Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус,26.08.08

“Милиет”: ПСР премина към атака за местните избори през март 2009 година
26 август 2008 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция премина към атака за местните избори през март 2009 година, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган ще активизира обиколките си из страната и участията си в областните и околийските организации на партията и срещите с местните партийни структури. Той ще следва тактиката от парламентарните избори през 2007 година, когато обиколи всички провинции и присъства на митинги на привърженици във всички тях. ПСР планира да получи около 60 % на предстоящите местни избори и по пътя към тази цел комисията за местните избори под ръководството на заместник-председателя Хюсеин Танръверди започна преглед на всички общини, в които управлява ПСР. ПСР си поставя за цел да събори крепостите на Партията на демократичното общество /ПДО/ в Югоизточен Анадол и на Народнорепубликанската партия /НРП/ в Измир. За тази цел в предизборната кампания на ПСР се очаква омекване на “кюрдската политика” на партията, а в Измир вече участват депутати от алевийски произход със социалдемократически убеждения.

“Милиет”: Полицейски екипи атакуваха общината в Батман
26 август 2008 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Батман. Екипи на отдела за борба с трафика и организираната престъпност към полицията в Батман атакуваха кабинетите на кмета на Батман Хюсеин Калкан и на неговия съветник, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Полицейската акция се е състояла вчера към 19 часа. Пред екипа от 20 полицаи адвокатите на кмета Хюсеин Калкан и на депутата от Партията на демократичното общество /ПДО/ Бенги Йълдъз са заявили, че няма да отворят останалите стаи в общината докато не им бъде връчено писмено прокурорско разрешение. След като са взели такова разрешение, полицаите са започнали щателно претърсване на стаите в общината и проучване на протоколите от заседанията на общинския съвет. Кметът на Батман Калкан е бил шокиран от случая, а съветникът му Несим Турхан е бил отведен за разпит в полицията. Според думите им причината за полицейската атака не им е известна и подобно нещо се случва за първи път, пише вестникът.

“Радикал”: ПСР в Турция поде атака срещу НРП за корупция и злоупотреби
26 август 2008 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в Турция премина в атака срещу опозиционната Народнорепубликанска партия /НРП/ за корпуция и злоупотреби вместо да даде отговор на твърденията за такива в своето партийно ръководство, пише турският вестник “Радикал”. ПСР вместо да даде отговор след разгорелия се скандал на твърденията, че заместник-председателят на партията Шабан Дишли е взел 1 милион долара рушвет за промяна на благоустройствения статут на поземлен парцел в Истанбул, продължава да обвинява в злоупотреби НРП, която разгласи този случай. Името, което е на прицел, е Дурду Йозболат. Заместник-председателят на ПСР Егемен Багъш поиска от НРП да се извини за неверните твърдения и извади на дневен ред случая с предоставяне на земя в община Чанкая за изграждане на училище от депутата от НРП Дурду Йозболат. Според Багъш този случай предизвиква протестите на жителите на общината, които искат териториите в района им да се ползват за обществени нужди без да имат определени лица да придобиват площи срещу подкупи, пише вестникът.

Турски печат: Правителство и синдикати не се споразумяха за заплатите на служителите в държавния сектор
26 август 2008 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Повишението на заплатите на служителите в публичния и държавния сектор е една от темите, на които се спират турските вестници днес. Вестник “Заман” в публикация “Сигнал от финансовото министерство за повишение от 7,5 % на заплатите на служителите” пише, че вчера е бил третият тур от обсъждането на възнагражденията на служителите в публичния и държавния сектор. На обсъждането първият заместник-министър на финансите Хасан Басри Актан е посочил, че министерството ще отдели 5 милиарда и 750 милиона турски лири за увеличението на заплатите на обществените и държавни служители през 2009 година. Вестникът пише, че искането на синдикатите е за 8 милиарда турски лири. Според министерството повишението ще бъде 7,5 % като ще бъде разпределено 4 % през първото полугодие и 3,5 % през второто. Остри спорове между представителите на синдикатите и министерството e предизвикало и определянето границата на екзистенц минимума за четиричленно семейство в страната, който според министерството е 255 турски лири, а според синдикатите 820 турски лири.
Вестник “Сабах” в публикация “Башесгиоглу: Ще разискваме предложенията на синдикатите” пише, че третият кръг преговори между правителството и на синдикалните конфедерации на служителите в публичния и държавния сектор отново е бил безрезултатен. По думите на държавния министър Мурат Башесгиоглу четвъртият кръг преговори ще се състои в четвъртък или петък. Според синдикатите правителството не представя точен разчет на увеличението на заплатите, следвайки инфлацията.
Вестник “Хюриет” в публикация “Предложението за заплатите на чиновниците остана за четвъртък” също се спира на преговорите между синдикати и правителство. Вестникът цитира министър Башеисгиоглу, че тази кръгла маса е мястото за предоставяне и отнемане на права на служителите и страните трябва да бъдат добронамерени. Според него правителството не е привърженик на популисткото разбиране от една страна да се дадат 10 % увеличение, а от другия джоб да се вземат 15 %.
Вестник “Милиет”, спирайки се на преговорите между правителство и синдикати, поставя акцент в публикацията си по темата на разискванията за границата на бедността.

“Милиет”: Петима инженери едва не изгоряха при гасенето на пожара в провинция Мугла

26 август 2008 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Мугла. Петима инженери за малко не са изгорели в огнените пламъци при гасенето на горския пожар в района Йъланлъ, провинция Мугла, пише турският вестник “Милиет”. Вчера в 11,50 часа в местността Тембеллер при махалата Ешкиялар край село Йозлюдже в провинция Мугла избухна пожар. За загасянето му бяха изпратени веднага 2 хеликоптера, 5 пожарогасителя и 60 горски работници. Поради стръмния и скалист терен на района борбата с пожара е била много трудна и 5 инженери от екипа са изчезнали в дима от огъня в резултат на посоката на вятъра. Била е изпратена помощ от Денизли, Айдън, Анталия, Маниса и Афионкарахисар от 6 хеликоптера, 60 пожарогасители, 18 дозери и 750 работници, след което пожарът е бил взет под контрол. Инженерите са били спасени и отведени веднага в болница за оказване на медицинска помощ. Състоянието им е добро. При проверката е станало ясно, че пожарът е унищожил площ от 100 хектара. Според заместник-директора на дирекцията по горите в Мугла Мюмтаз Канат вероятната причина за пожара е незагасен добре огън, запален от овчарите в района. По разпореждане на валията на Мугла са били изпразнени къщите от селата Йозлюдже и Йенишендере, пише вестникът.

Министърът на националното образование на Турция Хюсеин Челик заминава на посещение в Иран
26 август 2008 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Анкара/Техеран. Министърът на националното образование на Турция Хюсеин Челик заминава днес на посещение в Иран по покана на иранския си колега Алиреза Али Ахмеди, пише турският вестник “Сабах”. Визитата на Челик ще продължи до 29 август. Турският министър ще бъде съпровождан от кмета на Ван Бурхан Йенигюн и депутата от Ван Кайхан Тюркменоглу. Според информация от министерството на националното образование Челик и иранските му домакини ще обсъдят възможностите за разширяване на връзките в областта на образованието между двете страни, които да допринесат за културното сътрудничество между турския и иранския народ, пише вестникът.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP