Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,07.08.08

Върху университетите не трябва да се оказва политически натиск, заявиха от ТЮСИАД
07 август 2008 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съюзът на турските индустриалци и бизнесмени /ТЮСИАД/ призова висшето образование да не бъде арена на натиск от страна на политиката, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В писмено изявление по повод протестите на университетски преподаватели срещу ректорските назначения от страна на президента Абдуллах Гюл ТЮСИАД посочва, че е необходимо ново структуриране на висшето образование в Турция. Според тях върху университетите не трябва да се оказва политически натиск и те трябва да бъдат извадени от арената на политически сблъсъци.

Близо 1 милиард долара са купили турските граждани преди обявяване на решението по делото срещу управляващата ПСР
07 август 2008 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Дни и часове преди Конституционният съд да обяви решението си по делото срещу Партията на справедливостта и развитието в Турция турските граждани масово обръщаха спестяванията си във валута, пише електронното издание Хабертюрк. Според информация на Централната банка на Турция за седмицата 18-25 юли валутните средства на турските граждани са се увеличили с 966 милиона долара и са станали 107 милиарда и 770 милиона долара.

Цените на природния газ и електроенергията в Турция са едни от най-ниските, каза Хилми Гюлер
07 август 2008 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на енергийните и природните ресурси на Турция Хилми Гюлер заяви, че пожарът, избухнал при спукване на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, е взет под контрол, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Министър Гюлер каза, че причините за пожара ще бъдат представени след приключване на експертизите. Той каза, че няма опасност за петрола в тръбата, защото ваните, в които е станало това, са затворени. Министър Гюлер отрече информацията от Конфедерацията на синдикатите на работодателите в Турция, че Турция е една от страните с най-високи цени на природния газ за промишлени цели. Той посочи, че в Турция цените на природния газ и електроенергията са едни от най-ниските.

220 нелегални имигранти са задържани вчера на територията на Турция
07 август 2008 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. 220 нелегални имигранти са задържали вчера силите за сигурност в Турция на територията на страната, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Според информация в интернет сайта на Генералния щаб вчера при проверки на полицейски екипи в провинциите Хаккяри, Газиантеп и Ван са били задържани 54 души, от които 38 афганистанци, 12 сомалийци, 3 иранци и 1 пакистанец. Също така граничните екипи са задържали 161 души при опит да преминат границата с Гърция. 31 от задържаните са палестинци, 20 от Бирма, 19 от Сомалия, 18 от Ирак, 6 от Еритрея, 1 от Мавритания, 1 от Грузия и 1 от Алжир. Задържани са били и двама турски гражданин и 1 сирийски гражданин, преминали нелегално от Сирия в Турция. В ход са необходимите процедури по експулсирането на задържаните, пише вестникът.

Много проблеми с разширяването на демокрацията в Турция вече ще останат назад, каза Кьоксал Топтан
07 август 2008 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Много проблеми, които има Турция в развитието и разширяването на демокрацията, ще останат вече назад, каза председателят на парламента Кьоксал Топтан, предаде Анадолската агенция. Топтан коментира законодателната дейност на парламента за тази година и изтъкна, че трябва да се вземат най-правилните решения за страната с оглед бъдещето на гражданите, без да се “обръща поглед и се залавя” за миналото. Той посочи, че парламентът е работил при едно много ускорено темпо, съпроводено с много разисквания в икономическата, правовата, социалната област. Сред акцентите Топтан постави приемането на много закони, които засягат живота на гражданите; гостуването на редица държавни глави и премиери в турския парламент като част от активната международна политика на Турция; разискванията за нова конституция и за мястото на турските въоръжени сили в живота на страната.

10 500 килограма нелегален чай заловиха при проверка в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция
07 август 2008 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. 10 тона и 500 килограма нелегален чай са заловили силите за сигурност в провинция Хаккяри, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Жандармерийски екипи в Узунсърт, околия Юксекова, са заловили при проверка по пътищата над 10 тона чай, укрит в каросерията на камион. Шофьорът на камиона е задържан. По случая е започнало разследване, пише вестникът.

Цел на експлозиите в Истанбул са били казармите на гарнизона Селимийе към Първа армия
07 август 2008 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Казармите на Първа армия, където се намира гарнизонът Селимийе, са били цел на експлозиите в Истанбул, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. На мястото в район Юскюдар в Истанбул, където днес избухнаха експлозии, при които бяха ранени трима души, са били намерени 4 гилзи от миномет. Експлозията е станала в 9,25 часа. Издирват се двама заподозрени души, които са избягали с мотоциклет от мястото веднага след експлозията. Единият от издирваните е жена. Валията на Истанбул Хилми Гюлер заяви, че случаят се проучва цялостно и се издирва причината за експлозиите. Гюлер не отговори на въпроса дали експлозията е причинена от ръчна бомба или минометни куршуми. “И ние проучваме версиите. Откъде и как е станало. Какво е веществото причинило експлозията и как е сложено там”, каза Гюлер. Той допълни, че пострадалите са с леки наранявания и се лекуват на крака. Директорът на полицията в Истанбул Джелалеттин Джерах също посочи, че се разследва дали експлозиите са станали в сметоизвозващия камион или в кофата за боклук близо до помощна сграда на община Юкскюдар. Според първоначалната версия експлозиите до помощната сграда на общината са станали в резултат на хвърляне на бомби измежду дърветата в гробището Караджаахмет. С оглед на мерките за сигурност на мястото на експлозиите са пристигнали 100 полицаи от силите за бързо реагиране, посочва телевизията.

Турската “Акбанк” ще вземе кредит от 1 милиард евро
07 август 2008 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската “Акбанк” ще вземе кредит в размер на 1 милиард евро, за да обнови синдикирания си кредит и за целта е упълномощила консорциум, състоящ се от международни банки, пише днес вестник “Хюриет”. В писмено съобщение на банката се посочва, че във въпросния синдикиран кредит ще участват 53 международни банки от 20 страни. В съобщението се дават данни и за получения преди два дни кредит в размер на 393,5 милиона долара, в който като инвеститор участва Европейската инвестиционна банка.

Нелегални имигранти, влезли от Иран, са задържани в турската провинция Газиантеп
07 август 2008 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Газиантеп. Тринайсет нелегални имигранти, между които едно дете и девет жени, са били открити в пътнически автобус на автогарата в град Газиантеп, Югоизточна Турция, предава Анадолската агенция. Чужденците са граждани на Еритрея, Сомалия и Шри Ланка. Те са влезли са по нелегален път в Турция от Иран и са искали да стигнат до Истанбул, откъдето да поддържат за Европа. Предадени са на отдел “Чужденци” на дирекцията на полицията в Газиантеп, за да бъдат експулсирани от страната.

МВФ иска да има влиятелна роля в турската икономика
07 август 2008 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Международният валутен фонд директно поиска да продължи да има влиятелна роля в турската икономика, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Съветът на изпълнителните директори на МВФ подчерта, че “Фондът може да продължи да играе важна и влиятелна роля за укрепване на икономическата стабилност на Турция и подкрепа на усилията за преодоляване на останалите слабости в областта на икономиката”. Съобщението беше направено вчера, след като миналия петък Съветът на изпълнителните директори на МВФ направи оценка на Турция за периода след приключване на досегашната програма за работа с Фонда.

АФП: По последни данни трима души са пострадали при експлозиите в Истанбул
07 август 2008 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Истанбул. По последни данни трима души са пострадалите при днешните експлозии пред общинска сграда в Истанбул, предаде АФП.
Според свидетели неизвестни лица са хвърлили експлозиви по сграда в квартал Юскюдар, разположен в азиатската част на града. Турската полиция съобщи по повод инцидента, че засега е рано да се правят каквито и да е заключения. Пред Анадолската агенция районният кмет на Юскюдар Мехмет Чакър заяви, че една от бомбите е избухнала в сметоизвозваща кола, а другата на паркинг пред сградата на общината. Началникът на полицията в Истанбул посочи, че пострадалите са трима работници, на които животът е извън опасност.

“Хюриет”: Гърция има 30 амфибийни самолети за гасене на пожари, а Турция – само два
07 август 2008 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Анкара/Атина. Големият горски пожар в провинция Анталия, който възникна на площ от 5 000 декара, можа да бъде потушен едва на шестия ден, което показва колко недостатъчна е борбата срещу горските пожари в Турция, пише днес вестник “Хюриет”. Гърция си взе поуки от горските пожари през миналата година и вече разполага с 30 специални амфибийни самолета за гасене на пожари, докато в момента в Турция има само два амфибийни самолета, наети от голяма община Истанбул. Те дори трудно могат да летят извън Истанбул, защото не могат да намерят специалното гориво, което използват. Такова гориво се намира само на много малко специални места в страната и когато то свърши, самолетите спират работа, посочва всекидневникът.

“Радикал”: Открит е най-големият паметник в Турция
07 август 2008 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Открит е най-големият паметник в Турция, който е висок 32 метра и представлява внушителна статуя на турски войник, символизиращ борбата за независимост, пише днес вестник “Радикал”. На откриването на паметника “Спри пътнико – паметник на турския войник” в град Полатлъ край Анкара присъстваха началникът на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът, министърът на транспорта Бинали Йълдъръм, министърът на националната отбрана Веджди Гьонюл и цялото ново висше ръководство на турската армия, което ще встъпи в новите длъжности на 30 август.

“Хюриет”: Нападение на товарен влак в провинция Битлис
07 август 2008 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Битлис. Три вагона от товарен влак са дерайлирали снощи по линията Муш-Татван в следствие на експлозия, станала на релсите, пише днес вестник “Хюриет”. Нападението е извършено към 21 ч близо до село Тахталъ в околия Гюроймак на провинция Битлис, Югоизточна Турция. Няма жертви и пострадали Става въпрос за терористичен акт, при който при преминаването на влака са били взривени поставени на релсите взривни вещества.
Днес сутринта са взети повишени мерки за сигурност в района на експлозията и до място не се допускат журналисти.

"Хюриет”: Муамар Кадафи няма да идва в Истанбул за срещата Турция-Африка
07 август 2008 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Либия Муамар Кадафи няма да идва в Истанбул за срещата на върха Турция-Африка, която ще се състои от 18 до 21 август, пише днес вестник “Хюриет”. Навсякъде, където ходи, либийският лидер води със себе си камилата си и опъва бедуинската си палатка и този път Истанбул ще се размине с тази пикантна гледка, коментира “Хюриет”.

Експлозиите в Истанбул са предизвикали голяма паника
07 август 2008 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Експлозията в район Юскюдар на азиатската част на Истанбул днес сутринта е предизвикала голяма паника и цялата сграда веднага е била опразнена, предава електронното издание на вестник “Хюриет”. Издирват се двама души, от които една жена, избягали от мястото на експлозията с мотоциклет. Полицията смята, че става въпрос за ръчна или за звукова бомба.
Експлозията стана в 9.25 ч в района на спомагателната сграда на общината. Кметът на община Юскюдар Мехмет Чакър заяви, че става въпрос общо за три експлозии, две от които са станали в гробището Караджаахмет, а третата - в камион за събиране на боклук, в близост до спомагателната сграда на общината на дирекция “Паркове и градини”. Кметът посочи, че полицията продължава разследването на експлозиите и е доволен, че не са дадени човешки жертви. Вземат се показания и от очевидци. На място има около стотина полицаи от специалните мобилни части.

Анадолска агенция: Продължава пожарът на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан
07 август 2008 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Ерзинджан. Пожарът на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан продължава, като в момента продължава контролираното горене на петрола, намиращ се между кранове 29 и 31 на съоръжението, предава Анадолската агенция. Пожарът възникна на 5 август, след взрив на помпа номер 30 на петролопровода. Взети са мерки да не се допусне разрастване на огъня.

Експлозии в Истанбул, един човек е ранен (ОБЗОР)
07 август 2008 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Няколко експлозии разтърсиха днес сутринта общинска сграда в Истанбул. Един човек е леко ранен.
Първата експлозия станала в камион за боклук на паркинг на помощна сграда на общината на район Юскюдар, в азиатската част на Истанбул. Другите две експлозии били в близкото гробище Караджаахмет. Кметът на общината Мехмет Чакър е съобщил пред Анадолската агенция, че са започнали следствени действия, за да се установи какво е предизвикало взривовете.
По-рано информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДПА/ предаде, че са били чути четири експлозии и че гранати били хвърлени в градината на сградата. По информация на телевизия Си Ен Ен Тюрк били използвани ръчни гранати или малки бомби, предназначени по-скоро за сплашване, а не да убиват.
Полицията незабавно е отцепила района.
Очевидци са разказали, че видели двама души на мотоциклет да бягат от мястото.
При експлозията на две бомби в европейския квартал Гюнгьорен в Истанбул на 27 юли загинаха 17 души, а над 150 бяха ранени.

Си Ен Ен Тюрк: Един работник е леко ранен при експлозии в истанбулския район Юскюдар
07 август 2008 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В близост до спомагателна сграда на общината на истанбулския район Юскюдар са станали три експлозии, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Две от експлозиите са били в гробището Караджаахмет, а едната – в камион за събиране на боклук. При експлозиите леко е ранен един работник.

Три експлозии избухнаха в Истанбул тази сутрин
07 август 2008 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Три експлозии избухнаха в Истанбул тази сутрин, предаде АФП, позовавайки се на изявление на истанбулското кметство. Един човек е леко ранен.
Една от експлозиите е избухнала в камион за извозване на отпадъци на паркинга пред общиска сграда в Юскюндар.
Другите две експлозии са станали в гробище в близост до същата сграда.
Си Ен Ен Тюрк уточни, че двама мотоциклетисти са били забелязани да напускат мястото на експлозията.
Истанбулската полиция е отцепила района и е започнато разследване.

Си Ен Ен Тюрк: Силите за сигурност в Тунджели са на крак заради сигнал за очакван терористичен акт
07 август 2008 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Разузнавателната информация, че двама терористи от ПКК – жена и мъж, ще предприемат самоубийствен атентат в провинция Тунджели, Югоизточна Турция, вдигна на крак органите за сигурност, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Околийските центрове на провинцията са предупредени да бъдат особено внимателни за евентуално терористично нападение. Прилага се строг контрол при влизане и излизане от центъра на град Тунджели. Силите за сигурност предупреждават, че терористите ще носят у себе си голямо количество пластичен взрив и че цел на тяхното нападение най-вероятно ще бъдат полицейски или военни обекти.

Издирват се двама души заради взрива пред сградата на община в Истанбул
07 август 2008 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Издирват се двама души - мъж и жена, за които се твърди, че са избягали с мотоциклет след взрива пред спомагателната сграда на община Юскюдар в азиатската част на Истанбул, предава електронното издание на вестник “Сабах”. Взривът е станал днес сутринта в 09.25 ч зад кофите за боклук, поставени пред сградата, посочва изданието.

ДЖИХАН: Експлозия пред сграда на общината в истанбулския район Юскюдар
07 август 2008 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Истанбул. В район, в който се намира и спомагателна сграда на общината в истанбулския район Юскюдар /в азиатската част на града/ са станали четири отделни взрива, предава информационната агенция ДЖИХАН. Леко е ранен в крака един гражданин. Изпочупени са стъклата на намиращи се наблизо сгради и автомобили. Първите три експлозии са станали в намиращото се в района гробище, а четвъртата - пред спомагателната сграда на общината, върху автомобил за почистване на улиците. Засега не са известни причините за взривовете. Полицията веднага е формирала кордон за сигурност, евакуирани са близките сгради поради опасения за нови експлозии. Продължава разследването на експлозиите, посочва агенцията.

Анадолска агенция: Три експлозии в истанбулския квартал Юскюдар, няма жертви
07 август 2008 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Три експлозии са станали близо до общинска сграда в квартал Юскюдар, в азиатската част на Истанбул, съобщава Анадолската агенция. Според информацията няма жертви при нападението.

"Хюриет": Ръчни гранати са хвърлени срещу общинска сграда в Истанбул
07 август 2008 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Няколко ръчни гранати са хвърлени днес срещу общинската сграда в истанбулския квартал Юскюдар, пише вестник "Хюриет". По информация на Догу хабер ажансъ /ДХА/ един човек е ранен при нападението. Очевидци са казали, че са чули четири експлозии и видели двама души да бягат с мотоциклет от мястото.

ДПА: Няколко експлозии са избухнали в общинска сграда в Истанбул
07 август 2008 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Няколко експлозии са избухнали в общинска сграда в Истанбул, предаде ДПА. Турските медии съобщават, че в зданието са хвърлени няколко гранати.
Има данни за един пострадал. До момента никой не е поел отговорността за нападението.

Анадолска агенция: Горски пожар в провинция Хатай
07 август 2008 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Хатай. Горски пожар е избухнал в района на ГКПП Яйладагъ на турско-сирийската граница в провинция Хатай, предава Анадолската агенция. По първоначални данни, изгорели са около един хектар борова гора. Огнената стихия бързо се разпространява поради силния вятър. За гасенето му са ангажирани осем тежки пътни машини и около 100 работници в горското стопанство. В борбата с пожара са се включили и сирийски екипи.

АФП: Един човек е пострадал при експлозията в Истанбул
07 август 2008 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Един човек е пострадал в резултат на избухналата най-малко една бомба в общинска сграда в Истанбул, предаде АФП, като се позова на местни медии.
„Анадолската агенция” съобщи за експлозия пред сграда в квартал Юскюдар, който се намира в азиатската част на града, докато телевизия Си Ен Ен – Тюрк, която се позовава на очевидци, уточни, че става въпрос за две експлозии. Според телевизията при атентата е била използвана ръчна граната или малка бомба, която е имала за цел да предизвика по-скоро голям шум, отколкото да доведе до човешки жертви.

Граната избухна в сградата на общински съвет в Истанбул
07 август 2008 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Няколко ръчни гранати бяха хвърлени в сградата на общински съвет в азиатската част на Истанбул днес, предаде Ройтерс.
Една от гранатите е експлодирала и един човек е бил ранен. Засега не са известни повече подробности по случая.
Днешната атака се случва седмица след като 17 души загинаха при експлозия на бомба в Истанбул.

“Милиет”: Ахмадинеджад не зачита основателя на съвременна Турция
07 август 2008 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Информацията, че президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад “не иска до посети мавзолея на Ататюрк в Анкара – Анъткабир” по време на предстоящата си визита в Турция, намира отзвук и в чуждестранния печат, пише днес турският вестник “Милиет”. Британският вестник “Гардиън” пише по този повод под заглавие “Турция не отдава значение на незачитането на основателя на съвременната турска държава от страна на Ахмадинеджад”. В текста се казва, че “Ататюрк е антитеза на всичко, което днес представлява религиозният ирански президент”. За да замажат извънредната ситуация, турските власти са побързали да окачествят посещението като “работно” и са го организирали не в Анкара, а в Истанбул, пише британският всекидневник.

Си Ен Ен Тюрк: Четири опита за атентат са били предприемани срещу генерал Бююканът
07 август 2008 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Покрай закупуването на брониран автомобил, който да бъде използван от сегашния началник на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът когато излезе в запаса, стана известно, че досега срещу него са били предприемани четири опита за атентат, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк.
Първият случай е бил през 1996 г., когато е бил командир на 7-ми армейски корпус в Диарбекир. Вторият опит за атентат стана известен в хода на разследването на аферата “Ергенекон”. В централата на Работническата партия бяха намерени плановете за охраната на Бююканът, изготвени преди негово посещение в Измир и Балъкесир през 2005 г. когато е командващ сухопътните войски. Третият опит за атентат е през декември 2006 г., когато Бююканът е на инспекция в Югоизточен Анадол и по пътя, през който ще мине в провинция Шърнак, е намерена бомба с 15 килограма пластичен взрив С-4. Четвъртият опит за атентат е бил пред входа на търговския пасаж Анафърталар в Анкара с използване на метода на камикадзе.

Агенция “Фокус” припомня:

Заместник-председателят на парламентарната група на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу заяви на 5 август: “Твърде странно е, че на заседанието на Висшия военен съвет не е било разгледано нито едно досие но военнослужещ за дейност против светския характер на държавата, като се има предвид големината на турската армия. Считам, че между правителството и Генералния щаб са изградени едни доста близки и непосредствени отношения”. Депутатът от НРП призова медиите да изяснят тези въпроси. Той посочи, че в интернет издания фигурира позицията на президента Абдуллах Гюл, че няма да подпише решение на съвета за уволнение на военнослужещи заради тяхната “реакционна” дейност и намекна, че “на един пенсиониран началник на Генералния щаб се закупува специален личен автомобил на цена, която достига невероятно висок размер”.

Полицай е загинал при ракетно нападение на ПКК срещу сграда на полицията в Югоизточна Турция

07 август 2008 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Муш. Членове на терористичната ПКК са предприели ракетно нападение срещу сградата на околийската дирекция на полицията в околия Малазгирт в провинция Муш, Югоизточна Турция, предава телевизионният канал
Си Ен Ен Тюрк. Загинал един полицай, а трима са ранени. Валията на Муш Ердоган Бекташ заяви, че дръзкото нападение е осъществено снощи към 21.10 часа. Здравословното състояние на ранените полицаи е добро. Започнала е широкомащабна операция за задържане на извършителите на нападението.

ДХА: Двама турски морски капитани са останали като пленници в Либия
07 август 2008 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Триполи/Анкара. Двама турски морски капитани са станали пленници в Либия и настояват президентът на Турция Абдуллах Гюл да се намеси, за да бъде разрешен техният сериозен проблем, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. По време на разтоварване на брашно, доставено от Турция за Либия от моторния кораб Алиса в пристанище Триполи, при скъсване на въжето на крана загива едни работник от Чад. Като виновни за инцидента са задържани капитаните на турския кораб – 68- годишният Юмит Коркмаз и 43-годишният Куртулуш Алпер. По предложение на техния либийски адвокат те изплащат като кръвнина на вдовицата на загиналия работник 55 хиляди долара, за да оттегли иска си и понеже е неграмотна, тя слага отпечатък от палеца си на документа. Съдията обаче не разрешава на двамата капитани да напуснат Либия, защото в документа пишело, че вдовицата е получила “пари”, а не “пари за кръвнина”. Нещастният случай на пристанището е станал на 3 март и оттогава двамата турски морски капитани са останали като пленници в Либия.
Във връзка със случая от турското министерство на външните работи писмено съобщават, че в Либия има още 9 турски моряци и един кораб, на които също не се дава разрешение да напуснат страната и че министърът на външните работи Али Бабаджан вече е предприел постъпки за разрешаването на проблема, посочва агенцията.

Турски печат: Военни и опозиция на нож заради едно бронирано Ауди
07 август 2008 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Коментари за решенията на редовното годишно заседание на Висшия военен съвет и особено възникналата остра полемика по този повод между Генералния щаб и основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/, критиките и недоволството от назначенията, извършени от президента Абдуллах Гюл на нови ректори, както аварията и спирането на подаването на петрол по петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан са сред основните теми на днешните турски всекидневници.
"Сабах" пише, че е възникнала истинска война между Генералния щаб и основната опозиционна НРП заради решенията на Висшия военен съвет и по-точно поради липсата на изхвърлени от армията военнослужещи заради тяхната "реакционна" дейност /така в Турция определят опитите за установяване на шериатско управление - бел. на "Фокус"/. Версията на НРП е, че това нагледно показва особената близост на военните с управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/. Друг повод за остротите критики на НРП е закупуването на специален брониран автомобил Ауди А8, който да се ползва персонално от сегашния началник на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът след като излезе в запаса. "Заман"цитира мнението на президента Абдуллах Гюл, който изразява недоумение защо някои проявяват безпокойство, когато има съгласуване и синхрон в действията на различните институции.
Вестник "Радикал" обръща внимание на острите реакции срещу извършените от президента Абдуллах Гюл назначения на 21 нови ректори. Посочва се, че новите ректори са били посрещнати с масови оставки на преподавателския състав в университетите. В Истанбулския технически университет 12 преподаватели са подали оставки по повод назначаването за ректор на Мухаммед Шахин, който е бил класиран на второ място при гласуванеjf от академичната общност. Масови оставки има и в други турски университети.
"Милиет" оценява обстановката с новите назначения на ректори като "земетресение в турските университети". Специално се обръща внимание на протеста на проф. д-р Фарук Карадоган от Истанбулския технически университет, който е получил най-много гласове от академичната общност, но въпреки това не е бил назначен от президента за ректор.
"Хюриет" информира, че техническа неизправност е предизвикала експлозия и пожар на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан в района на източната турска провинция Ерзинджан. Посочва се, че в 00.03 ч на 6 август е бил изгубен сигналът от кран 30 на петролопровода, а в 00.05 ч е станала експлозията и е възникнал пожарът. От 00.30 ч на 6 август автоматично е прекъснато подаването на петрол, а след това последователно са били затворени кранове 29, 31, 28 и 32 на петролопровода. Валията на Ерзинджан Али Гюнгьор категорично изключва варианта за саботаж.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP