Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турската Garanti Bankası очаква спад на печалбата

Турската Garanti Bankası очаква спад на печалбата

Фотограф: Argenberg

Турската финансова компания Garanti Bankası, в която дял има американският концерн General Electric Co., вероятно до края на седмицата ще отчете сериозен спад на печалбата за второто тримесечие заради загубите от продажби на застрахователни полици, писа Търкиш Дейли нюз.

Според аналитици, анкетирани от агенция Блумбърг, Garanti ще отчете спад на печалбата си до 500 млн. турски лири ($434 млн.) За сравнение година по-рано чистата печалба достигна 1.09 млн. турски лири след продажбата на две застрахователни подразделения.

Ако в балансовата стойност не бяха включени приходите от продажбата на подразделенията, печалбата през първото полугодие на 2008 година щеше да е сходна с показателя година по-рано.

Вследствие на глобалната финансова криза турските банки, търгуващи се на фондовата борса в Истанбул, загубиха 49.2 млрд. долара пазарна капитализация през първите четири месеца на годината.

В края на 2007 г. пазарната капитализация на общо 17-те финансови компании, търгувани на борсата, беше в размер на 115 млрд. долара. В края на април тази година показателят се понижава до 65.7 млрд. долара.

Inform,05.08.08
*
Турските банки загубиха 42% от капитализацията си тази година


Росен Бояджиев

Вследствие на глобалната финансова криза турските банки, търгуващи се на фондовата борса в Истанбул, загубиха 49.2 млрд. долара пазарна капитализация през първите четири месеца на годината, писа "Търкиш Дейли нюз".

В края на 2007 г. пазарната капитализация на общо 17-те финансови компании, търгувани на борсата, беше в размер на 115 млрд. долара. В края на април тази година показателят се понижава до 65.7 млрд. долара.

Според анализатора Сефер Юксел, цитиран от изданието, основната причина за спада е пониженият интерес на чуждите инвеститори към турския публичен банков сектор. Повечето от тези компании са в състава на индекса на сините чипове на турската фондова борса IMKB-100, който за четирите месеца се понижи с 29 на сто.

Другите причини за драматичния спад според изданието са очакванията за рязко понижаване на доходността, готвеният законопроект за ограничения върху кредитните карти, както и изискванията за адекватност на капитала.

Пропорционално на лидерските позиции по пазарен дял кредитната компания Шекербанк загуби и най-голям дял от пазарната си капитализация - 61.2 на сто. Ако в края на 2007 г. показателят беше в размер на 1.7 млрд. долара, то в края на април тази година показателят се срина до 691 млн. долара.

Книжата на Вакъфбанк станаха обект на масови разпродажби, след като стана ясно, че компанията е обезпечила 375 млн. долара на "Челик груп" за спорната продажба на медийната група "Сабах-атв". Пазарната капитализация на банката се понижи с 53.6 процента до 4.1 млрд. долара. Друга банка, отпуснала капитали на "Челик груп" - Халкбанк, загуби 47.6 на сто от капитализацията си.

Турският финансов сектор от години е интересен за глобалните банкови групи, които вече държат над 40% от вътрешния пазар. След придобиването на редица частни банки сега идва ред на държавните, които разполагат с огромни активи, многобройни клиенти и клонове в цялата страна.

Чуждестранните инвеститори са вложили около 15 млрд. долара в Турция през миналата година, показват данни на консултантите от "Делойт". Най-голямата транзакция през 2007 г. е била продажбата на Оякбанк на холандската "Ай Ен Джи груп" за 2.7 млрд. долара, като финансовият сектор е бил най-привлекателен за инвеститорите.

Анкара очаква през 2008 г. 11.8 млрд. турски лири (10.1 млрд. долара) от приватизационната си програма, която е подкрепена от основния кредитор - Международния валутен фонд.

Индексът на сините чипове на Истанбулската фондова борса IMKB-100 приключи търговията в петък с повишение 2.3%, или 883 пункта, до 39 969 пункта. Лидер по ръст стана истанбулският строителен конгломерат "Енка Инсаат ве санайъ", чиито книжа се покачиха с 13.18% до 14.60 турски лири за брой.

Inform,2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP