Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,17.08.08

Членове на ПКК подпалиха машина за ремонт на път в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция
17 август 2008 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Машина, използвана за ремонт на път в околия Шемдинли, провинция Хаккяри, е била подпалена от членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Според информация в интернет сайта на Генералния щаб на Турция събитието е станало снощи в 23.00 часа. Също така вчера следобед в района на Маден, провинция Шърнак, по време на ремонтни дейности с работна машина са били намерени укрити 2 килограма и 716 грама експлозив /ТНТ/ и един електрически детонатор. Те са били обезвредени от специалисти от силите за сигурност.

125 милиона турски лири безлихвени кредити ще бъдат отпуснати на фирми производителки в Турция
17 август 2008 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на промишлеността и търговията на Турция Зафер Чаалаян заяви, че идната седмица започва приемането на молби за отпускане на безлихвени кредити на фирми производителки, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Безлихвената помощ за фирма ще бъде в размер на 25 000 турски лири. Периодът за връщане на кредита ще бъде 18 месеца, като първите 6 месеца кредитополучателят е освободен от задължения по изплащането му. Министър Чаалаян посочи, че е предвидена сума от 125 милиона турски лири за този вид кредитиране. 25 % от средствата са предвидени за районите на Източен и Югоизточен Анадол, 25 % за останалите приоритетни за развитие райони, а останалите 50 % за всички други райони на страната.

Турция е на първо място в Европа по данъци върху бензина

17 август 2008 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е на първо място в Европа по данъци върху бензина, предава Анадолската агенция. Според данни на Европейската комисия повече от 50 % от цената на бензина в страните от ЕС отива за данъци и други разходи. Най-висок е този процент в Германия – 58,3 %, а най-нисък в Република Кипър – 39,6%. В Турция този процент е по-висок и достига 59,7 %, посочва агенцията.

1119 турски лири /ок. 1120 лева/ става заплатата на нископоставените държавни служители в Турция
17 август 2008 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви решението на правителството за увеличаването на заплатите на държавните служители в Турция, пише турският вестник “Радикал”. “След като в обществото са равностойни, ще имат и равностойно заплащане”, каза Ердоган на заседанието за договаряне на възнагражденията на държавните служители. Най-нископоставените служители ще получат допълнително месечно възнаграждение 103 турски лири; учители, по-високопоставени служители, религиозни служители – 112 турски лири, полицаите – 161, изследователите – 171, инженерите – 264 турски лири. Така от началото на август 2008 година най-ниската заплата на държавен служител става 1119 турски лири /около 1120 лева/. Заплатите на учителите ще станат от август 1334 турски лири, на инженерите 1992, на полицаите 1776 турски лири. Турският премиер каза, че средното повишение на заплатите на държавните служители е 18, 5 %, за което са отделени 947 милиона турски лири от бюджета.

Нелегално произвеждано оръжие иззе жандармерията в Дюздже, Северна Турция
17 август 2008 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Дюздже. Оръжие, което е било произвеждано нелегално в незаконна работилница, е било заловено при операция на жандармерийски екипи в Дюздже, предава Анадолската агенция. Екипи на жандармерията в Дюздже са организирали вчера следобед операция срещу нелегална работилница за производство на оръжие, при която са иззели 15 пистолета, 6 ловни пушки, много патрони и материали, използвани за производство на оръжие.

Президентът Абдуллах Гюл призова за единство на турските граждани в град Хаджибекташ
17 август 2008 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл участва в честванията при култовия център Хаджи Бекташ Вели в град Хаджибекташ, предаде Анадолската агенция. В словото си Абдуллах Гюл отправи послание за единство на турските граждани и турската нация. “Този народ е един народ. Всички заедно сме един народ – и с алевиите, и със сунитите, с турците и с кюрдите”, каза турският президент пред огромното множество дошло на празненствата, които се организират в Турция ежегодно от 1990 година насам като израз на единението на различните религиозни групи. Гюл изтъкна, че всеки “ъгъл” от тази страна носи своето богатство, носи своята култура различна от другите райони, своите социални специфики. Той каза, че проблеми може да има и има, но те могат да бъдат преодолени с добра воля и общи усилия колкото по-открито се гледа на истината. “Само тогава ще бъдем едно и никой няма да се чувства чужденец в собствената си родина”, заяви Гюл. Той цитира послания на тюркския мистик Хаджи Бекташ Вели, призоваващи към търпение, толерантност, уважение между хората от различни религии и етноси.

Агенция Фокус припомня, че Хаджи Бекташ Вели е тюркски неортодоксален мистик, живял в XIII век. В духа на следваната от него мистична традиция той призовава за любов и разбирателство между всички хора, към смирение и търпение, към толерантност спрямо всички религии и етнически общности. Тържествата при култовия център на Хаджи Бекташ се организират от 1990 година насам с идеята за преодоляване на различията и противопоставянето между алевии и сунити в Турция и за пропагандирането на общочовешките ценности, споделяни и внушавани от Хаджи Бекташ Вели.

Задържаните 61 души при антитерористичната операция в Адана са освободени
17 август 2008 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Адана. Задържаните 61 души при операция срещу терористичната организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ в Адана са били освободени, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Те бяха задържани на 14 август от екипи на отдела за борба с тероризма към полицията в Адана и предадени на съда. Сред задържаните бяха и председателят на областната организация на Партията на демократичното общество /ПДО/ Зеки Караташ, Мехмет Нардан и Дурмаз Юзмен - околийски лидери на ПДО в околиите Сейхан и Юрегир, и Бурхан Араз и Лейла Гювен – кметове на Якапънар и Кючюк Дикили. 30 от обвинените обаче са били освободени от Републиканската прокуратура в Адана, а останалите 31, сред които и членовете на ПДО са били пуснати от съда и ще бъдат съдени без постоянна мярка за задържане.

1694 души са загинали, 78 688 души са ранени при катастрофи в Турция за първото полугодие на 2008 година
17 август 2008 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. 289 913 пътно-транспортни произшествия са станали на територията на Турция за първите шест месеца на 2008 година, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. При катастрофите са загинали 1694 души, а 78 688 души са били ранени. Голяма част от произшествията са станали в градовете, но тези, при които има най-много жертви са на междуградските пътища. Паричните глоби, наложени на водачите и на управляваните от тях автомобили или други превозни средства, са 458 988 198 турски лири, от които глобите, наложени на шофьори, които са нарушавали правилата на движение по пътищата, са 304 820 194 турски лири, а 153 694 104 турски лири глоби са наложени на регистрираните коли.
След употреба на алкохол са били заловени да карат 68 656 шофьори, 433 души са шофирали при 100 точки за глоба и 22 шофьори са били под съдебна отговорност. На 568 шофьори са били отнети документите за правоспособност, а за 324 415 автомобили е наложена забрана за движение по пътищата заради неспазване на правилата от шофьорите им или за технически неизправности.

Хабертюрк: Турски самолети бомбардираха група на ПКК в Северен Ирак
17 август 2008 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски военни самолети са бомбардирали голяма група от крилото на Кюрдската работническа партия /ПКК/ – КОНГРА-ГЕЛ в района Авашин-Басян в Северен Ирак, съобщава турското електронно издание Хабертюрк. На 16 август вечерта турските сили са засекли многобройна група на ПКК в пещера, ползвана за убежище в района Авашин и са предприели масирани въздушни атаки. След успешната операция турските самолети са се завърнали в базите си.

Мерките за сигурност при визитата на Ахмадинеджад трябваше да бъдат на най-високо ниво, каза Муамер Гюлер
17 август 2008 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Валията на Истанбул Муамер Гюлер каза в специално изявление, че засилените мерки за сигурност при визитата на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад са били наложени за това, че посещението е било оценено като много рисково и чувствително, предава Анадолската агенция. В изявлението си Гюлер посочва, че за двата дни на визитата ежедневният ритъм на живот на истанбулчани е бил нарушен, но информацията за критичното посещение е налагала подобни мерки за сигурност. Той помоли жителите на Истанбул за разбиране. Гюлер каза също, че 5 000 полицаи и представители на специалните части са охранявали Истанбул през двата дни на визитата, изпълнявайки своя служебен дълг.

В Адапазаръ и Коджаели почетоха паметта на загиналите при земетресението на 17 август 1999 година
17 август 2008 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Адапазаръ. В турския град Адапазаръ беше почетена паметта на загиналите при голямото земетресение на 17 август 1999 година, предаде Анадолската агенция. Със специална церемония група граждани почете с мълчание загиналите – близки, приятели и съграждани при земетресението, разтърсило Северозападна Турция през август 1999 година. Паметната церемония е била организирана на булевард “Ататюрк”.
Голямото земетресение в 03.02 часа на 17 август 1999 година беше с епицентър околия Гьолджюк, провинция Коджаели и с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер. То беше последвано от множество вторични трусове с по-малък магнитуд. При него загинаха 17 480 души. Много сгради бяха разрушени.

Истанбулчани могат да искат обезщетения за щети от затварянето на пътища при визитата на Ахмадинеджад
17 август 2008 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Гражданите на Истанбул ще могат да повдигнат дела за обезщетения за това, че са изпуснали самолети и автобуси поради затваряне на пътните артерии в града по време на посещението на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад в Истанбул, пише турският вестник “Хюриет”. Преподавателят по административно право в университета Малтепе в Истанбул проф. Юлкю Азрак заяви, че потърпевшите граждани на Истанбул могат да повдигнат дела за обезщетения за наложените мерки за сигурност по време на визитата на Махмуд Ахмадинеджад, които не са били оповестени предварително и гражданите не са се подготвили за тях. Според проф. Азрак управляващите са постъпили “повече кралски от краля” и са парализирали града, което е породило силно недоволство сред гражданите заради нарушаване на личната им програма. Заради затворените пътни артерии много от тях са били принудени да се откажат от предварително планирани пътувания, пише вестникът.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP