Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Компромис между генералите и управляващите в Турция

Взетите решения на редовното годишно заседание на Висшия военен съвет /ВВС/ предизвикаха съмнения, че турските военни може да сведат глави пред управляващата Партия на развитието и справедливостта. Тази година на заседанието на ВВС нито един военнослужещ не е бил отстранен от армията заради “реакционна” дейност, т.е. опит за установяване на шериатско управление в страната, или заради недисциплинираност. Това се случва за пръв път от 1992 година насам. Прецедентът даде основание на основната опозиционна Народнорепубликанска партия да заподозре турските генерали в съглашателство с управляващите.

Генералният щаб реагира остро на забележките, че на редовното годишно заседание на Висшия военен съвет не са били взети решения за изхвърлянето от армията на военнослужещи. В официално съобщение се посочва, че “решенията на Съвета не се взимат, за да се харесат или да не се харесат на някого”, а споменаването за “съществуването на близки връзки на турските въоръжени сили с една политическа партия” се определя като “пълна инсинуация”.

Само преди няколко дни беше определен новият началник на Генералния щаб. Командващият сухопътните войски в Турция армейски генерал Илкер Башбуг ще замени на поста ген. Яшар Бююканът, който излиза в пенсия. Смяната идва в момент, когато Турция се опитва да преодолее продължителната борба между влиятелните светски институции, включително генералите и съдиите, и управляващата Партия на развитието и справедливостта /ПРС/, определяна като умерена ислямистка. Назначаването на новия началник на генералния щаб е важен детайл в турската политика, тъй като сред основните задачи на турските въоръжени сили е защитата на светската държава, отбелязват наблюдатели. Началникът на генералния щаб е и в ръководството на Съвета за национална сигурност, който определя стратегиите и във външната, и във вътрешната политика.

Политически анализатори коментират, че за разлика от ген. Бююканът, който често реагираше импулсивно, ген. Башбуг е известен със своето хладнокръвие и пресметливост. Новият началник на Генералния щаб е считан за един от най-забележителните военни от своето поколение, като съчетава остър ум и дълбока преданост към светския характер на турската държава. Прогнозите са, че Башбуг ще следва по-твърда политика спрямо правителството на ПСР.

В последните години намесата на военните в политическия живот е по-ограничена, тъй като проевропейските реформи в страната намалиха пълномощията им. Миналата година обаче армията не се поколеба да публикува през април съобщение, отправящо остро предупреждение към правителството на премиера Ердоган по повод светските принципи и президентските избори, което предизвика сериозна институционална криза.

Турските военни са осъществили три държавни преврата - през 1960 г., 1971 г. и 1980 г. и принудиха през 1997 г. първото ислямистко правителство в историята на Турция да подаде оставка.

Президентът Гюл поставя удобни хора начело на университетите

Турският президент Абдулах Гюл официално назначи новите ректори на 21 университета – стъпка, която предизвика ожесточени реакции и дискусии, съобщава пише турският вестник “Хюриет”.12 учени се отказаха от постовете си в знак на протест срещу назначението в Техническия университет в Истанбул.
Според закона ректорите на университетите се избират с конкурс от Съвета за висше образование (СВО) и се одобряват от президента. Гюл отказа да назначи 9 от 21-та кандидати, които спечелиха изборите за ректори и вместо тях назначи професори, които са били на второ или трето място при гласуването.

Сред отхвърлените кандидати е Мустафа Акайдин – ректор на Университета Акдениз, който като ръководител на вътрешно-университетски съвет се противопостави на усилията на правителството по-рано тази година да отмени забраната за носене на забрадки. Акайдин заяви, че позицията му по въпроса за забрадките е причината за ветото на Гюл. “Президентът не ме назначи, поради идеологически причини. Ако той беше обективен президент, резултатът щеше да е различен…Аз пращам цената на проблема със забрадките,” заяви Акайдин пред репортери.

Опитите на правителството на ислямистки настроената ПСР да отмени забраната за носене на забрадки във висшите учебни заведения бяха спрени от Конституционния съд на основание, че това нарушава принципите на светската държава.

Inform,сряда, 6 август 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP