Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Последни новини

photo

Шестнадесет души, в това число полицаи и войници, бяха ранени при бомбен атентат в четвъртък в турския град Измир. [АФП]

Най-малко 16 души бяха ранени при бомбен атентат в Измир

21/08/2008

АНКАРА, Турция -- Най-малко 16 души, между които и седем полицейски служители, бяха ранени при бомбен атентат в западната провинция Измир рано в четвъртък (21 август). Скритата в паркиран автомобил бомба била активирана от разстояние, докато край нея преминавали два автобуса с войници и полицаи. Полицията е отцепила района и разследва инцидента. (Заман, Хюриет, АФП, Ройтерс, АП, НТВ, Анадолска информационна агенция - 21/08/08)

Турция лобира за място в Съвета за сигурност на ООН

21/08/2008

АНКАРА, Турция -- Правителството е увеличило своите усилия на външнополитическия фронт, опитвайки се да спечели подкрепата на африканските страни, за да получи място като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Тези усилия изглежда са дали резултат по време на срещата на високо равнище за турско-африканско сътрудничество, която се проведе в Истанбул тази седмица. "Африканските държави силно подкрепят кандидатурата на Турция. Всички страни, с които се срещнахме, отново потвърдиха своята подкрепа," заяви в сряда (20 август) президентът Абдула Гюл. Общо 42-ма държавни глави имаха двустранни разговори с него по време на срещата на високо равнище. Турция се нуждае от гласовете на 128 от 192-те държави, членки на ООН; 53 от тях са от Африка.

Други новини от сряда -- Турция разреши транзитното преминаване на американски военни кораби, превозващи хуманитарна помощ за Грузия, през териториалните води на страната в Черно море. Според Държавния департамент на САЩ общо три кораба, натоварени с хуманитарни доставки, ще получат права за транзитно преминаване през Турция в рамките на първата американска хуманитарна мисия по море от началото на конфликта между Грузия и Русия по-рано този месец. (Заман, Интерфакс, Хюриет, АФП, Си Ен Ен - 20/08/08)

Inform

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP