Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Трудната мисия на Ердоган

Трудната мисия на Ердоган

[Reuters]

Трудната мисия на Ердоган

[Reuters]

В сряда премиерът Реджеп Тайип Ердоган изненадващо реши да направи 24-часова обиколка Москва-Тбилиси. По този начин Турция се намеси активно в кризата в Грузия. Това е една трудна мисия, която турската дипломация поема в критичен момент. Несъмнено нейният успех е много важен както от гледна точка на регионалния мир, така и от гледна точка на авторитета на Турция, коментира БТА.

Първата и спешна цел на тази инициатива на премиера е да помогне за прекратяване на стълкновенията, които не спират. Другата цел е да допринесе за взимане на мерки, осигуряващи трайност на примирието и в по-дългосрочен план за решаване на разногласията, довели до тази война.

В този момент е от жизнена важност оръжията напълно да замлъкнат. Примирието, френският президент Никола Саркози от името на ЕС се опита да осигури в Москва и Тбилиси, вчера не можа да бъде приложено напълно, въпреки че страните се споразумяха. Войната продължи в Грузия, дори в райони, близо до Тбилиси, припомня агенцията.

Премиерът Ердоган се включва именно в тази критична обстановка. В действителност това е колкото уместно, толкова и амбициозно начинание. Една от особеностите му е, че това е една независима инициатива, извън тази на западните сили, но ще може да я допълни като резултат. Ако усилията на премиера дадат положителен резултат, това ще бъде голям успех за турската дипломация, обяснява БТА.

В действителност Турция има възможности да играе конструктивна роля по такива въпроси. Сега тя се опитва да използва това свое предимство и в грузинската криза. Най-голямото предимство на Анкара е положението й в този район. Кавказ е гранична с Турция област. Това дава на Турция възможност да прави по-верни оценки за събитията, които следи отблизо.

Турция поддържа близки отношения с Русия и Грузия. Турската дипломация следва балансирана политика в отношенията и с двете страни.

Досега Турция се опитва да следва с определена последователност политиката си по отношение на Кавказ. Последните стълкновения и продължаващата още криза налагат Анкара да разработи по-активни и своеобразни стратегии, но да продължи както винаги балансираното си и разумно поведение.

Inform,14.08.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP