Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

България и Турция фаворити на руснаците за покупки на имоти

София най-привлекателна за инвестиции в търговски терени



СНИМКА АЛЕКСЕЙ ДИМИТРОВ

До края на годината трябва да бъде готов първият склад на Sofia Airport Center в столицата.

Руските инвеститори предпочитат да купуват недвижими имоти в страни като България и Турция, съобщи за сп. "Квадратный метр" Юлий Кайнов, директор на департамента за имоти в чужбина на компанията Century 21 Еврогруп Недвижимость.
Според участниците в международната изложба MIPIM-2008, която се проведе в Кан, Турция заема второ място в света по привлекателност за инвестиции в недвижими имоти. Активно е строителството в Истанбул, където купуването на имот с цел отдаване под наем е изключително изгодно. При това парадоксално цените на новопостроените жилища се запазват ниски на фона на поскъпването на земята и строителните материали, което е повече от четири пъти за половин година. Според инвеститорите тази ситуация обаче едва ли ще се запази още дълго.
София е привлекателна за инвестиции в търговски площи. България е страната с най-висок ръст на БВП в ЕС, много компании отскоро се насочват към нея и се формира голямо търсене на офиси. Цените на този тип имоти са около 900-1100 евро/кв. м, минималната площ - 44 кв. м, така че влизането на пазара става срещу минимум 50 хил. евро.
Популярната доскоро Черна гора губи позиции заради ръста на цените. Преди две години жилища можеха да се закупят на цени 1,5-2 хил. евро за кв. м, докато сега трябва да се отделят по 4-5 хил. евро/кв. м за вила на крайбрежието. Причината за това е прегряването на пазара под влияние на големия интерес от страна на руските инвеститори. Макар че не може да се очаква ръстът на цените на жилищните имоти в Черна гора да продължи, в момента по-изгодна е покупката на земи.
На четвърто място по интерес на руските инвеститори се нареждат САЩ с имоти в Ню Йорк, Лос Анджелис и Маями. Цените в Маями паднаха под влияние на ипотечната криза. Пазарът обаче е рисков, развива се циклично с върхове и спадове и не може да се предвиди кога ще бъде достигната долната граница на спад.
Германия, която предлага обекти на ниски цени, обаче остава нерентабилна заради високите данъци. Например в Берлин на около 4,5 км от Райхстага може да се закупи реставриран луксозен имот от началото на миналия век с три апартамента за 115 хил. евро. Отдаването им под наем обаче не покрива разходите.

Inform,12.08.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP