Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,06.08.08

Главният прокурор Абдуррахман Ялчънкая ще иска изключването на 71 имена от ПСР
06 август 2008 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Главният прокурор на Републиканската касационна прокуратура в Турция Абдуррахман Ялчънкая ще иска изключването на 71 имена от Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Според твърдения в някои турски вестници Абдуррахман Ялчънкая ще повдигне дело срещу ръководителите на Партията на справедливостта и развитието, защото са станали причина за наказването на партията с лишаване от държавна субсидия заради действия, насочени срещу светския характер на държавата. След като бъде публикувано решението на Конституционния съд с мотивите за наказанието главният прокурор ще може да повдигне дело срещу виновниците и техните действия като представи и нови доказателства по искането си. Сред тези, за които Ялчънкая ще поиска наказание наред с бившия председател на парламента Бюлент Арънч, някои министри и депутати, много вероятно ще е и премиерът Реджеп Тайип Ердоган.

Турският министър на просветата нареди проверка на сградите на всички училища и образователни центрове
06 август 2008 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на националната просвета в Турция Хюсеин Челик изпрати заповед до валийствата в страната до края на 2008 година да бъдат инспектирани всички училища и сгради, ползвани за образователни цели, предаде Анадолската агенция. Училищните и другите сгради трябва бъдат проверени дали имат изрядни документи за устойчивост на земетресения и дали са спазени всички изисквания за устойчивост на сградите при строителството.

Продължава пожарът, възникнал при спукването на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан в провинция Ерзинджан
06 август 2008 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Ерзинджан. Продължава пожарът, възникнал в резултат на спукване на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан при Рефахийе, провинция Ерзинджан, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Пламъците достигат височина 50 метра. Пожарът е възникнал в помпа с номер 30 и може да продължи до свършването на петрола в нея. Валията на Ерзинджан Али Гюнгьор заяви, че са взети всички необходими мерки във връзка с пожара и мерките за сигурност в района са изключително засилени. На мястото на инцидента специални екипи за бързо реагиране и противопожарни екипи се борят с огнената стихия. Заради инцидента беше спряно протичането на газ по намиращия се в близост газопровод, но след наложените мерки за сигурност то отново беше пуснато. Според упълномощени лица все още не е ясна причината за случилото се. Тя ще може да бъде установена след приключване на разследването. Околийският началник на Рефахийе Мехмет Макас посочи, че наскоро петролопроводът е минал през системен контрол. Той отхвърли вероятността за саботаж като причина за инцидента, посочва телевизията.

Коктейл “Молотов” е бил хвърлен от неизвестно лице срещу редакция на местен вестник в Шърнак
06 август 2008 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Коктейл “Молотов” е бил хвърлен от неизвестно лице или лица срещу редакция на местен вестник в Шърнак, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Самоличността на извършителя или извършителите не е установена. Тъй като събитието е станало по време когато в редакцията на вестника “Шърнак Олай” е нямало никой, няма пострадали. На сградата на редакцията обаче са нанесени материални щети. По случая е започнало разследване. Във връзка с инцидента собственикът на вестника Идрис Ташар заяви, че нападението е показател за равнището на търпимост към свободата на словото и независимите и критични коментари. Той посочи, че няма да успеят онези, които мислят, че с груби и насилствени действия ще накарат пресата да си затвори устата, пише вестникът.

11 нелегални имигранти са избягали от убежище за бежанци в провинция Хатай, Югоизточна Турция
06 август 2008 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Хатай. 11 нелегални имигранти, които са били задържани в провинция Хатай и са били настанени в убежището за бежанци към полицията, са избягали като са пробили задната стена на помещението, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Рано тази сутрин имигрантите са пробили дупка висока 45 сантиметра и широка 35 сантиметра и са се измъкнали през нея. Деветима от избягалите са от Бангладеш, а останалите са от Нигерия и Афганистан. Според разказите на очевидци те са се качили в минибус. Изходите и входовете на града са поставени под контрол заради издирването на избягалите, пише вестникът.

14 нелегални имигранти са задържани в провинция Газиантеп, Югоизточна Турция
06 август 2008 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Газиантеп. 14 нелегални имигранти са били задържани в околия Нурдагъ, провинция Газиантеп, Югоизточна Турция, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Задържаните са от сомалийски произход и са преминали от Сирия в Хатай, Турция, а след това в Нурдагъ. Те са планирали да отидат до Истанбул, откъдето да емигрират в Гърция. Задържаните сомалийци са на възраст между 16 и 40 години. Жандармерийските екипи са ги предали на отдела за чужденци към полицията в Газиантеп. След извършване на необходимите процедури те ще бъдат експулсирани от страната.
През последната седмица по линията Ислахийе-Нурдагъ са били задържани общо 35 имигранти, пише вестникът.

Турски бизнесмени призоваха правителството да начертае бързо нова пътна карта в икономическата област
06 август 2008 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на Дружеството на турските бизнесмени “Лъвовете на Анадола” /АСКОН/ Мустафа Коджа заяви, че колкото и да изглежда, че управляващата партия е вкарана в тесни релси, в крайна сметка официално пълномощията по управлението са в нейните ръце и тя трябва да начертае своя пътна карта, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Коджа посочи, че 2007 година е била трудна, но е била преодоляна без съществени сътресения, като се има предвид, че Турция е прекарвала тежки икономически години преди това. Въпреки очакванията за 2008 година обаче поради делото за забрана на ПСР са загубени 8 месеца във фокусирането върху икономиката. Той препоръча след като делото не завърши със забрана на управляващата партия, правителството неотложно и бързо да начертае пътна карта за икономическите приоритети на страната. Турският бизнесмен посочи, че трябва да се лекуват раните в макроикономическата рамка на страната, инфлацията, бюджетният дефицит, високият лихвен процент, да се разширят възможностите за инвестиции в средния и дребния бизнес, да се подобри състоянието на реалния сектор. Трябва да продължи активността в експортната политика, която набра интензивност от 2003 година насам, пише вестникът.

Университетски преподаватели в Истанбул и Анкара подадоха оставки като протест срещу ректорските назначения
06 август 2008 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул/Анкара. 12 преподаватели в Истанбулския технически университет, сред които двама професори, и преподаватели в университета “Гази” в Анкара подадоха оставки в знак на протест срещу ректорските назначения на президента Абдуллах Гюл, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. 12 преподаватели в Техническия университет в Истанбул подадоха оставки от заеманите длъжности след като Гюл назначи Мохамед Шахин за ректор на Истанбулския технически университет. Примерът им беше последван и от декана на Медицинския факултет в университета “Гази” проф. д-р Айше Дурсун, заместник-деканите проф. д-р С. Сабри Услу, доц. д-р Синан Сьозен и ръководещия университетската болнична клиника проф. д-р Али Къяз Коч. Мохамед Шахин беше на втора позиция при избора в университета с 209 гласа, но Висшият учебен съвет го постави на първа позиция в списъка, изпратен на Абдуллах Гюл след проф. Фарук Карадоган, досегашният ректор, който имаше най-много гласове. Проф. Карадоган, който заедно с недоволните си колеги бе сред протестиращите на площад “Ататюрк”, заяви, че досега не е имало по такъв начин предаване на ректорския пост като личността, спечелила най-много гласове да отстъпи позицията си на кандидат с по-малко гласове, назначен от президента.

ПКК може да се установи в Иран или Армения, а дори и в Турция, каза експерт по международни отношения
06 август 2008 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кюрдската работническа партия /ПКК/ може да се “плъзне” към Иран или Армения, но съществува опасност да се установи и в Турция, след като вижда края си в Северен Ирак, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Това каза директорът на Института за международни стратегически изследвания (USAK) Седат Лачинер. Според Лачинер зад експлозиите в Гюнгьорен в Истанбул и Киркук в Северен Ирак може да имат пръст тайни групи от Израел и САЩ. Той посочи, че в резултат на въздушните операции на турските сили ПКК е загубила много кръв и вече няма онази подкрепа, която е имала от северноиракския кюрдски лидер Масуд Барзани и президента на Ирак Джалал Талабани. “Затова ПКК вижда вече в Северен Ирак края на пътя си и може да се установи в Иран или Армения, а дори и в Турция. Сега търсят изход”, каза експертът по международни отношения. Той посочи, че САЩ не искат ПКК в Северен Ирак, но ако са на друго място, няма да се безпокоят толкова. Лачинер определи действията на Турция срещу организацията тази година като успех в дипломатическата подкрепа за борба срещу нея, но каза, че те не са успешни докрай, защото не е изпълнен пакетът за решаване на кюрдския въпрос.

ДЖИХАН: Премиерът на Турция няма да ходи на олимпиадата в Китай

06 август 2008 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган няма да ходи в Пекин във връзка с летните олимпийски игри, предава информационната агенция ДЖИХАН. Държавният министър Мурат Башесгиоглу, който отговаря в правителството за младежта и спорта, заяви, че преди това Ердоган е изразил желание да пътува до Пекин, но в последната програма не фигурира присъствие на Ердоган нито на откриването на игрите, нито на отделни състезания.
По-рано самият Ердоган беше оповестил, че е възможно да отиде в Пекин за олимпиадата, посочва агенцията.

В Турция се създава самолетен парк за борба с горските пожари
06 август 2008 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция ще бъде създаден специален самолетен парк от 8-10 самолета за борба с горските пожари, съобщи министърът на околната среда и горите Вейсел Ероглу, цитиран от вестник “Хюриет”. Във връзка с причините за възникналите големи горски пожари министърът даде уверения, че няма да бъде позволено “да бъде заграбен нито един квадратен сантиметър гора”. Разходите за създаването на самолетния парк ще бъдат около 300 милиона долара, колкото приблизително е и цената на боен самолет Ф-16.
Министърът обърна внимание, че горски пожари бушуват не само в Турция, а и във всички средиземноморски страни. Във Франция са изгорели 600 000 хектара гори; в Испания – 257 000 хектара; в Италия – 400 000 хектара, а изгорелите гори в Турция са само 33 000 хектара, посочи Ероглу. турският министър.

Президентството на Турция нарече клевета твърденията на опозицията за заседанието на Висшия военен съвет
06 август 2008 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентството също реагира на твърденията на опозицията за заседанието на Висшия военен съвет /ВВС/, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В съобщение на президентството се посочва, че са пълна клевета и не отговарят на истината твърденията, че “на един пенсиониран началник на Генералния щаб е бил закупен личен автомобил на цена, достигащи невероятни размери”, както и спекулациите, че президентът Абдуллах Гюл е нямало да подпише решения на съвета за изгонване от армията на военнослужещи заради тяхната “реакционна” дейност /така в Турция определят опитите за установяване на шериатско управление – бел. на “Фокус”/.

Агенция “Фокус” припомня:

Заместник-председателят на парламентарната група на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу вче заяви: “Твърде странно е, че на заседанието на Висшия военен съвет не е било разгледано нито едно досие но военнослужещ за дейност против светския характер на държавата, като се има предвид големината на турската армия. Считам, че между правителството и Генералния щаб са изградени едни доста близки и непосредствени отношения”. Депутатът от НРП призова медиите да изяснят тези въпроси. Той посочи, че в интернет издания фигурира позицията на президента Абдуллах Гюл, че няма да подпише решение на съвета за уволнение на военнослужещи заради тяхната “реакционна” дейност и намекна, че “на един пенсиониран началник на Генералния щаб се закупува личен автомобил на цена, която достига невероятно висок размер”.

ДХА: 17-годишно момиче почина от хеморагична треска в турския град Самсун
06 август 2008 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Самсун. Седемнайсетгодишно момиче почина в университетската болница в град Самсун след ухапване от кърлеж и заразяване с вируса на Кримско-Конго хеморагична треска /ККХТ/, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Момичето е от околия Першембе на провинция Орду, Северна Турция. Заради висока температура било откарано от родителите си в околийската държавна болница, откъдето било преместено в университетската болница и там е установено, че е заразено с вируса на ККХТ.

“Милиет”: Западният печат се раздели в оценките си за генерал Илкер Башбуг
06 август 2008 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Западният печат се раздели в оценките си за новия началник на турския Генерален щаб армейски генерал Илкер Башбуг, пише днес турският вестник “Милиет”. Докато британската преса коментира назначаването на Илкер Башбуг за нов началник на Генералния щаб като “смекчаване на напрежението в отношенията връзките армия-правителство”, германският печат директно пише, че “Илкер Башбуг доста ще затрудни правителството”. Подобни са коментарите и във френските вестници. “Монд” пише, че “начело на турската армия застава твърд защитник на светските устои на държавата”.

“Заман”: Иранският президент ще подпише в Анкара споразумение за газопровод
06 август 2008 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Анкара/Техерен. Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад пристига в Анкара на официално посещение следващата седмица, за да подпише споразумение за изграждане на втори голям газопровод до Турция, пише днес вестник “Заман”. С този газопровод ще се решат зимните кризи с доставките на ирански природен газ. Техеран цели новата тръба да бъде изградена и пусната в експлоатация най-късно до зимата. Други важни двустранни енергийни проекти между Турция и Иран са добивът на природен газ в района на Парс, доставките на ирански природен газ за Европа през територията на Турция, доставките на туркменски природен газ за Турция през територията на Иран, посочва всекидневникът.

“Сабах”: Турция е на второ място по високи цени на природния газ сред страните от ОИСР
06 август 2008 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция се нарежда на второ място по високи цени на природния газ сред всички страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/= Това, както, пише днес вестник “Сабах”, е мнението на Конфедерацията на синдикатите на работодателите в Турция. След Унгария,Турция използва най-скъпия природен газ за промишлени нужди сред страните от ОИСР. От началото на годината цената на природния газ в Турция се е увеличила с 34%, а на електричеството – с 40%. Според Конфедерацията това затруднява турските производители да бъдат конкурентни на международния пазар и е необходимо да бъде намалена тежестта от високите цени на енергоносителите.

ДХА: Обвиняем по делото “Ергенекон” се разболя и е хоспитализиран
06 август 2008 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Одрин. Задържаният в рамките на разследването на аферата “Ергенекон” и вкаран в затвор в провинция Текирдаг заместник генерален председател на Работническата партия Ферит Илсевер е настанен на лечение в болница поради белодробни проблеми, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Арестантът е в отделението за задържани и осъдени лица на факултетската болница на Одринския университет. Срещу Ферит Илсевер е повдигнато обвинение за “членство в терористична организация”.

Над 4 млн. чужди туристи са посетили Истанбул тази година
06 август 2008 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Истанбул. С 13,8% се е увеличил броят на чуждите туристи, посетили Истанбул в периода януари – юли 2008 г. в сравнение с първите 7 месеца на миналата година, пише вестник “Хюриет”. През този период миналата година туристите са били 3 586 000, а през тази година броят им е достигнал 4 082 000.
Тази година в Истанбул най-многобройни са германците – 15%, следвани от руснаците – 6,1%, французите – 5%, британците и американците – 4,9%.

“Радикал”: Управляващата в Турция партия е раздала 6 млн. тона въглища като безвъзмездна помощ
06 август 2008 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, която често е критикувана, че в предизборните периоди снабдява безплатно населението по-специално в бедните квартали с въглища и с хранителни помощи, за да спечели повече гласове, е раздала през последните 5,5 години близо 6 милиона тона въглища. Стойността на безвъзмездно отпуснатите по тази схема въглища възлиза на 1, 087 милиарда турски лири /около 1,1 милиарда лева/. Това твърдят депутатите от Партията на националистическото движение Бехич Челик и Али Узунърмак. От своя страна министърът на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер заявява, че раздадените помощи под формата на въглища не са ощетили държавните предприятия за добив и преработване на въглища.

“Заман”: Изключва се вероятността за саботаж за експлозията на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан
06 август 2008 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изключва се вероятността за саботаж, причинил експлозията около 23.20 ч снощи в турския участък от петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан в района на провинция Ерзинджан – околия Рефахие, пише електронното издание на вестник “Заман”.
Околийският управител Мехмет Макас още преди експлозията е уведомил Анкара, че има повреда в системата в района на помпа № 30. Той изключва вероятността от саботаж и e информирал, че след експлозията е възникнал пожар, който и в момента продължава. Поради това са затворени кранове 29 и 31 и е преустановено подаването на петрол. Като превантивна мярка е спряно подаването на природен газ и по близкия газопровод, посочва изданието.

“Радикал”, Турция: Изненадващите назначения на Висшия военен съвет
06 август 2008 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Едно от най-изненадващите решения на редовното годишно заседание /1-4 август/ на Висшия военен съвет е назначаването на командващия Втора турска армия армейски генерал Хасан Ъгсъз за заместник-началник на Генералния щаб, пише днес турският вестник “Радикал”. Очакваше се той да бъде издигнат за командващ жандармерийските войски, на мястото на армейски генерал Ъшък Кошанер, който стана командващ сухопътната войски. Предполага се, че основна причина за този изненадващ обрат е дръзкото нападение на терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/ срещу военна част в района на село Даглъджа на турско-иракската граница, при което бяха убити и отвлечени турски военнослужещи, а това стана в зоната на отговорност на командваната от него Втора армия.

Турският Генералният щаб реагира остро на забележките за работата на Висшия военен съвет
06 август 2008 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турския Генерален щаб реагира остро на забележките, че на редовното годишно заседание на Висшия военен съвет не са били взети решения за изхвърлянето от армията на военнослужещи заради тяхната “реакционна дейност” /така в Турция определят опитите за установяване на шериатско управление в страната – бел. “Фокус”/ или поради недисциплинираност, предава телевизионният канал Ен Ен Тюрк. В съобщение на Генералния щаб се посочва, че “решенията на Съвета не се взима,т за да се харесат или да не се харесат на някого”, а споменаването за “съществуването на близки връзки на турските въоръжени сили с една политическа партия” се определя като”пълна инсинуация”.

“Хюриет”: В Истанбул е открадната статуя на Назъм Хикмет
06 август 2008 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Открадната е статуята на световно известния турски поет Назъм Хикмет в квартал Есенюрт на район Бююкчекмедже в Истанбул, пише вестник “Хюриет”. Бронзовата статуя е била в едноименен парк в истанбулския квартал. Кметът на района Неджми Кадъоглу заяви, че извършителите на кражбата са неизвестни. Той е отнесъл проблема към компетентните органи. Извършеното е посегателство преди всичко срещу културата, изтъкна Кадъоглу.
През юни е имало подобен опит, който бил осуетен от служители на общината, а крадците успели да избягат.

Турция очаква златни медали от своите олимпийци, каза турски министър
06 август 2008 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара. Турция ще участва в летните олимпийски игри в Пекин с 68 спортисти в 12 вида спорт, предава Анадолската агенция. Това беше официално обявено от държавния министър Мурат Башесгиоглу. Той посочи, че изпращаните в Пекин спортисти са преминали много добра подготовка и от тях се очаква да спечелят златни медали.

Девет души, свързани с ПКК, са задържани в турската провинция Муш
06 август 2008 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Муш. Девет души, свързани с терористичната организация ПКК, са били задържани в околия Малазгрит на провинция Муш, Източна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Установено е, осем души от тях са симпатизанти и са искали да станат членове на ПКК, като са били водени от терорист в леговището на терористичната организация в планината. В отдела за борба с тероризма продължават разпитите на задържаните, които след това ще бъдат изправени пред съда, посочва агенцията.

“Хюриет”: Повреда в петролопровода Баку-Джейхан е причина за експлозията по трасето в Източна Турция
06 август 2008 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Експлозията по петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан се дължи на повреда в системата, която не е причинена от саботаж. Това е казал заместник валията на града Рефахие /провинция Ерзинджан/, където е станал инцидентът, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Властите са взели всички необходими мерки за сигурност в района.
След експлозията, станала през изминалата нощ, е прекъснато транспортирането на петрол по тръбата.

В Истанбул е разбита група на наркопласьори
06 август 2008 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Истанбул. При едновременни операции на жандармерията срещу наркопласьори в Истанбул са задържани 22 души, от които 21 са вкарани в затвора, предава Анадолската агенция. Разбита е престъпна група начело с Абдулгафар К., действала в истанбулските райони Фатих, Газиосманпаша, Авджълар, Юмрание, Бююкчекмедже и Юскюдар. Обиските и арестите са били извършени на 18 адреса на 31 юли. Сред задържаните има и трима държавни служители. Иззети са подготвени за пласиране на дребно опаковки хероин, кокаин, опиати, синтетични наркотични хапчета, голямо количество валута и турски лири, незаконно притежавани оръжия и боеприпаси.

Турски печат: Висшият военен съвет не изхвърли от армията нито един военнослужещ
06 август 2008 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Коментари за работата и взетите решения на редовното годишно заседание на Висшия военен съвет /ВВС/, процесът на присъединяване на Турция към ЕС, срещата на премиера Реджеп Тайип Ердоган с намиращия се на почивка в Турция сирийски президент Башар Асад и горските пожари в провинция Анталия са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
Вестник “Радикал” извежда на централно място информацията, че тази година на заседанието на ВВС нито един военнослужещ не е бил изхвърлен от армията заради “реакционна” дейност /така в Турция определят опитите за установяване на шериатско управление в страната – бел. на “Фокус”/ или заради недисциплинираност. Това се случва за пръв път от 1992 година насам. Прецедентът даде основание на основната опозиционна Народнорепубликанска партия да заподозре турските генерали в съглашателство с управляващите, се посочва в публикацията.
Вестник “Сабах” отделя широко място на изявленията на министъра на външните работи и главен преговарящ на Турция с ЕС Али Бабаджан за хода на евроинтеграционния процес на страната. Али Бабаджан уверява, че “ще бъде натиснато копчето” за ускоряване на реформите, защото страната “не може да си позволи лукса да твърди, че спрямо Турция се предявяват специални условия” и че ще бъдат “положени усилия за издигане на демокрацията в Турция до стандартите на ЕС”. За целта е изготвена специална национална програма, включваща график за реформите в четиригодишен период.
Вестник “Милиет” обръща внимание на изявленията на съпредседателя на смесената парламентарна комисия Турция-ЕС Йоост Лагендайк, че най-късно до 10 години Турция ще стане член на ЕС. Йоост Лагендайк обръща внимание, че както в Турция, така и в Европа има кръгове, които са решени да спрат евроинтеграционния процес, но е сигурен, че членството на Турция ще се случи в период от 7-10 години. Това обаче зависи от процеса на водене на преговорите и от случващото се в Турция, казва евродепутатът.
Вестник “Хюриет” информира за срещата на премиера Реджеп Тайип Ердоган в морския курорт Бодрум с намиращия се на почивка в Турция сирийски президент Башар Асад. Посочва се, че Башар Асад, който подкрепя иранската ядрена програма, е дошъл в Турция както за почивка, така и специално за да се срещне с Ердоган.
Вестник “Заман” съобщава за дадените уверения от премиера Ердоган на пострадалите жители от горските пожари в околия Манавгат на провинция Анталия, че до края на годината на мястото на изгорените им къщи с помощта на държавата ще им бъдат построени нови жилища.

Експлозия е регистрирана на участък от петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан
06 август 2008 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Експлозия на участък от петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, в източната част на Турция, принуди местните власти да преустановят транспортирането на петрола по маршрута. Това съобщи днес Анадолската агенция. Експлозията е регистрирана в нощта срещу сряда. Причината за взрива се изяснява, предаде агенция Ройтерс.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP