Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турското малцинство на островите Кос и Родос няма привилегиите на малцинството в Западна Тракия, сочи публикация

Турското малцинство на островите Кос и Родос няма привилегиите на малцинството в Западна Тракия, сочи публикация

07 август 2008 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Турското малцинство на гръцките острови Кос и Родос чака доклад на ПАСЕ във връзка с проблемите, свързани с религията, езика, културата и собствеността. Това се посочва в публикация на турския вестник “Заман”, цитирана от гръцкия “Елевтерос типос”. (Атина не признава съществуването на друго малцинство освен наричаното мюсюлманско, представители на което живеят в Северна Гърция. Според Анкара мюсюлманското малцинство както в Северна Гърция, така и на островите Кос и Родос, е турско и Гърция не спазва правата му – бел. “Фокус”).
Турското издание пише, че 5 000 мюсюлмани от двата егейски острова са отправили призив към Комисията за човешки права към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и чакат доклад от Европа. Представители на същия комитет преди два месеца са излезли с доклад, в който се посочват проблемите на гръцкото малцинство в Турция.
“Заман” пише, че предстоящото посещение на европейски експерти на Кос и Родос е от историческо значение за турците, тъй като по времето, когато е подписан Лозанският договор, двата острова са били под италианска окупация и “турската общност, живееща там, не е могла да се възползва от привилегиите на малцинството в Западна Тракия”. Турският вестник посочва, че официално Гърция нарича турците на двата егейски острова “мюсюлмани, гръцки граждани”.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP