камара.

“Хюриет”: Убит е бил член на областния съвет на НРП в Болу
25 август 2008 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Болу. Член на областния съвет на Народнорепубликанската партия /НРП/ в град Болу е бил убит в дома си, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Фахреттин Таняр-член на областния съвет на НРП, 56-годишен, е бил открит мъртъв от полицейските екипи, които отишли в дома му по получено сведение. Тялото на Таняр, което е било намушкано с нож на 4 места, е било откарано в моргата за медицинска експертиза. По случая е започнало разследване. Убитият е бил и председател на клуба на ловците в Болу, пише вестникът.

Анадолска агенция: Двама турски граждани са отвлечени от членове на ПКК в провинция Бингьол
25 август 2008 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Бингьол. Двама турски граждани са били отвлечени вчера към 15,30 часа от членове на терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ в околия Генч, провинция Бингьол, предаде Анадолската агенция. Също така по информация на интернет сайта на Генералния щаб на Турция вчера при претъсване на планинския район на околия Лидже, провинция Диарбекир, са били открити 50 килограма амониев нитрат, използван за направа на експлозиви и 667 килограма наркотици.

Турски печат: Разкритията по скандала “Ергенекон” и случаят “Шабан Дишли” в ПСР “тресат” Турция

25 август 2008 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Скандалните разкрития по случая “Ергенекон” вече месеци наред продължават да са една от водещите теми в турските вестници. В статия под заглавие “Картотекиране от офицер на офицер” вестник “Радикал” пише, че CD, открито у пенсионирания офицер Фикрет Емек и приложено към папката с доказателствени материали по “Ергенекон”, показва, че картотекирането от страна на организацията не се ограничава само до политически лица и до граждани, а засяга и офицери от всички степени на военната йерархия. Офицери от различни стъпала във военната йерархия са водени в специален списък със съпътстваща характеристика на политическите им пристрастия и лични наклонности. В списъка фигурират също и военни лица без каквато и да е характеристика. Вестникът пише, че особено внимателно са следени офицери с леви възгледи и симпатизиращи или близки с алевийските кръгове в страната.
Вестник “Хюриет” под заглавие “Делото “Ергенекон” раздели и кюрдите” пише, че обвинителният акт по случая “Ергенекон” има функцията на “попивателна хартия” и върху политиците от кюрдски произход. Вестникът пише, че причината за това е замесването на името на Абдуллах Йоджалан в този скандал. Изданието цитира думите на лидера на Партията на демократичното общество Ахмет Тюрк според когото ако разследването не премине на изток от Ефрат, кюрдският въпрос не може да бъде решен, и на депутатката Емине Айна, според която Генералният щаб кара Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ да разчиства сметки.
Вестник “Заман” в публикацията си “Интригуващо сведение от признаващия: Офицер от отдела за жандармерийско разузнаване и борба с тероризма заповядваше да се вършат незаконни неща в комбина с ПКК” се спира на признания на обвиняеми по делото.
Вестник “Милиет” се спира на скандала “Шабан Дишли”, който дни наред е причина за обмяна на остри реплики между управляващи и опозиция в Турция. Повод са разкрития за заместник-председателят на ПСР Шабан Дишли, когото опозиционната Народнорепубликанска партия взе под мишена заради корупция и лобиране за частни финансови интереси. Вестникът цитира в заглавие думите на премиера Ердоган, че няма да позволят дейност на престъпни групи в партията и посочва, че негово разпореждане е започнало разследване по случая “Дишли”.

Няма да позволим дейността на групи за лични интереси вътре в ПСР, каза турският премиер
25 август 2008 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Ризе. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че няма да позволят дейността на групи за извличане на лични материални интереси вътре в Партията на справедливостта и развитието, предаде Анадолската агенция. На околийския конгрес на партийната организация на ПСР в град Ризе Ердоган засегна важни вътрешнополитически въпроси, както и поведението на опозицията в Турция. Той атакува опозицията, че не ПСР, а тя не може да установява диалог с гражданите. Турският премиер каза, че няма да направят крачка назад от демокрацията, правото, универсалните ценности и основните принципи на републиката.

“Милиет”: Приемането на националната програма трябва да ускори реформения процес към ЕС, каза Оли Рен
25 август 2008 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен заяви, че посрещат със задоволство призивите в Турция за модернизиране на страната със засилването на реформения процес към ЕС, пише турският вестник “Милиет”. Рен изтъкна, че тези реформи са необходими и за пресичането на политическите кризи, с които всяка година се сблъсква страната и които отнемат много от енергията й. Еврокомисарят каза, че въпреки призивите на Европейската комисия Турция не е направила нищо за промяната на закона за политическите партии и по редица други закони. Той изрази надежда, че приемането на националната програма за реформи за присъединяване към ЕС ще ускори реализацията на необходимите действия за европеизиране на страната. Рен посочи, че както Европейската комисия, така и Турция трябва да стои на думата си да стане по-европейска държава и сега е времето тя да напредва по този път, премахвайки препятствията по пътя си. Рен изтъкна още, че реформеният процес към ЕС е широкообхватен и включва въпроси като отношенията между армията и гражданското общество, съдебната и социалната реформа, правата на жените и свободата на словото и мисълта.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP