Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Светлина в тунела

Турският премиер Ердоган поздравява журналистите доволен, че партията му няма да бъде забранена

[Reuters]

Конституционният съд на Турция придърпа юздите на управляващите

Мая Богданова





"Това решение накара всички ни да въздъхнем с облекчение", заяви председателят на турския парламент Кьоксал Топтан, след като стана ясно, че управляващата партия в страната няма да бъде закрита.


Решението на Конституционния съд сложи край на няколкомесечен период на несигурност в Турция, белязан от силно противопоставяне в обществото, колебания в икономиката и кървави атентати. Делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКП) по обвинение в подриване на светските устои на републиката разбуни духовете в страната и притесни сериозно Европа, още повече че предвиждаше забрана за политическа дейност срещу настоящия президент Абдула Гюл и премиера Реджеп Ердоган.
В сряда съдът обяви своето решение за налагане на финансова санкция на АКП, след като на 11-те съдии не достигна един глас от необходимите 7 за приемане на крайната мярка за разпускане на партията, чиито корени са в политическия ислям. Нейни аналози са закривани вече четири пъти в миналото по обвинение в подривна дейност срещу светската държава. Управляващите в Анкара определиха решението като победа на демокрацията, докато опозицията в лицето на лидера на Народнорепубликанската партия Дениз Байкал заяви, че съдът не е разрешил кризата, а само е посочил, че такава съществува. В Европа обаче решението бе прието доста по-еднозначно. "Приемам положително решението на Конституционния съд", каза еврокомисарят по разширяването Оли Рен и призова Турция да продължи още по-енергично с реформите. Йост Лагендайк, председател на парламентарната делегация за Турция в Европейския парламент, пък отбеляза, че за много хора в ЕС забраната на управляваща партия, която има 47% подкрепа, би било недемократично или най-малкото неразбираемо. "Радвам се, че съдът взе мъдро решение. Това е добре за имиджа на Турция в Европа. В противен случай щяхме да наблюдаваме месеци на несигурност, икономиката щеше да изпита затруднения и необходимите реформи нямаше да бъдат предприети", коментира пред "Капитал" Лагендайк.

В Анкара отдавна се заговори за равенство в схватката между стария светския елит в лицето на военните и държавната администрация и консервативната, религиозна класа, която завзема позиции в управлението. Ако днес управляващите ликуват, преди няколко месеца Конституционният съд отмени промяната в основния закон, премахваща забраната за носене на ислямски забрадки в университетите, което беше точка в актива на светските кръгове. Председателят на съда Хашим Кълъч каза при обявяване на решението в сряда, че това е "сериозно предупреждение" и се надява, че партията "ще разбере отправеното й послание". След разгромяващата победа на парламентарните избори през 2007 г. лидерите й започнаха да налагат своята политика с аргумента "ние изпълняваме волята на народа", без да търсят по-широка подкрепа по ключови за страната въпроси, касаещи баланса между религиозни и светски принципи. Това предизвика яростна съпротива сред опонентите на АКП и доведе до политическа криза. В сряда началникът на Генералния щаб на страната ген. Яшар Бююканът даде да се разбере, че независимо от изхода на делото позицията на военните по отношение на светските принципи остава твърда. "Армията няма да промени позицията си, нито тези преди мен са го направили, нито тези след мен ще го направят. Ние следваме принципите, заложени в конституцията от Ататюрк", каза Бююканът.

Не е сигурно дали процесът срещу партията ще отрезви лидерите й, или ще ги радикализира още повече. След като стана ясно, че остава на поста си, премиерът Ердоган заяви, че ще продължи по поетия път, следвайки завещаното от Ататюрк и "прегръщайки всички" в страната. "Трябва да бъдем честни - забрана на партията щеше да означава допълнителни проблеми, но корените на тези проблеми все още съществуват - силна подозрителност и страх сред населението, че АКП ислямизира страната", казва Лагендайк. "АКП трябва да си вземaт урок - занапред да се отнасят с повече внимание към тези чувства. В политиката си, особено по отношение на чувствителни теми като светския характер на републиката, трябва да търсят повече компромиси с останалата част от обществото и да си сътрудничат повече с опозицията." Според него следващите няколко години ще стане ясно дали разделението в турското общество може да бъде преодоляно.

Постановлението на съда даде нова надежда, като сложи край на политическата безтегловност - добра новина за финансовите пазари, икономиката и преговорите за членство в ЕС. Очакванията за положителен развой на делото срещу АКП взеха връх на Истанбулската фондова борса, като водещият индекс ISE100 се покачи с над 6%, а лирата поскъпна с близо 2% спрямо долара за трите дни преди решението на съда, в голяма степен заради притока на чужди инвеститори. "След като се прекрати политическата несигурност, е време да се върнем към истинската си работа, към бизнеса. Вярваме, че положителните резултати от това решение ще се отразят скоро върху икономиката", каза председателят на Истанбулската търговска палата Мурат Ялчънташ.

Inform,август 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP