Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,09.08.08

“Хюриет”: Турция спечели първия си медал на олимпиадата
09 август 2008 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Пекин/Анкара. Турция спечели първия си медал на лятната олимпиада в Пекин, пише днес вестник “Хюриет”. В категория до 48 килограма при вдигането на тежести за жени Сибел Йозкан изхвърли 88 килограма, изтласка 111 килограма и с общ резултат от 199 килограма спечели сребърен медал. Другата турска представителка в тази категория Нурджан Тайлан на три пъти не успя да изхвърли заявената тежест от 84 килограма, получи нула в изхвърлянето и се отказа от по-нататъшно участие.
На предишната олимпиада в Атина през 2004 година Нурджан Тайлан спечели златния медал като изхвърли 97 килограма и с общ резултат в двете движения от 210 килограма подобри световния и олимпийския рекорди, като стана първата жена олимпийски шампион на Турция. Сегашното й представяне в Пекин е крайно разочароващо, отбелязва “Хюриет”.

Турският “Червен полумесец” има готовност да изпрати полева болница в Грузия
09 август 2008 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският “Червен полумесец” е приведен в тревога след сраженията в района на Южна Осетия в Грузия и общото раздвижване и усложняване на обстановката в Кавказ и има готовност да изпрати полева болница в Грузия, предава информационната агенция ДЖИХАН. Турският “Червен полумесец” е влязъл във връзка с организацията на “Червения кръст” на Грузия, за да може да посрещне нуждите от хуманитарна помощ във връзка с возещите се сражения между Русия и Грузия. По този повод “Червеният полумесец” има готовност да окаже помощ за спешно приютяване, спешно изхранване и оказване на медицинска помощ на изпадналите в затруднено положение от тези сражения. За целта в района на ГКПП Сарп на турско-грузинската граница са изпратени екипи за помощ, носещи материали за приютяване и изхранване, дадени са указания в района на ГКПП да пристигне и специализиран персонал за провеждане на операции за хуманитарна помощ.
В Центъра за операции при природни бедствия в Анкара е сформиран кризисен щаб във връзка със събитията в Грузия. За разрешаване на проблемите, които се очаква да бъдат предимно в областта на медицината, в района на ГКПП Сарп е изпратен медицински персонал и медицински материали. Заедно с това има готовност при необходимост в Грузия да бъде изпратена и една полева болница. Турският “Червен полумесец” следи развитието на обстановката в Грузия координирано с външно министерство, посочва агенцията.

Турция изпраща свой медицински екип в района на границата с Грузия
09 август 2008 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският червен кръст съобщи, че ще разположи полева болница и ще изпрати свой медицински екип в района на границата между Турция и Южна Осетия, предаде АФП. Турция обяви, че е готова да помогне на пострадалите при сраженията в Южна Осетия.
Турската полева болница ще бъде в района на граничния пост Сарп и ако грузинските власти пожелаят, турските медици са готови да окажат на ранените незабавна помощ.

ДХА: Дошлите в Турция грузинци са загрижени за съдбата на своите близки
09 август 2008 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Артвин. Влезлите в Турция през ГКПП Сарп на грузинско-турската граница в източната турска провинция Артвин грузински граждани след като Русия се намеси в конфликта в Южна Осетия заявиха, че са силно загрижени за съдбата на своите близки в Грузия, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. ГКПП Сарп се намира само на 300 километра от размирната област Южна Осетия и доставящите стоки за тази област турски шофьори на ТИР-ове също са напрегнати и притеснени от започналите военни действия. Преминаващите през ГКПП турски граждани също са загрижения за техните близки и роднини, останали в Грузия.
Междувременно на ГКПП Сарп от известно време се извършва модернизация и поради това обработката на преминаващите хора и превозни средства е забавена и се е образувала опашка от ТИР-ове, дълга 7 километра, посочва агенцията.

Си Ен Ен Тюрк: Турция е започнала да доставя електроенергия на Грузия
09 август 2008 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Анкара/Тбилиси. Турция е започнала да доставя електроенергия на Грузия, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. След едностранното обявяване на независимост от Южна Осетия и започналите вчера сражения грузинската страна е отправила молба за електрическа енергия към Турция. Турската страна е оценила обстановката и от вчера следобед е започнала да извършва доставки за Грузия на електроенергия, посочва телевизията.

Анадолска агенция: Турската граница с Грузия е отворена
09 август 2008 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Ардахан. Валията на провинция Ардахан Селим Джебероглу заяви, че границата с Грузия е отворена и няма никаква промяна на режима за влизане и излизане на ГКПП Тюркгьозю на турско-грузинската граница, предава <Β>Анадолската агенция. В изявления пред журналисти валията посочи, че за сега не вижда някакво неблагоприятно отражение върху района от сраженията между грузинците и жителите на Южна Осетия. Валията подчертава, че не иска да има каквото и да е неблагоприятно отражение в района и напомня, че Грузия и съюзник на Турция.

Си Ен Ен Тюрк: Земетресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер в района на Черно море
09 август 2008 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Сеизмологичната обсерватория към Босфорския университет е регистрирала тази сутрин в 04:53 часа земетресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер в района на Черно море, предава телевизионният канал Си Ен ЕнТюрк. Епицентърът на земния трус е под водата в открити води на Черно море. Няма данни за жертви и разрушения.

ПКК заплашва да проведе нови нападения срещу турски петролни обекти

09 август 2008 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кюрдската работническа партия (ПКК) заплашва да проведе нови терористични нападения срещу турски петролни обекти, предаде РБК.
Това изявление бе направено от представители на ПКК, която по-рано пое отговорността за взрива на турския участък от петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан. “Ние смятаме, че подобни действия срещу икономическите ресурси на Турция имат сдържащ ефект срещу действията на Турция, насочени към унищожаване на кюрдския народ”, се посочва в изявлението.

Истанбул ще е домакин на първата среща на високо равнище за развитие на сътрудничеството Турция-Африка
09 август 2008 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Истанбул ще е домакин на първата среща на високо равнище за развитие на сътрудничеството Турция-Африка, съобщават медиите. Срещата започва на 18 август и ще продължи до 21 август. Мотото на срещата е “Солидарност и партньорство за едно общо бъдеще”.
Очаква се да участват официални представители от 43 африкански страни, сред които 19 - на най-високо равнище. В момента Анкара е представяна на африканския континент от 12 посолства, като продължава усилената работа техният брой да се увеличи на 30 до края на 2009 година.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP