Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус,28.08.08

80 хиляди учители не достигат в началния и основния курс на училищата в Турция, сочи проучване
28 август 2008 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. 80 хиляди учители не достигат в началния и основния курс на училищата в Турция, сочи проучване на екип от университета Хаджеттепе в Анкара, предаде Анадолската агенция. Според проучването, реализирано с подкрепата на Дружеството за научни и технологични изследвания в Турция /ТЮБИТАК/, няма достатъчно начални учители и учители в основния курс в училищата в 923 околии. В тях съществува и проблем с материалната база в училищата. Най-добри възможности за образование в училищата има в околия Чанкая в Анкара, а най-зле откъм учителски ресурси и материална база са училищата в околиите Первари, провинция Сиирт; околия Башкале, провинция Ван и околия Шемдинли, провинция Хаккяри, посочва агенцията.

Али Бабаджан разговаря с представителите на ЕС, САЩ и НАТО за развитието на събитията в Грузия
28 август 2008 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан проведе вчера редица разговори във връзка с последното развитие на събитията в Грузия, предаде Анадолската агенция. Бабаджан е разговарял с държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс, външния министър на Великобритания Дейвид Милибанд, външния министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, Генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер, с представителя на ЕС за общата външна политика Хавиер Солана, еврокомисаря по външната политика Бенита Фереро-Валднер, еврокомисаря по разширяването Оли Рен и други представители на ЕС. Бабаджан е подчертал подкрепата на Турция за териториалната цялост на Грузия и е изразил безпокойство от признаването на независимистта на Южна Осетия и Абхазия от страна на Русия. Той е обменил също мнения по предложението на Турция за идзграждане на Кавказка платформа за стабилност.

Университетът в Ерджиес, Централна Турция, ще раздава през месец Рамазан безплатна храна на студентите си
28 август 2008 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Ерджиес. Университетът в Ерджиес, Централна Турция, ще раздава всеки ден през месец Рамазан безплатна храна на 5000-те хиляди свои студенти, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Раздаването на безплатна храна през месеца на поста и благодеянията за мюсюлманите вече е традиция в университета. Раздаването ще започне на 15 септмври, тъй като тогава се открива учебната година за висшите училища в Турция.

Границата на глада в Турция за месец август е 730 турски лири, а границата на бедността 2 377 турски лири
28 август 2008 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Границата на екзистенц-минимума в Турция за четиричленно домакинство е 730 турски лири, а границата на бедността 2 377 турски лири за месец август, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Според проучване на анализаторския център на синдиката Тюрк-Иш доходът, необходим за прехраната на едно четиричленно семейство за този месец, е 729, 83 лири, а доходът, определящ границата на бедността 2 377,30 лири. В сравнение със същия период на миналата година тази сума е нараснала с 16,28 %. Според синдиката се влошават социалното положение и условията на живот на широки слоеве от населението, които имат невисоки приходи. Според синдиката през започващия месец Рамазан на 1 септември социалната помощ от страна на работодателите ще бъде един показател за социалната солиздарност на турското общество. Проучването сочи, че значителен растеж през този месец са отбелязали цените на хранителните продукти. Прясното мляко, киселото мляко, сиренето и продуктите, произвеждани от мляко са нараснали с 21, 94 %. Месото е поскъпнало с 1 лира, а цените на пилетата и яйцата между 12 и 25 %. Най-малко нарастване отбелязват цените на плодовете и зеленчуците.

Председателката на “Сабанджъ холдинг” в Турция Гюлер Сабанджъ е сред 100-те най-влиятелни жени в света
28 август 2008 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Председателката на Управителния съвет на “Сабанджъ холдинг” в Турция Гюлер Сабанджъ отново е в класацията на 100-те най-влиятелни жени в света според списание “Форбс”, пише електронното издание “Хабертюрк”. Докато през миналата година шефката на една от най-големите икономически и финансови компании в Турция Гюлер Сабанджъ беше на 65-та позиция, тази година е на 75-то място. Германският канцлер Ангела Меркел отново съхрани позицията си на лидер в тази класация, а Кондолиза Райс е на 7-мо място.

“Сабах”: “Черната кутия” на ПКК беше разпитана в Париж
28 август 2008 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Недим Севен, задържан по разпореждане на турските правосъдни органи по обвинение, че пере парите на Кюрдската работническа партия /ПКК/ от трафик на хероин, беше разпитан във Франция, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Севен беше задържан преди два месеца с фалшив паспорт в Италия по информация, дадена от турското разузнаване и предаден от италианското правителство на Франция. Според информация на турските служби Севен пере пари в размер на 1 милиард евро от трафик на наркотици от страна на ПКК в европейските страни. Турската делегация, заминала в Париж за разпита на Севен, включва заместник-директора на отдела по международно право и външни отношения към министерството на правосъдието Ергин Ергюл, прокурорката от Истанбул Селим Берна Алтай, заместник-прокурорът на Републиканската прокуратура във Ван Бахадър Сакаоглу и двама представители на отдела за борба срещу тероризма на полицията в Истанбул. При разпита страната, отправяща обвинението, поиска информация за холдингите на кюрдски бизнесмени, чрез които се перат парите на ПКК от трафика на дрога. Турските представители предоставиха на френските разузнавателни служби голямо досие за трафика на дрога от страна на ПКК и поискаха връщането на Недим Севен в Турция, пише вестникът.


Двама турски войници са убити, а трима пазачи ранени при засада от членове на ПКК в провинция Хаккяри
28 август 2008 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Двама турски войници са загинали, а трима селски пазачи са били ранени в околия Юксекова, провинция Хаккяри, при засада от терористи от Кюрдската работническа партия, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Според получената информация близо до община Дереджик, околия Юксекова, е била устроена засада от членове на ПКК срещу автомобил, превозвал селски пазачи. Автомобилът първо е излетял във въздуха от мина, след което е бил претърсен от терористите. При огъня, открит от тях, е бил убит шофьорът Незир Илки–24-годишен, а трима селски пазачи са били ранени. Също така двама войници са загинали при намесата. Изпратени са били голям брой военни части, които са обградили района за задържане на терористите. В операцията участват и два хеликоптера, пише вестникът.

“Сабах”: Моята цел е широка промяна на конституцията, каза Кьоксал Топтан
28 август 2008 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на парламента на Турция Кьоксал Топтан заяви, че неговата цел е една широкообхватна промяна на конституцията, а не само частични промени по някои въпроси, пише турският вестник “Сабах”. Кьоксал Топтан коментира изявленията на лидера на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели за промяна на конституцията на Турция. Той каза, че възнамерява да започне широки консултации в тази връзка след откриването на новия парламентарен сезон на 1 октомври, без да има предразсъдъци към която и да било политическа сила, пише вестникът.

“Заман”: Селските пазачи в Източен и Югоизточен Анадол са шокирани от твърденията по случая “Ергенекон”
28 август 2008 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. 45 хиляди селски пазачи в Източен и Югоизточен Анадол, които подпомагат дейността на турските сили за сигурност, са шокирани от твърденията за връзки между организацията “Ергенекон” и Кюрдската работническа партия /ПКК/, пише турският вестник “Заман”. Председателят на дружеството на селските пазачи Али Хайдар Йенер каза, че на 23-та година от съществуването на системата на пазачите излизат наяве изумителни твърдения. Той призова да се отиде докрай в разследването на случая “Ергенекон”, защото в противен случай борбата с ПКК е неползотворна и безсмислена. Йенер каза, че използването на специални части е най-доброто средство за борба с терористите в планинските райони, защото там трудно може да се воюва с редовна армия.

Турски печат: Първата година от президентството на Абдуллах Гюл и посланията на турските въоръжени сили
28 август 2008 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Навършването на първата година от президентския мандат на Абдуллах Гюл и изявлението на новия командващ на сухопътните сили армейски генерал Ъшък Кошанер по време на церемонията при встъпването му на новия пост са в центъра на вниманието на турските вестници днес. Вестник “Милиет” в публикация под заглавие “Страна сме в светския характер” пише, че на церемонията по предаването на поста от стария на новия командващ на сухопътните сили висшето ръководство на турските въоръжени сили е отправило важни послания към управляващите и турското общество. Вестникът цитира словото на генерал Кошанер при встъпването му в длъжност, че да се охраняват основните принципи на републиката няма общо с вътрешната политика. Генерал Кошанер подчертава, че турските въоръжени сили са страна в охраняването и запазването на унитарния и светския характер на държавата. Той критикува дейността на международните организации и неправителствените организации в Турция, които с процеса на глобализация се опитват да разрушат националната държава, скривайки се зад демокрацията и правата на човека.
Вестник “Заман” в публикация “Важни послания от Гюл, който навърши първата си година на президентския пост” се спира на първата година от президентския мандат на Абдуллах Гюл и коментира, че той е сложил подписи под важни решения в областта на външната политика и печат върху вътрешнополитическите разисквания. Вестникът представя позициите на турския президент, изложени в интервюкто му пред телевизия Ен Ти Ви във връзка с навършването на първата годишнина. На изявлението на Абдуллах Гюл се спира и вестник “Сабах” в публикация “Гюл коментира първата си година”. На навършването на първата година от президентския мандат на Абдуллах Гюл се спира и вестник “Радикал” като извежда в заглавие думите му “Съвестта ми е чиста, оставих настрана политиката”. Вестникът обръща внимание на предложенията на Гюл във връзка с назначаването на ректори и промяна на конституцията.

Верен съм на клетвата си, съвестта ми е чиста, каза Абдуллах Гюл на първата си година като президент

28 август 2008 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл заяви при изтичането на първата година от президентския му мандат, че е останал верен на клетвата, която е положил при избора му и съвестта му е чиста, предаде турската агенция АНКА. Днес, 28 август, се навършва една година от избирането на Абдуллах Гюл за президент от турския парламент. Пред интервю за телевизия Ен Ти Ви Абдуллах Гюл анализира едногодишната си работа като държавен глава, като засегна въпросите за назначаването на ректори, връзките с правителството, външната политика и промените в конституцията. Отправяйки важни послания в тази връзка, той отхвърли твърдението, че за една година е наложил вето на много приети закони от парламента /два/, давайки за пример своите предшественици. Той каза, че като е президент е длъжен да изпълнява своето задължение да посочва грешките на законодателната власт.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP