Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Българи търсят в Турция най-дълбоката пещера в света

Снимка: Теодора Копчева

05 август 2008 | 11:51 | Агенция "Фокус"

София. Български екип, ръководен от Теодор Кисимов, се завърна от експедиция в Турция, съобщиха спелеолозите. Българските спелеолози са работили в продължение на три седмици заедно с колеги от Украйна в планината Ала Далар. Преди съществената част Теодор качил всички на връх Ерджиас (3916 м) – за тренировка, тъй като експедицията се провеждала на височина 2800 – 3200 м. След това българо-украинският екип достигнал близо 3000 м височина с всичкия си багаж. Основната цел на работата била издирването на пещера, по-дълбока от Кубер-Вороня (Кубер-Вороня е най-дълбоката известна до момента пещера в света, в която Теодор Кисимов и спелеолози слизаха и проучваха през 2005 г.). Има природни дадености, които предполагат, че именно на това място може да има и по-дълбока пещера, тъй като това е огромна карстова площ – този материал се поддава на влиянието на водата, която е основна „причина” за образуването на пещери, разказва ръководителят на българския екип. Резултатът от експедицията в Турция е намерени продължения в три пещери.
Преживяването и опитът бяха изключително ценни, категоричен е Теодор Кисимов. Работата ни не изисква само чисто пещернячески умения, а също отлична техника и здрава психика, допълва българинът.
За петимата българи и водачът им Теодор Кисимов поканата да се включат в експедицията в Турция е голямо признание, тъй като украинските им колеги от УСА (Украинска спелеологическа асоциация) са едни от най-добрите в света в своята област.
Следващото предизвикателство пред русенеца е лична покана от турски спелеолози да продължат изследванията от миналата година в пещерата Алтънташ дълбока 520 м и дълга 2 км. Получил е и покана от руска страна да участва в експедиция от средата на декември до средата на януари във втората по големина пещера в света – Снежная в Абхазия, дълбока 1750 м, разположена на височина 2400 метра над морското равнище. Ако успее да намери спонсори и да си осигури необходимите средства, той ще работи с най-добрите украински и руски спелеолози в търсене на продължения на пещерата.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP