Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Измъкване на косъм за управляващата партия в Турция

08/08/2008

Решението на турския върховен съд да не забранява Партията на справедливостта и развитието накара мнозина да си отдъхнат. Извлече ли си обаче партията поука от изпитанието?

От Айхан Шимшек за Southeast European Times от Анкара -- 08/08/08

photo

Жители на Анкара развяват турски знамена след съдебното решение по делото срещу ПСР. [Гети Имиджис]

Върховният съд на Турция отхвърли с малко мнозинство искането на главния прокурор за забрана на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) заради предполагаема антисветска дейност. Решението бе приветствано не само от привържениците на ПСР, но и като цяло от турците, загрижени за демокрацията, както и от международната общност.

Същевременно много блогери смятат, че ПСР трябва да си извлече поука от делото. Те казват, че тя трябва да задвижи дневния ред на реформи, който се ползва с широк консенсус, а не да предприема спорни мерки, които основно да се харесват на нейните основни избиратели ислямисти.

"Това е историческо решение за демокрацията и стабилността,” пише ercanulgur. "Дълго време всички ние в Турция страдахме от политическата несигурност, породена от това дело. Решението на съда е победа за върховенството на закона, демокрацията и нашата икономика".

Medyatiki смята, че обвинителният акт на прокурора срещу ПСР е бил „срам за дмеокрацията" и че решението на съда е сложило край на този срам. Но онези, които станаха причина Турция да загуби значително време и енергия по това дело, трябва да си платят, смята той.

"Има нужда от сериозна реформа на законите и съдебната система. Трябва ни нова гражданска конституция,” пише Медиатики.

Hacovali, 28-годишен блогер, казва, че е объркан от решението. „Някои твърдят, че това решение е победа за демокрацията, докато други настояват, че е просто още една стъпка към задълбочаване на кризата,” пише той. Какво, пита Хаджовали, означава всъщност това съдебно решение?

Той не е единствен. Мнозина се чудят на привидната непоследователност в поведението на съда. Десет от 11 съдии са се съгласили, че ПСР се е превърнала в център на антисветски дейности. Но само шест са одобрили забраняването й. Четирима са сметнали, че тежестта на нарушенията й заслужават предупреждение, но не и закриване. По турския закон седем съдии е трябвало да се съгласят с налагането на забрана.

Съдебното решение не може да се тълкува като победа за ПСР, настоява sonsuzluk. По-скоро, пише той, то е силно предупреждение към управляващата партия. „ПСР трябва да направи сериозна оценка на политиките, към които ще пристъпи,” пише той.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган действително вече сигнализира за промяна, обещавайки да търси „национално единство” и да съживи процеса на реформите, свързани с ЕС.

Karadayi в заключение критикува ПСР за това, че е оказала огромен медиен и публичен натиск преди излизането на съдебното решение. Все пак той приветства умерените изказвания на Ердоган. "Надявам се, че сега ПСР ще започне искрено да подкрепя демокрацията, върховенството на закона и, което е най-важно, принципите на светското управление,” пише той.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP