Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

От нова година Турция пуска банкнота от 200 лири

От нова година Турция пуска банкнота от 200 лири
Фотограф: Цветелина Николаева [Дневник]

От 1 януари 2009 г. от паричната единица на Турция, наричана нова турска лира, която се дели на нови турски куруши, ще се премахне определението нови и ще се наричат само турски лири и куруши. За пръв път ще бъдат пуснати в обръщение банкноти от 200 лири, съобщи управителят на централната банка Дурсун Йълмаз на пресконференция днес.

През 2005 г. Турция направи парична реформа, като премахна шест нули от основната парична единица - лирата и въведе в употреба новите турски лири и куруши.
От 1 януари 2009 г. обаче ще бъдат пуснати в обращение нови парични знаци, които ще бъдат без определението нови и ще се наричат само турски лири и куруши. Те ще бъдат с нов дизайн.

През 2009 г. ще продължи употребата и на досегашните турски лири, успоредно с новите парични знаци.
Новите банкноти ще бъдат представени на 3 октомври от премиера Реджеп Тайип Ердоган. По думите на управителя на централната банка, на лицевата им страна пак ще фигурира образът на Ататюрк.

Управителят добави, че реформата ще струва около 20 милиона долара.

От друга страна, паричната реформа се свързва с нарастващата инфлация в страната. Тези дни представител на синдикатите, критикувайки икономическата политика на правителството, заяви, че с 225 турски лири човек може да изкара един месец, само ако е на вода и на хляб.

Паричната реформа е изненада, защото проучванията на общественото мнение показват, че 88,7 на сто от турските граждани изобщо не са чували, че от Нова година ще харчат нови пари.

Inform
,27.08.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP