Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

В Бурса откриват канцелария за консулско обслужване към посолството ни

Посланик Бранимир Младенов подчерта, че вместо да пътуват до Истанбул във връзка с паспортните и визови услуги, което е свързано с време и средства, гражданите от района на Бурса ще бъдат обслужвани на място

18.08.2008

Нова сграда в турската община Османгази в град Бурса ще помещава канцелария към българското генерално консулство в Истанбул.

Община Османгази е компактно населена с български турци, като голяма част от тях притежават и български паспорти.

Канцеларията ще бъде открита за улеснение на живеещите в Турция български турци, както и на българските граждани.

Първата копка ще бъде направена в присъствието българския посланик в Анкара Бранимир Младенов и на отговорни представители на турските институции в община Османгази и в окръг Бурса.

Това е първи по рода си турско-български проект.

В изявление за БТА посланик Бранимир Младенов подчерта, че вместо да пътуват до Истанбул във връзка с паспортните и визови услуги, което е свързано с време и средства, гражданите от района на Бурса ще бъдат обслужвани на място.

Община Османгази е осигурила терена, а също така финансира проекта, който е на стойност около 200 хил. нови турски лири. Канцеларията ще обслужва около 200 хил. души. Предвижда се тя да заработи през януари 2009 г.

Електронното оборудване ще бъде осигурено от българска страна, а обслужването на място ще се осъществява от български консулски служители.

По думите на кмета Реджеп Алтънтепе общината е осигурила парцел от около 630 кв.м. Канцеларията ще се помещава в триетажната сграда, към която ще има паркинг и градина.

Според почетния консул на България в Бурса Хаяти Коркмаз, който има заслуги за реализиране на проекта, канцеларията в община Османгази ще бъде първата по рода си в Турция, тъй като ще обслужва гражданите с български паспорти, които са и европейски граждани.

Над половината от населението на Бурса е с корени от България и от Балканите.

Inform

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP