Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,08.08.08

Горски пожар край Анкара унищожи ливади и десетки борови дръвчета
08 август 2008 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Горски пожар край Анкара унищожи напълно 12 декара ливади и 2 декара с десетки борови дръвчета, предава Анадолската агенция. Пожарът е избухнал към 22 ч снощи край
езерото Емир в района Гьолбашъ край турската столица. Смята се, че става въпрос за умишлен палеж.

“Милиет”: Израел определя посещението на Махмуд Ахмадинеджат в Турция като злополучно
08 август 2008 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Тел Авив/Анкара. Израел определя предстоящото посещение на президента на Иран Махмуд Ахмадинеджат в Турция като злополучно, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Посолството на Израел в Анкара отправи протестна нота в тази връзка. Според Израел в момент когато Иран отказва да даде категоричен отговор по въпроса за ядрената си програма посещението на иранския президент в Турция е безсмислено. В нея се посочва, че Ахмадинеджат всеки ден призовава за ликвидиране на Израел и отрича еврейския геноцид. С тази визита според израелските представители иранският президент цели да легитимира позицията си. От своя страна турските дипломатически представители са представили позицията на Турция на израелските си колеги.

Твърденията за тайна камера в турския парламент бяха опровергани
08 август 2008 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Опровергани са твърденията за съществуването на “тайна” камера в салона на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ в турския парламент, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Подобни твърдения се появиха в някои вестници и по този повод отделът за техническите връзки и комуникации на парламента излезе с писмено опровержение. В него се посочва, че въпросната камера не разполага с възможности за правене на записи. Картината от въпросната камера може да се следи единствено от монитора и не е свързана с никакво друго техническо съоръжение, става ясно от даденото опровержение.

Си Ен Ен Тюрк: Ожесточени сражения с ПКК се водят в провинция Тунджели
08 август 2008 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Тунджели. Ожесточени сражения с ПКК се водят в провинция Тунджели, Югоизточна Турция, като в операциите на турската армия са ангажирани близо 5 000 войници, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Операциите са съсредоточени в районите на Назмийе, Пюлюмюр, Оваджък и Хозат, където има чести престрелки с терористите. В труднодостъпните места се стоварват специални части на жандармерията с хеликоптери Сикорски. Хеликоптери Кобра бомбардират района. Група терористи се е възползвала от гористата местност и е успяла да избяга от обкръжението и сега се блокира по-широк участък, за да се прекъснат пътищата за бягство. Представители на военните заявяват, че след приключване на операциите ще стане известно колко терористи са били ликвидирани. От водените между терористките разговори по радиостанциите става известно, че вече не разполагат с хранителни продукти, защото са били принудени да напуснат пещерите, в които се укриват.

ДХА: Пожар в миниран район на турско-сирийската граница предизвика паника
08 август 2008 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Урфа. Пожар в останал миниран участък от буферната зона по турско-сирийската граница в околия Акчакале в провинция Урфа предизвика сериозна паника, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Под влияние на силния вятър огънят бързо се е разпространил и са избухнали шест мини, което е предизвикало силна паника сред местните жители. Пожарът е продължил около два часа и бил изгасен от пристигналите противопожарни екипи от съседните околии и от провинциалния център Урфа.

“Заман”: Напрежение в Кавказ, обява за мобилизация в Грузия
08 август 2008 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Цхинвали/Анкара. Президентът на Грузия Михаил Саакашвили заяви, че битката за освобождаване на столицата на Южна Осетия Цхинвали продължава, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. В телевизионно обръщение грузинският президент каза, че са мобилизирани допълнително хиляди войници. Той призова Руската федерация да спре бомбардировките над Южна Осетия. Той поиска също международните институции да призоват Русия да освободи грузинските територии.
Грузия започна военната операция, след като Южна Осетия обяви независимост от Грузия. В изявление премиерът на Грузия Ладо Гурдженидзе каза, че няколко часа след като страните са обявили вчера прекратяване на огъня, грузински села са били бомбардирани. Това е предизвикало започване на военната операция. Грузинският премиер заяви, че военната операция на грузинските сили ще продължи до установяването на постоянен мир.
Руският президент Димитри Медведев каза във връзка със сблъсъците в Южна Осетия, че Русия ще защити цивилното население и ще направи всичко необходимо за възстановяването на мира. От руската агенция Интерфакс цитират президента на Северна Осетия Таймураз Мамсуров, че стотици доброволци от Северна Осетия са готови да се включат в помощ на южноосетинците и те не могат да ги възспрат.

Напрежението между армията и НРП няма да продължи дълго, смята Сюлейман Демирел
08 август 2008 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият турски президент Сюлейман Демирел заяви, че напрежението между турските въоръжени сили и основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ няма да продължи дълго, предава Анадолската агенция. Сюлейман Демирел направи протоколна визита на председателя на парламента Кьоксал Топтан по повод навършването на една година от избирането му на този пост след последните общи избори през юли 2007 г. На излизане от срещата на въпрос на журналисти как оценява напрежението между армията и НРП, Сюлейман Демирел отговори: “Няма да продължи дълго. Днес, утре това напрежение ще бъде преодоляно.”

Загасен е горският пожар в Мармарис
08 август 2008 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Мугла. Загасен е избухналият на три различни места горски пожар в община Армуталан в Мармарис, провинция Мугла, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Пожарът е започнал рано тази сутрин към 5 ч. За гасенето му са били ангажирани 10 тежки пътни машини, 6 пожарни коли на общината и стотина горски работници. С изгрева на слънцето се е включил и хеликоптер за гасене на пожари. В продължение на два часа пожарът е напълно и в момента се извършва охлаждане на района.

“Милиет”: Лятната почивка на семейство Асад в турския курорт Бодрум породи държавна криза
08 август 2008 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Анкара/Дамаск. Ваканцията на сирийския президент Башар Асад и съпругата му Есма Асад в турския курорт Бодрум предизвика държавна криза, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Сирийският народ, който беше информиран, че семейство Асад е на официално посещение в Турция, се ядоса много като разбра, че президентът е бил на частна почивка на яхта в Бодрум. Сирийската държавна телевизия обаче цял ден предаваше информация, че президентът Асад е на държавно посещение в Турция, а не на лятна почивка. Истината обаче не остана скрита за сирийските граждани, след като чуждите телевизии и агенции изнесоха фотографски кадри от посещението на Асад, пише вестникът.

“Сабах”: Някои крият управленските си неуспехи зад Ататюрк и републиката, каза новоназначен ректор
08 август 2008 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Някои управляващи в Турция, за да прикрият неуспехите си в управлението, се хващат за Ататюрк и републиката, заяви новоназначеният ректор на Истанбулския технически университет проф. Мохамед Шахин, пише турският вестник “Сабах”. Истанбулският технически университет е един от центровете, в който рекацията срещу ректорските назначения на президента Абдуллах Гюл, е най-активна. На мястото на получилия най-много гласове досегашен ректор проф. д-р Фарук Карадоган бе назначен проф. Мохамед Шахин, което породи остро противодействие от страна на представители на академичната общност. Новият ректор обаче оспори основанията им и каза, че от 235 години от основаването на университета насам никога той не е бил в такова положение. Броят на академичните издания е силно намалял в сравнение с други университети, а най-добре представилите се кандидат-студенти не са избрали Истанбулския технически университет. Той посочи, че съпротивата в университета обхваща много малък брой преподаватели и то онези, които са приближени на досегашния ректор. Според новия ректор неуспехите си в управлението на университета те крият зад лозунга за Ататюрк и републиката.

Издирването на извършителите на бомбените атентати в Истанбул продължава, каза Бешир Аталай
08 август 2008 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай заяви, че не са задържани всички лица, които за замесени в извършването на бомбените атентати в квартал Гюнгьорен в Истанбул, но са хванати заподозрените, пише турският вестник “Радикал”. Близо седмица след атентата Бешир Аталай беше казал, че случаят е изяснен с категорични доказателства, които не оставят съмнение, заподозрените извършители са задържани и категорично се установява, че терористичният акт е дело на сепаратистката организация Кюрдска работническа партия /ПКК/. Пред представител на Анадолската агенция обаче Аталай отрече да е казвал, че са задържани всички извършители. Той посочи, че издирването им продължава.

Не трябва да се губи енергията на Турция с ненужни спорове и сблъсъци, каза Кьоксал Топтан
08 август 2008 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Не трябва да се губи енергията на Турция с ненужни вътрешни спорове и обществено напрежение, заяви Кьоксал Топтан на пресконференция вчера по повод приключването на първата законодателна година на парламента, пише турският вестник “Хюриет”. Във връзка с напрежението, възникнало в резултат на ректорските назначения от президента Абддуллах Гюл Топтан посочи, че когато той е бил министър на националната просвета е поискал университетите да имат по-голяма тежест в назначаването на ректори и е предложил да се дискутира пълномощието на Висшия учебен съвет да предлага трима кандидати и на президента да назначава един кандидат за ректор. Той каза, че при сегашната ситуация не трябва да се разисква президентският избор, защото няма конституционни промени в тази насока. Топтан изтъкна също, че турските въоръжени сили не трябва да се въвличат в ежедневния политически живот и по този начин да се подбива техният авторитет и пълномощия, пише вестникът.


“Заман”: Турция ще модернизира старите бойни самолети Ф-16 на Пакистан
08 август 2008 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Исламабад/Анкара. На фона на прилаганите от доста време санкции от САЩ спрямо Пакистан, Турция започна да развива връзките си с тази страна и в областта на военната промишленост, пише днес турският вестник “Заман”. Като начало на този процес от страна на Турция ще бъдат модернизирани бойни самолети Ф-16 на пакистанските ВВС, производство на американската фирма “Локхийд Мартин”. Пакистански и американски източници посочват, че става въпрос за модернизацията на 36 самолета Ф-16, за което има одобрение от САЩ. В търга за модернизация освен Турция са участвали фирми от Белгия и Холандия, но Исламабад е предпочел Турция. Съгласно спогодбата три бойни самолета Ф-16 ще бъдат модернизирани в съоръженията на турското предприятие от военнопромишления комплекс за авиационна и космическа промишленост край Анкара, а останалите – в база Саргодхи в щата Пенджаб или в самолетния завод в Кумра, на около 50 км от Исламабад.

Пожарът на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан може да продължи още един-два дни
08 август 2008 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Ерзинджан. Министърът на енергетиката и природните ресурси Хилми Гюлер заяви, че пожарът на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан в участъка в Рефахие в провинция Ерзинджан, Източна Турция, се гаси внимателно и методично, за да не бъдат нанесени поражения на околната среда, на водите и на почвата в района и поради това може да продължи още един-два дни, предава Анадолската агенция. Министърът пристигна на инспекция на мястото на пожара и беше информиран за обстановката и предприетите действия от противопожарните и аварийните екипи, посочва агенцията.

Деканите в университета “9 септември” в Измир приеха декларация срещу назначения нов ректор
08 август 2008 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Измир. Деканите на факултетите в университета “9 септември” в Измир излязоха със съвместна декларация против незачитането на волята на академичната общност при назначаването на новия ректор, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. В декларацията се подчертава, че е необходимо да се предприемат необходимите законови действия за решаване на възникналия проблем. Декларацията е подписана от всичките декани, които настояват президентството да оповести мотивите си за ректор да не бъде назначен проф. д-р Седеф Гиденлер, който е получил подкрепата на по-голямата част от 1169 членната академични общност на университета.

“Милиет”: “Ергенекон” е картотекирала и депутати от управляващата ПСР
08 август 2008 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Документ, който привлича вниманието от материалите по случая “Ергенекон”, показва, че организацията е картотекирала и депутати от Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, пише турският вестник “Милиет”. Картотеката включва информация за 57 депутати от районите Адана, Адъяман, Афион, Агръ, Аксарай, Амасия, Анкара, Анталия, Ардахан и Балъкесир и за 4 министри. Събирани са били данни за тяхното минало, връзки и действия. Срещу името на всеки от картотекираните е дадена характеристика за неговите позиции, отношение към премиера Ердоган и дали може да бъде използван по някакъв начин, пише вестникът.

Турски печат: Ректорските назначения, направени от Абдуллах Гюл, са реванш за забрадките


08 август 2008 | 09:13 | Агенция "Фокус"

Анкара. Реакцията на Народнорепубликанската партия /НРП/, на академичните и бизнес среди в Турция по назначенията на ректори, направени от президента Абдуллах Гюл, коментарът на председателя на парламента Кьоксал Топтан за първата законодателната година на този парламент и призивите на Съюза на турските бизнесмени и индустриалци /ТЮСИАД/ политиката да не се намесва във висшето образование са сред основните теми в турските вестници днес. В публикация под заглавие “НРП: Отмъстиха за тюрбаните” вестник “Радикал” пише, че според НРП с направените ректорски назначения президентът Абдуллах Гюл си е отмъстил за връщането от Конституционния съд на конституционните поправки, позволяващи свободното носене на забрадки в университетите. Вестникът пише, че първата чистка в академичната система е направил още председателят на Висшия учебен съвет проф. д-р Юсуф Зия Йозджан, който не е представил на Абдуллах Гюл кандидатите за ректори за университетите “Диджле”, “Гази” в Анкара и “Улудаа” в Бурса, които получиха най-голям брой гласове. Според коментара на вестника това е първият изпит за Абдуллах Гюл, който ще удовлетвори Партията на справедливостта и развитието /ПСР/.
Вестник “Сабах” в публикация под заглавие “Байкал: тръгнете срещу Гюл” пише, че лидерът на НРП Дениз Байкал, който прекарва почивката си в курорта Анталия, е дал наставления на съпартийците си да не подминават ректорските назначения и да атакуват Гюл. Вестникът пише, че в духа на това наставление Кемал Кълъчдароглу е подел атака срещу президента за решенията му по назначаването на ректори в редица турски университети. Според Кълъчдароглу с направените назначения Гюл се опитва да вземе реванш срещу върнатите от Конституционния съд промени за забрадките в университетите.
Редица публикации по въпроса помества и вестник “Милиет”. В статия, озаглавена “Реванш за тюрбаните” вестникът пише, че продължават коментарите по повод ректорските назначения на президента Гюл. Според мненията на много ректори, сред които и освободени от своите постове, и университетски преподаватели са “глобени” тези които са “ататюркисти” и на ректорските постове са назначени хора, близки с религиозните кръгове. Вестникът се спира на реакцията на Съюза на турските бизнесмени и индустриалци /ТЮСИАД/ за направените назначения. От ТЮСИАД призовават политиката да не се намесва в академичната територия.
Коментирайки темата, вестник “Хюриет” извежда в заглавие думите на бившия ректор на Средноизточния технически университет проф. д-р Урал Акбулут, че показването на толерантност към забрадките с новите ректорски назначения ще предизвика бъркотии и противоречия в университетите.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP