Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Една година закон за миграцията в Германия

В Германия живеят над 2 милиона турци - това е най-голямата мигрантска  общност в страната


Преди една година на 14 август Бундестагът взе решение за реформа на миграционния закон в Германия.

Трябваше да бъде намерена такава формула, която да отговаря на европейските закони за политическо убежище от една страна, а от друга - реформата трябваше да насърчава интеграцията на мигрантите в Германия.

За получаването на германско гражданство вече е въведен и специален тест

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: За получаването на германско гражданство вече е въведен и специален тест

Дитер Вифелспютц, говорител на фракцията на социалдемократите в Бундестага, е един от архитектите на новия миграционен закон и изразява задоволството си от неговото функциониране.

"По мое мнение ние създадохме в общи линии един добър миграционен закон. Вярно е, че броят на мигрантите в Германия е намалял, както показват цифрите, но това беше и нашето желание. Понастоящем ние не възнамеряваме да допускаме повече мигранти на трудовия пазар, с изключение на висококвалифицирани кадри, като акцентът пада еднозначно върху интеграцията и в това отношение законът дава добри резултати".

Това мнение не се споделя от всички.

Остра критика се отправя към новото правило за събиране на разделени семейства

Според новия миграционен закон, който влезе в сила в края на август 2007 година, чуждестранните семейни партньори получават право на престой в страната само при условие, че предварително докажат познанията си по немски език. За тази цел те трябва да положат изпит в местния филиал на Гьоте-институт. В повечето страни по света Гьоте-институтите се намират в столицата на съответната държава. За хората, които живеят в провинцията езиковият курс е свързан с непредвидени и често големи разходи, както заявява Хилтруд Щьокер-Зафари от сдружението на смесените семейства.

"Много хора разказват, че не успяват да се справят с изпита по език от първия път, а трябва два и дори три пъти да се явяват. Не смятаме, че това са добри предпоставки за един добър старт в Германия."

Ерика Брошек от истанбулския Гьоте-Институт познава проблема. Затова институтът е започнал да обучава учители и от по-отдалечените райони в страната.

През миналата година само в Истанбул са били проведени 3 000 изпита

Не всички успяват да се справят с езиковия изпит

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Не всички успяват да се справят с езиковия изпит

а година по-рано само няколко десетки. Поради бума много училища и частни алианси предлагат курсове по немски език, които обаче често не са на нужното ниво, разказва Брошек:

"Има хора, които просто взимат парите и изобщо не ги обучават както трябва, това е престъпно и на нас ни е жал за тези хора, защото е толкова демотивиращо, когато си мислиш, че учиш много и накрая се оказва, че не се получава на изпита."

Доколко успешен е новият закон, ще се разбере тази есен, когато правителството ще направи равносметката от първата година след въвеждането му.

Inform,15.08.08

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP