Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,15.08.08

Трима кюрдски сепаратисти за убити в Югоизточна Турция
15 август 2008 | 20:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Трима кюрдски екстремисти и един турски войни са загинали в Югоизточна Турция, предаде АФП, позовавайки се на командването на турската армия.
Трима сепаратисти от Кюрдската работническа партия ПКК са били убити при сражение в планинския регион Сасон.
При друг инцидент един турски войник е загинал, а друг е ранен при взрив на мина, поставена от активисти на ПКК в район в близост до град Семдинли.

В къщата на Дева Мария близо до Измир отбелязаха празника на Дева Мария
15 август 2008 | 20:04 | Агенция "Фокус"
Измир. В къщата на Дева Мария в околия Селчук в Измир днес беше отбелязан денят, почитан от католиците като възнасянето на Света Дева Мария, предаде Анадолската агенция. Религиозният празник беше почетен със специална церемония. На святото място дойдоха стотици богомолци – и християни, и мюсюлмани.

“Хюриет”: Всеки ден в България се продават средно по 166 нови автомобила
15 август 2008 | 19:48 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Всеки ден в България се продават средно по 166 нови автомобила, показват данни на Съюза на вносителите на автомобили в България /СВАБ/, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Според изявление на СВАБ за медиите в България, чието население наброява 7,4 милиона и която е най-бедната страна в ЕС, в последните 7 месеца са били продадени 35 495 нови автомобила, сред които и 71 от марката “Лексус”, 18 от марката “Кадилак”, 6 джипа “Хамър” и 28 от марката “Ягуар”. 11,09 % от пазара притежава “Опел”, която е лидер в броя на продаваните нови автомобили. За последните 7 месеца са били продадени 3644 коли от тази марка. В същото време “Сузуки” е продала 3212, “Фолксваген” – 2877, а “Пежо” 2053 автомобила. Според информация на полицията към автомобилния трафик в страната средно на ден се включват по 700-800 нови или стари коли.

Проблемите в двустранните икономически отношения бяха обсъдени днес на турско-ирански бизнес форум
15 август 2008 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турско-ирански бизнес форум се състоя днес в Истанбул с участието на президентите Абдуллах Гюл и Махмуд Ахмадинеджад, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. На форума, организиран от Съвета за външноикономически връзки на Турция /DEİK/, са били обсъдени новите стъпки за икономическо сътрудничество между двете страни и проблемите в двустранните икономически отношения.

Безработицата в Турция от месец май 2008 година насам е 8,9 %
15 август 2008 | 18:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Безработицата в Турция от месец май 2008 година насам се изчислява на 8,9 %, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. През същия период на миналата година тя също е била 8,9 %. Броят на регистрираните безработни в Турция за месец май е 2 164 000 души. В сравнение със същия период на 2007 година броят на безработните е нараснал с 41 000 души. Процентът на безработицата в градовете се изчислява на 11 %, а в селските райони на 5,6 %. Според данните на Статистическия институт на Турция за тримесечие процентът на трудовозаетото население за май е 49 %. Броят на работещите е 22 277 000 души, като е нараснал с 434 000 в сравнение със същия период на изтеклата година.
Процентът на безработните младежи е 16,3 %. В сравнение със същия период на миналата година той е намалял с 1,2 %. Преди една година този процент е бил 17,5, пише вестникът.

Шестима терористи със 144 кг експлозив са засечени на сирийско-турската граница
15 август 2008 | 18:07 | Агенция "Фокус"
Хатай. Терористи, които са били засечени при опит да преминат границата в провинция Хатай, са избягали при възникналия сблъсък в Сирия, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Вчера през нощта в 00,30 часа 6 терористи, които са искали да влязат в Турция през мястото Карбеязъ, околия Алтънйозю и са носели чанта, са били засечени от дежурещите жандармерийски екипи. На призива “Спри” те са отвърнали с огън. След кратка престрелка терористите са избягали в Сирия като са оставили чантата, която носели. В нея са били открити 144 килограма експлозиви. В тази връзка силите за сигурност в Хатай са били вдигнати в повишена готовност заради възможни терористични атаки.
Била е установена също самоличността на терориста, който беше убит при сблъсък при опит да извърши терористично действие на 11 август и в чантата му беше намерен 12 килограма експлозив С-4. Това е бил Орхан Джанер, роден в Хаккяри, но притежаващ фалшив паспорт. Той е бил издирван от 5 години. Полицията е предала трупа му на роднините, за да го погребат.

24 нелегални имигранти са задържани в провинция Чанаккале при опит да преминат в Гърция
15 август 2008 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Чанаккале. 24 нелегални имигранти са били задържани в околия Айваджък, провинция Чанаккале, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. По предварително получено сведение жандармерийски екипи са задържали в маслинова гора при село Куруоба, околия Айваджък, 24 имигранти от сомалийски произход. Шест от тях са били жени. Те са били задържани при опит да преминат в Гърция. Според първоначалните показания на задържаните преди три месеца те са влезли нелегално с лодка в Турция и са се препитавали като са продавали часовници в Аксарай в Истанбул. Вчера те са били натоварени от неизвестно лице в минибус, без да са предупредени преди това и са дошли в района, където са задържани. След като привършат законовите процедури, задържаните имигранти ще бъдат експулсирани, пише вестникът.

Сблъсък на орел с жици за високо напрежение предизвика пожар в провинция Маниса, Западна Турция
15 август 2008 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Маниса. Пожар е възникнал в провинция Маниса, Западна Турция, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Огнената стихия е тръгнала от местността Киремитли Тепе в гора край село Козанлъ, околия Сома. В резултат на своевременната намеса на противопожарните екипи пожарът бързо е бил взет под контрол. Огънят е унищожил близо 2 декара чамова гора. Според специалисти пожарът е бил предизвикан от сблъсък на орел с жици за високо напрежение, пише вестникът.

И Турция е обхваната от гореща вълна
15 август 2008 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е обхваната от гореща вълна подобно на останалите части на Балканите, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Максималните температури, измерени днес в страната са между 33 и 38 градуса по Целзий. Най-горещо е времето в южната и югоизточната част. Най-високи температури днес са измерени в курорта Анталия и в Газиантеп – 38 градуса по Целзий, а най-хладно е времето в Истанбул и Анкара, където термометърът показва 33 градуса. Същото ще се задържи времето в Турция и през почивните дни.

Европейски проект за 880 000 евро спечели екип университета “Сабанджъ” в Турция
15 август 2008 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Преподавателят във факултета за управленски науки в университета “Сабанджъ” в Турция проф. д-р Халил Мете Сонер спечели проект за 880 000 евро, финансиран от Европейската комисия за изследвания, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според Съюза за научни и технологични изследвания в Турция /ТЮБИТАК/ в рамките на финансовата подкрепа, отпускана от комисията за водещи изследвания проектът на проф. Сонер е бил оценен много високо. Тази подкрепа се дава на много малко учени, които правят голям принос в развитието на технологиите и разработват проекти, които водят до Нобелови награди в областта на научните изследвания. Проектът е част от Седма рамкова програма за подкрепа на научните изследвания и е на тема “Математически методи за управление на финансовите рискове”. Партньори в проекта са и западни университети, посочва телевизията.

Двама приближени на Владимир Путин присъстват в досието по случая “Ергенекон”
15 август 2008 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Москва/Истанбул. Прокуратурата, която води разследването по случая “Ергенекон” в Турция, започна проучване на двама души от руски произход Александър Дугин и Алекси Корников, които са били в близки контакти с лидера на Работническата партия Догу Перинчек, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Дугин е име близко до бившия президент и сегашен премиер Владимир Путин, а Корников е генерал в пенсия и бивш разузнавач. Александър Дугин е лидер на движението за Евразия, което планирало създаване на Евразийски съюз под ръководството на Русия. Пред руски медии той е заявил, че според това кои са привърженици на това движение се вижда кой е приятел и кой е враг на Русия. Корников пък е бил съветник във Федерацията за турско-руски военни връзки и също е бил свързан с движението за Евразия, пише вестникът.

САЩ торпилират подписването на споразумение за природен газ между Иран и Турция
15 август 2008 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Лондон/Истанбул. САЩ торпилира подписването на споразумение за покупка и транспортиране на природен газ между Иран и Турция по време на продължаващата визита на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според британския вестник “Гардиън” планираното споразумение между Иран и Турция за природнrs газ не бе подписано поради масирания натиск над Турция от страна на САЩ. Британското издание коментира, че Турция, която в последния момент се е оттеглила от подписването на споразумението, е омаловажила и подценила Ахмадинеджад. Според получена конфиденциална информация САЩ е дала позволение за визитата на Ахмадинеджад в Турция, но е настояла да не бъде подписвано енергийно споразумение с Иран.

Иранската армия бомбардира базите на ПКК в планината Кандил като жест към Турция, според коментатори
15 август 2008 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. Иранската армия бомбардира планината Кандил, където се намират бази на кюрдските сепаратисти от Кюрдската работническа партия /ПКК/, докато тече визитата на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад в Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Според информация на местни източници и на официалния сайт на патриотичния съюз на Иракски Кюрдистан на иракския президент Джалал Талабани бомбардировките са продължили един час. След това хеликоптери са извършвали разузнавателни полети над района. В рамките на продължаващото сътрудничество между Турция и Иран срещу ПКК след като иранската армия дълго запазваше мълчание на иранско-иракската граница, вчера вечерта засипа с въздушни атаки Кандил, което се тълкува от коментаторите като жест към Турция. Информация за ранени и убити сепаратисти и цивилни лица не се дава, пише вестникът.

Иран е решен да продължи преговорите от Женева, заяви иранският президент
15 август 2008 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че Иран ще продължи преговорите от Женева по ядрената си програма, настоявайки за уважаване на неговите законни права и приветствайки всичките инициативи от страна на “приятелите” по този въпрос, предаде иранската информационна агенция ИРНА.
По време на съвместна пресконференция със своя турски колега Абдуллах Гюл по време на визитата си в Истанбул, Ахмадинеджад каза: “Ние вярваме, че диалогът е най-добрият начин и винаги сме обявявали нашата готовност да участваме в него. Смятаме, че спазването на законите и преговорите са най-добрите средства за решаване на проблемите”.
Иранският президент също благодари на Турция, по специално на Гюл, за подкрепата на диалога и дипломацията като метод за решаване на иранската ядрена криза.
По неговите думи, би било логично Иран и групата “5+1” по иранската ядрена програма да се съсредоточат върху общите точки в двата пакета, имащи за цел постигането на взаимно разбирателство. “Това може да бъде добра основа за постигането на споразумение. Що се отнася до разликите, ние ще приветстваме всичките конкретни инициативи, които могат да помогнат”, добави той.
В друга част от своята реч, Ахмадинеджад заяви, че иранският ядрен въпрос е напълно ясен. “Той не е нито технически, нито юридически въпрос: по-скоро е политизиран. Правителството на САЩ пречи вече 30 години на нашия народ под различни претексти. Те приемаха резолюции срещу нас въз основа на празни претексти, дори когато иранската ядрена криза не бе на дневен ред”, каза още той.

Президентът на Иран Ахмадинеджад отправи остри послания към САЩ и Европа
15 август 2008 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад заяви, че добивът на ядрена енергия е право на страната му и е напълно законно, пише турският вестник “Радикал”. Иранският президент, който е на първо посещение в Турция от началото на заемането на президентския пост преди три години, отправи остри послания към САЩ и Европа във връзка с ядрената си програма. На пресконференция в Истанбул след срещата си с Абдуллах Гюл Ахмадинеджад се обърна към САЩ, че под лъжливи аргументи са приложили несправедливо ембарго към Иран и добивът на ядрена енергия е законово право на страната му. Той посочи, че тези, които не прекланят глава пред законите, сами ще бъдат потърпевши. Ахмадинеджад не взе много насериозно съвета на президента Гюл да действат отговорно и внимателно, защото времето за дипломатическо решаване на въпроса се стеснява и да вземе под внимание опасенията на международната общност. Гюл е призовал Ахмадинеджад да запази равновесието и баланса на силите. Иранският президент посочи, че преживяваното заради иранската ядрена програма не е нито технически, нито юридически въпрос. “Това е политически въпрос, който е резултат на лъжливите аргументи за ембаргото срещу нас. Въпреки това в Женева започнаха добри преговори и този процес трябва да продължи”, каза иранският президент. Той каза, че производството на ядрена енергия не е право само на страните, които произвеждат ядрени бомби и ги държат в депата си, а е право и на другите страни. По думите му именно тези страни, които имат ядрени бомби оказват натиск върху останалите. Ахмадинеджад каза, че няма да се въздържат в нито един момент да разширяват двустранните връзки с Турция, пише вестникът.


Ройтерс: Иранският президент се надява, да сключи договор за газ с Турция
15 август 2008 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад се надява, да сключи договор с Турция в сферата на електроенергията и доставките на газ, предаде агенция Ройтерс.
Това той заяви днес по време на посещението си в Истанбул.

ИРНА: Иран и Турция скоро ще постигнат целта за търговски обмен на стойност 20 милиарда долара, заяви турският президент
15 август 2008 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският президент Абдуллах Гюл заяви в четвъртък, че съвместната иранско-турска икономическо-търговска комисия скоро ще проведе заседание в Техеран, за да разгледа пътищата за увеличаване на търговския обем между двете страни до 20 милиарда долара през следващите четири години, предаде иранската информационна агенция ИРНА.
Гюл каза по време на съвместна пресконференция с иранския си колега Махмуд Ахмадинеджад, че иранската и турската страни са провели в четвъртък среща, на която са обсъдили двустранното сътрудничество в сферата на енергетиката, газа и петрола, включително и намаляването на износа на ирански газ за Турция по време на зимния сезон.
Във връзка с иранската ядрена криза, Гюл каза, че Турция подкрепя дипломацията като средство за решаване на въпроса.
“С пакета от инициативи на групата “5+1” по иранската ядрена програма започна една конструктивна тенденция и Анкара се надява, че този процес ще продължи в положителна насока и ще даде резултати в скоро време”, добави той.
Турският президент също подчерта, че двете страни подкрепят възстановяването на стабилността и мира в Грузия с мирни средства.
Относно Ирак, двете страни се обявиха в подкрепа на териториалната цялост и националното единство на тази страна, добави той.
По думите на турския държавен глава, преговорите между Анкара и Техеран в четвъртък също са засегнали ситуацията в Афганистан, като двете страни са изразили готовност да помогнат за възстановяването на мира и стабилността в региона.

Мина избухна в Турция, двама души са тежко ранени
15 август 2008 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Шърнак. По време на преминаване на автомобил в село Каратепе на околия Улудере в провинция Шърнак, Югоизточна Турция, е избухнала мина, поставена на пътя от терористичната ПКК, пише вестник “Сабах”. Тежко са ранени намиращите се в автомобила двама души – бившият председател на търговско-промишлената палата в Шърнак Кямил Илхан и неговият брат Селяхаттин Илхан. Ранените са откарани с хеликоптер в болница.

2 700 контрабандно внесени мобилни телефони са заловени в Истанбул
15 август 2008 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Истанбул. При проведени операции на полицията в Истанбул са заловени 2 700 контрабандно внесени мобилни телефони и 14 380 различни аксесоари към тях, пише вестник “Заман”. Пазарната стойност на заловената контрабандна стока е около 1 -1,5 милиона турски лири /около 1-1,5 милиона лева/. Мобилните телефони и аксесоарите към тях са докарани от Хонг Конг и от Китай. Операциите са осъществени в истанбулските райони Шишли и Зейтинбурну, като са задържани общо четирима души.

Безработните в Турция се увеличиха с 41 000 души
15 август 2008 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Броят на безработните в Турция се е увеличил с 41 000 души, считано към края на месец май, в сравнение с месец май 2007 г., предава информационната агенция АНКА. Общият брой на безработните към края на май 2008 г. е 2 164 000 души. Процентът на безработица остава на същото ниво – 8,9%. В градските райони безработицата се е увеличила с 0,1 пункта и е 11%, а в селските райони безработицата е намаляла с 0,2 пункта и е на нивото от 5,6%.

“Заман”: Една трета от служителите в турския парламент са жени
15 август 2008 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Една трета от всичките служители в турския парламент са жени, пише вестник “Заман”. От общо работещите в структурите на турския парламент 4 884 души, 3 373 са мъже и 1 511 са жени. В централното управление на администрацията на парламента са ангажирани 3 730 души, а останалите 1 154 души работят в периферни структури. От целя служебен персонал на турския парламент 84 души са на граждански договор, 572 души са на временни длъжности, 482 души са съветници на депутати /временни длъжности/, а останалите са на постоянни трудови договори.

Анадолска агенция: През другата седмица започват дейностите създаването на пакта за стабилност в Кавказ
15 август 2008 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. От следващата седмица започват дейностите по реализиране на лансираното от Турция предложение за създаване на пакт за стабилност и сътрудничество в Кавказ, като за целта турският външен министър Али Бабаджан ще се срещне с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, предава Анадолската агенция. Това заяви примерът Реджеп Тайип Ердоган след завръщането си от спешните визити в Москва и Тбилиси. Ердоган подчерта, че турската идея е срещнала пълна подкрепа от страна на президента на Руската федерация Димитрий Медведев, премиера Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров. Подходът на президента на Грузия Михаил Саакашвили също е положителен, уточнява Ердоган.

35 нелегални имигранти са задъжани в провинция Айдън, Турция
15 август 2008 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Айдън. Екипи на жандармерията са заловили в околиите Дидим и Сьоке на провинция Айдън, Югозападна Турция 34 нелегални имигранти, пише днес вестник “Заман”. Задържаните чужденци са граждани на Еритрея, Сомалия и Палестинската автономия. Установено е, че са влезли незаконно в Турция и са се опитвали също така незаконно да преминат в Гърция. Предадени на отдел “Чужденци” на дисекцията по сигурността в Айдън, за да бъдат експулсирани от страната.

ДХА: Двама души са ранени при избухнала бомба в град Юксекова
15 август 2008 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Двама души са били ранени при избухнала бомба в град Юксекова, провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Бомбата е била поставена от неизвестни лица под стълбището на сградата на околийското ръководство на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Експлозията е станала снощи към 22.10 часа. Нанесени са разрушения на сградата, счупени са и прозорците на съседни сгради. Ранените са настанени на лечение в държавната болница в града. В околия Юксекова е започнала широкомащабна операция за залавяне на терористи от ПКК.

Близо 42 000 пакета контрабандни цигари са заловени в Турция
15 август 2008 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Агръ. В околия Патнос на провинция Агръ, Източна Турция, са заловени 41 660 пакета контрабандни цигари, внесени по незаконен път в Турция, предава Анадолската агенция. Контрабандната стока е била открита от екипи на жандармерията в микробус при рутинна проверка на пътя. Задържан е водачът на микробуса, разследване на случая продължава.

ИРНА: Иранският президент смята, че търговският обмен между Иран и Турция може да достигне 20 милиарда долара
15 август 2008 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад зави в четвъртък по време на визитата си в Истанбул, че търговският обмен между Иран и Турция може да достигне размера от 20 милиарда долара, предаде иранската информационна агенция ИРНА.
“С оглед на волята на ръководствата на двете страни, увеличаването на търговския обем до тавана от 20 милиарда долара е постижимо”, каза Ахмадинеджад по време на пресконференция в Истанбул, след преговори с турския си колега Абдуллах Гюл.
По думите на иранския президент, по време на първия ден от неговата визита в Истанбул Иран и Турция са постигнали споразумение да увеличат сътрудничеството си в сферата на сигурността, борбата с тероризма и трафика на наркотици.
Коментирайки ситуацията в Ирак, Ахмадинеджад каза: “Що се отнася до регионалните въпроси, ние (Иран и Турция) смятаме, че един единен, свободен от дискриминация, независим и силен Ирак би бил от полза за регионалната сигурност”. “Ние подкрепяме политическата тенденция в Ирак и се надяваме, че иракското законно правителство ще поеме под свой контрол всичките въпроси на страната и отговорността за нейната сигурност. Според нас, при условие, че в Ирак се намират чуждестранни военни сили, на иракския народ не трябва да бъде налагани решения, които биха могли да поставят под риск бъдещето на страната”, каза още той.

ИРНА: Иран и Турция разпространиха съвместно комюнике във връзка с двустранното енергийно сътрудничество
15 август 2008 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Иран и Турция разпространиха съвместно комюнике във връзка с двустранното си енергийно сътрудничество, в което се казва, че двете страни ще разширяват взаимодействието си в сферата на енергетиката, електрическото и газа, предаде иранската информационна агенция ИРНА.
Комюникето бе разпространено от иранските министерства на енергетиката и петрола и от турското министерство на енергетиката и природните ресурси.
Въз основа на документа, Иран и Турция се ангажират да финализират споразуменията, подписани между двете страни през 2007 и 2008 г., засягащи двустранното сътрудничество в сферата на енергетиката и транспортирането на газ.
В комюникето се предвижда иранско-турско сътрудничество по създаването на връзка между електрическите мрежи на двете страни, транспортирането на газ от трети страни чрез Иран и изграждането на съвместни ВЕЦ-ове и ТЕЦ-ове на иранска и турска територия.

ИРНА: Иран и Турция подписаха пет протокола за сътрудничество
15 август 2008 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В четвъртък Иран и Турция подписаха пет протокола за сътрудничество в сферата на сигурността, икономиката и културата, предаде иранската информационна агенция ИРНА.
Въз основа на постъпилата информация, петте протокола са подписани след преговори на турския президент Абдуллах Гюл и неговия ирански колега Махмуд Ахмадинеджад, който е на посещение в Турция.
Въз основа на протоколите, двете съседни страни ще си сътрудничат в транспортната сфера, в борбата с организираната престъпност, тероризма и трафика на наркотици, както и при реализирането на проекти за опазване на околната среда.
След преговорите на двамата държавни глави бе подписан и меморандум за разбирателство при сътрудничеството между националните библиотеки и архиви на Иран и Турция.

“Заман”: Задава се алтернативна партия на основната опозиционна НРП
15 август 2008 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Задава се алтернативна партия на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ и в левия политически спектър предстои създаването на ново политическо формирование, пише днес вестник “Заман”. За ангажирането в това начинание е бил убеден бившия председател на парламента Хикмет Четин /също и бивш върховен цивилен представител на НАТО в Афганистан – бел. на “Фокус”/. Процесът на създаване на новата партия ще стартира след религиозния месец Рамазан, започващ на 1 септември. Сред лидерите на бъдещата партия се посочват бившият министър от Социалдемократическата народна партия Онур Кумбараджъбашъ, сегашният кмет на истанбулския централен район Шишли Мустафа Саръгюл, който е един от основните вътрешнопартийни опоненти на лидера на НРП Дениз Байкал, бившият кмет на град Газиантеп Джелал Доган.

“Заман”: Управляващата партия замразява работата по проекта за нова конституция
15 август 2008 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заместник-генералният председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Денгир Мехмет Фърат очерта приоритетите за новата парламентарна година и даде сигнали, че проектът за нова цивилна конституция, който от дълго време стои на дневен ред, засега ще бъде замразен, пише днес вестник “Заман”. Фърат посочва, че партийните органи ще вземат решение каква стратегия ще бъде следвана по този въпрос, но изразява личното си мнение, че “вече не е възможно извършването на цялостна промяна на конституцията”. Според него в рамките на сегашния състав на парламента е възможно да се извърши ревизия на действащата конституция. Целта ще бъде де се внесе повече демократичност в отделни членове на конституцията и да се гарантират индивидуалните свободи, по които може да бъде постигнат консенсус.

“Радикал”: Имамите в Турция ще поискат да им бъде дадено правото да извършват бракосъчетание
15 август 2008 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Анкара. Синдикатът на служителите в сферата на вероизповеданията Диянет-Сен е определил исканията си в навечерието на седмата обща среща за колективните трудови договори и ще настоява пред правителството да вдигне забраната върху религиозните бракове, пише днес вестник “Радикал”. Синдикатът ще отправи молба на мюфтиите да бъде признато правото да извършват законни бракосъчетания, така както това е осигурено със закон на капитаните на кораби и на служителите по гражданското състояние в общините.

Агенция “Фокус” припомня:

В момента в Турция не може да се сключва религиозен брак преди да е извършено официално бракосъчетание от служител по гражданското състояние в община. Това е продиктувано по специално от стремежа за гарантиране правата и честта на жените. На практика обаче тази забрана не се спазва и масово населението се обръща към религиозните служители за сключване на религиозен брак, без преди това да е извършено официално бракосъчетание. Понякога религиозните служители проявяват небрежност или се предоверяват и не питат за наличието на официалното бракосъчетание. По този начин те извършват престъпление. Именно на това се опира въпросното искане за даване на права и на имамите, подобно на тези на капитаните на кораби и на служители по гражданското състояние в общините, като се акцентира на “религиозната доминанта при създаването на семейно огнище”.

“Хюриет”: Нова вълна от арести по аферата “Ергенекон”
15 август 2008 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. В рамките на разследването по аферата “Ергенекон” в Анкара и Истанбул са задържани трима души, от които единият о.з. полковник, пише днес турският вестник “Хюриет”. При извършен обиск в работно помещение в истанбулския район Бейкоз на азиатската част на града, за което се твърди, че принадлежи на о.з. полковник от жандармерията Ариф Доган, са били намерени три оръжия с дълга цев, три пистолета, много патрони за тези оръжия, 280 ръчни бомби и голямо количество документи.
Иззетите при обиска оръжия и документи са закарани в отдела за борба с организираната престъпност, където продължава тяхното изследване. Запасният полковник и още двама души, чиято самоличност не се споменава, са задържани в Анкара и ще бъдат изпратени в Истанбул.

Агенция “Фокус” припомня:

Известената в Турция първоначално като скандална, а в последствие и окачествявана като терористична организация “Ергенекон”, се състои от четири отделни командвания, подчинени директно на нейния председател и две цивилни структури. Именно тези цивилни структури, назовавани като “лоби”, осигуряват връзките и организационното изграждане на подходящи неправителствени организации. Организацията “Ергенекон” вярва, че съществуващият в Турция режим е “автентичен и истински” и не подлежи на промяна.
Считат, че е необходимо да се компрометират и неутрализират “вътрешните врагове” и дори, че тяхното ликвидиране е “неизбежно”. Отдават значение на интелектуалците. Акцентират върху привличането на медиите и на неправителствените организации. Убедени са в необходимостта от създаването на т.нар. “фиктивни терористични групи” и на фиктивни фирми.
Смята се, че организацията “Ергенекон”, чието име идва от турската митология и е символ на устрема, стои зад поредица убийства, сред които на арменския журналист Хрант Динк в Истанбул, на италианския католически свещеник Андреа Сантаро през 2006 г. в Трабзон; подклаждала е реакции срещу кюрдите, а също е планирала ликвидирането на писателя нобелист Орхан Памук.
През юли започна съдебен процес срещу заподозрените за членство в организацията “Ергенекон”, след които са и двама запасни армейски генерали.

“Сабах”: Визитата на Ахмaдинеджад в Истанбул парализира града
15 август 2008 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Извънредните мерки за сигурност, взети по време на визитата в Истанбул на президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад, парализа живота в града, пише днес вестник “Сабах”. В продължение на два часа бяха затворени пътищата. Хората бяха накарани да вървят пеша при високата за Истанбул температура от 33 градуса, която се усеща значително повече заради влажния въздух. Недоволството беше изключително голямо, още повече, че предварително беше обещано прилагането на стъпаловиден график за спиране на движението по пътищата , но това не беше изпълнено, обръща внимание вестник “Сабах”.

“Хюриет”: Турски адвокат сезира прокуратурата за “вселенския” характер на Православната патриаршия в Истанбул
15 август 2008 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Бившият кмет на истанбулския район Авджълар и адвокат по професия Тахсин Салихоглу сезира прокуратурата, че въпреки отказа на Върховния касационен съд да признае “вселенския “ характер патриарха на Гръцката патриаршия в истанбулския квартал "Фенер" Вартоломей, той продължава да се държи като “вселенски патриарх” и нарича Истанбул с името Константинопол, пише вестник “Хюриет”.
Тахсин Салихоглу прави и второ сезиране до прокуратурата в истанбулския квартал "Фатих" по отношение на издавания в Турция на гръцки език вестник “Апогевматини”, който излиза под емблемата “Вселенска патриаршия”.

Турски печат: Анкара е за запазване на териториалната цялост на Грузия, Ахмадинеджад в Истанбул
15 август 2008 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Посещенията на премиера Реджеп Тайип Ердоган в Москва и в Тбилиси и започналата в Истанбул работна визита на иранския президент Махмуд Ахмединеджад са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Радикал” информира, че Ердоган е разговарял в Тбилиси насаме с президента на Грузия Михаил Саакашвили и след срещата е изразил турската позиция, че трябва да бъде запазена териториалната цялост на Грузия. Ердоган добавя, че Грузия, Азербайджан и Турция ще извършат оценка на мерките за защита на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан. От своя страна грузинският президент Саакашвили подновява твърденията си, че руснаците са нападнали петролопровода.
Вестник “Сабах” съобщава за срещата на президента Абдуллах Гюл с пристигналия на работна визита в Истанбул президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад в публикация, озаглавена: “Ядрен пазарлък на брега на Босфора”. Посочва се, че срещата насаме Гюл- Ахмадинеджад и преговорите между двете официални делегации са продължили шест часа. Ахмадинеджад е окачествил като “лъжа” твърденията за иранска ядрена бомба, но е дал сигнали, че преговорите ще продължат. Специално се отбелязва, че с вчерашното си идване в Истанбул Ахмадинеджад за пръв път стъпва на европейска земя.
Вестник “Хюриет” също обръща внимание на водения “ядрен пазарлък в апартамента в резиденция Чъраган”. Отбелязва се, че разговорът насаме Гюл-Ахмадинеджад е продължил 1,5 часа, а основна тема на преговорите на двете официални делегации също е била ядрената програма, която Иран продължава да изпълнява въпреки обструкциите на Запада.
Вестник “Заман” извежда на централно място предупреждението на Абдуллах Гюл към Махмуд Ахмадинеджад, че “времето за намиране на дипломатическо разрешение непрекъснато намалява”.
Вестник “Милиет” съобщава за “стопяването на ледовете” между основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ и Генералния щаб. Посочва се, че прощалната протоколна визита на началника на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът, който на 30 август излиза в запаса, при лидера на НРП Дениз Байкал е продължила повече от един час и след нея лидерът на НРП е изпратил генерала чак до неговата служебна кола.

Продължава работното посещение на президента на Иран в Турция

15 август 2008 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Продължава двудневното работно посещение на президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад в Турция, съобщават медиите. Програмата през втория ден на визитата предвижда участие на Ахмединеджад и турския президент Абдуллах Гюл в турско-ирански бизнес форум, който се организира от Съветничеството по външноикономическите връзки в резиденция “Чъраган”. След това Ахмединеджад ще посети музея на двореца Топкапъ, ще присъства на петъчната религиозна молитва в централната джамия Султанахмет и ще се срещне с премиера Реджеп Тайип Ердоган, след което ще отпътува от Турция.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP