Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,01.08.08

Пожар, който гори от вчера в провинция Анталия, се разпространява към села в района
01 август 2008 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Анталия. Пожарът в провинция Анталия, който гори от вчера, се разпространява към селата, принадлежащи към околия Серик, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Пожарът е започнал вчера в село Карабюк, близо до Манавгат и днес се обхваща и гористите части край село Акташ, околия Серик. Според заместник-директора на дирекцията по горите Мустафа Куртулмушлу досега от пожара са засегнати 4 хектара, но заради вятъра се той разпространява. Според информацията той е засегнал и 40-50 къщи в селата Акбаш, Денизтепе, Буджак и Караташ. В загасянето му участват 8 хеликоптери, 6 самолета, 50 технически екипи, 700 горски работници, 2 000 доброволци, но се очакват още подкрепления. От пожара е застрашен античният театър Аспендос, който се намира на 4-5 километра от мястото, където той гори, пише вестникът.

Бомба, намерена от деца, обезвредиха екипи в Диарбекир
01 август 2008 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Диарбекир. Голяма трагедия беше предотвратена в Диарбекир, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Две момчета, които събирали боклук в околия Карапънар в Диарбекир, са намерили бомба на булевард в квартал Метропол и започнали да си играят с нея без да знаят какво е това. Намиращ се там гражданин забелязал децата и веднага сигнализирал в полицията. Полицейски екипи дошли на мястото и отцепили района, след което специалисти обезвредили бомбата, пише вестникът.

Броят на жертвите от срутеното общежитие достигна 16 души
01 август 2008 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Броят на жертвите от срутеното девическо общежитие в Централна Туция достигна 16 души, а ранените са 27 души, предаде АФП, позовавайки се на изявление на турския министър на вътрешните работи Башир Аталай.
Четири или шест момичета са все още под развалините.
Причината за срутването е избухване на газова бутилка, припомня агенцията.

Гръцката медийна група “Антена” продаде българската Нова телевизия на шведската “Модърн таймс груп”
01 август 2008 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Един от най-големите частни телевизионни канали в България “Нова телевизия” беше закупен от шведската група “Модърн таймс груп” /МТГ/ за 620 милиона евро, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Гръцката медийна групировка “Антена груп”, досегашен собственик на медията, продаде заедно с нея и телевизионния кабелен канал “Нова +” и списанието “Ева”. Според изявление на шведската МТГ групата е закупила скоро и каналите “Диема” и “ММ” в България. Със закупуването на Нова телевизия тя вече има 30 % от зрителската аудитория в страната. Според информация, която излиза в българските медии, подготвя се продажбата и на най-големия частен канал в България Би Ти Ви. Нейната цена може да достигне до 1,1 милиарда евро заради рекламния дял, който има на пазара.

Турският парламент излиза във ваканция до 1 октомври
01 август 2008 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. След като приеме седем законопроекта и предложения, турският парламент излиза в лятна ваканция, пише вестник “Заман”. Парламентарната ваканция в Турция по традиция е два месеца и депутатите ще се съберат отново за новата парламентарна година на 1 октомври, сряда.

Продължава разследването по случая с 14-те трупа на нелегални имигранти в район Кючюкчекмедже, Истанбул
01 август 2008 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Продължава разследването по случая с 14-те открити трупа на нелегални имигранти в Каябашъ в район Кючюкчекмедже, Истанбул, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Задържаните живи над 100 имигранти продължават да са настанени в спортния салон на гимназията “Ешреф Битлис”, където им се дава храна и се полагат медицински грижи. Според разказа на имигранта от пакистански произход Мохамед Юнус за страшните перипетии, през които са преминали, след като заедно с 130 души са преминали от Иран във Ван, те са били натоварени в един тир. “Нямаше светлина, нямаше вода, нямаше въздух. След 26-часово пътуване стигнахме в Истанбул. Не бяхме забелязали умрелите ни спътници, чак след като отвориха вратите, установихме, че са мъртви”, споделя Юнус. Той продължава, че шофьорът на тира - турчин и ръководителят на нелегалния трафик през време на пътуването са пили ракия и са се карали в предната кабина и въпреки всичките викове не са отваряли вратите. “Като пристигнахме в Истанбул, ни държаха в една къща 3-4 дни и ни даваха храна. Казваха, че ще ни прекарат в Гърция”, посочва той. На човек трафикантите са взели между 2 и 4 хиляди долара на човек. По думите на пакистанския имигрант онези имигранти, чието здряавословно състояние е добро, искат да се върнат по-скоро в родината си, пише вестникът.

Партия за права и равенство ще се нарича най-новата партия в Турция
01 август 2008 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Пенсионираният турски дивизионен генерал Осман Памукоглу създава нова политическа партия, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Осман Памукоглу заяви, че партията е учредена преди един месец, а тези дни ще я регистрира в министерството на вътрешните работи. Името на новата партия ще бъде Партия за права и равенство /ППР/. Памукголу посочи, че там, където няма права и равенство, не може нищо друга да се почувства и определи мисията на новата политическа формация като осигуряване на спокойствието ни сигурността на хората и на отделния човек.

Районът на новия ГКПП на турско-сирийската граница е прочистен от мини
01 август 2008 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Мардин. Районът от 200 декара в околия Нусайбин на провинция Мардин на турско-сирийската граница, където ще се изгражда нов ГКПП, вече е прочистен от мини, пише турският вестник “Заман”. Прочистването е извършено от 6 –членен екип в продължение на 26 дни. Открити и обезвредени са били 310 противопехотни мини, 35 противотанкови мини и една бомба. Районът се намира между възвишението Мохрис и граничната застава в Демиртепе, която е от състава на 2-и граничен батальон.

ДХА: Терористи от ПКК обстрелваха щаба на пехотна бригада в провинция Сиирт
01 август 2008 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Сиирт. Група терористи от ПКК е открила около полунощ на 30 юли огън с дългоцевно оръжие срещу щаба на пехотната бригада в околия Ерух на провинция Сиирт, Югоизточна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Силите за сигурност са отговорили на огъня, като престрелката е продължила около 10 минути. Терористите са се възползували от тъмнината и са успели да избягат. Няма убити или ранени при стрелбата. Силите за сигурност са предприели широкомащабна операция за залавяне на терористите, извършили дръзкото нападение, посочва агенцията.

“Сабах”: Броят на загиналите момичета при трагедията с рухналата сграда в провинция Коня вече е 16
01 август 2008 | 13:01 | Агенция "Фокус"
Коня. Броят на загиналите момичета при трагедията с рухналата сграда на общежитие в провинция Коня в Централна Турция вече е 16, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Броят на ранените е достигнал 27, пише вестникът.

ДЖИХАН: Турското историческо дружество има нов председател
01 август 2008 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Назначен е нов председател на Турското историческо дружество на мястото на проф. д-р Юсуф Халаджоглу, който бе отстранен от този пост, предава информационната агенция ДЖИХАН. Указът за назначаването на проф. д-р Али Биринджи е публикуван в днешния брой на “Държавен вестник”.
Али Биринджи е роден през 1947 г. в провинция Сакария. През 1966 г. завършва полицейския колеж в Анкара. През 1973 г. завършва факултета за политически науки на Анкарския университет. В периода 1973-1976 г. работи в Генералната дирекция по сигурността, а в периода 1976-1988 г. – в историческия факултет на Републиканския университет. На 30 юни 1988 г. започва работа в Полицейската академия, където преподава турска политическа история и история на революционните учения.

“Хюриет”: Турският вътрешен министър предложи мерки за проблема с питейната вода
01 август 2008 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на вътрешните работи на Турция Бешир Аталай изготви циркулярно писмо с мерките, които трябва да се вземат за решаването на проблема с питейната вода, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. В изпратеното до валиите на 81-та провинции писмо се акцентира на необходимостта по опазването на надземните и подземните водни източници на Турция. В него министърът посочва, че при експлоатацията на водоизточниците трябва да се спазват стандартите на Световната здравна организация. Сред мерките, за които настоява той, са подновяването на старите водни инсталации с цел намаляване на загубите на вода; изграждането на водни инсталации и системи с най-икономични технологии за използване на вода; редовно следене на водните депа и каптажи. Сред мерките за хигиена на питейната вода е и регулярното хлориране на водата през летните месеци във водните станции.

14 убити и 27 ранени при срутване на общежитие за момичета в Турция (ОБЗОР)
01 август 2008 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Четиринайсет души са загинали и 27 са ранени при рухване на общежитие за момичета в Централна Турция рано днес. Трагедията се разиграла към 5 ч днес сутринта в община Балджълар в провинция Коня. Община Балджълар се намира на 20 км от турския град Ташкент и на 160 км от град Коня. Общежитието е било собственост на частна фондация и в него се водели курсове по Коран.
Част от ранените са отведени в Коня, други са настанени в болници в по-близките околийски центрове. Тъй като районът на общината е гъста гориста местност, линейките са имали проблеми с бързото пристигане на мястото на инцидента. Първоначална помощ са оказали гражданите и жандармерийските екипи.
Според кмета на Балджълар Мехмет Демиргюл срутването е било причинено от избухване на газова бутилка.
От Анкара е пристигнал 30-членен екип с 4 хеликоптера. Използва се и специално обучено куче за откриване на затрупаните. Жандармерията е образувала кордон за сигурност около срутеното общежитие. На мястото на трагедията се очаква да пристигнат министърът на вътрешните работи Бешир Аталай, министърът на здравеопазването Реджеп Акдаг и държавният министър Нимет Чубукчу, които са излетели с хеликоптер от Анкара.
Една от първите спасени ученички – 13-годишната Мерве Авджъ твърди, че е чула един от учителите да казва, че “маркучът на газовата бутилка в кухнята е откачен”. Според нея в триетажното общежитие имало около 50 души, заедно с персонала от 6 души. Самата тя се е намирала в частта от сградата, която не се е срутила при експлозията. Същевременно живеещи наблизо и някои служители в местната община твърдят, че в сградата не е имало газови бутилки, а имало някакво съоръжение, което работело с природен газ.

Петима души загинаха при преобръщане на микробус в турската провинция Муш
01 август 2008 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Муш. Петима души са загинали, а 13 са ранени при преобръщане на пътя на микробус в провинция Муш, Югоизточна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Причината за инцидента е спукване на гума. Катастрофата станала вчера късно след обяд. Ранените 13 души, от които осем – тежко, са настанени на лечение в държавната болница в Муш.

Продължават спасителните работи на срутеното общежитие за момичета в провинция Коня
01 август 2008 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Коня. Продължават спасителните работи на срутеното общежитие за момичета в община Балджълар на околия Ташкент в провинция Коня, предава електронното издание на вестник “Заман”. От Анкара е пристигнал 30-членен екип с 4 хеликоптера. Използва се и специално обучено куче за откриване на затрупаните. Жандармерията е образувала кордон за сигурност около срутеното общежитие. Досега данните са за 14 убити и 27 ранени. На мястото на трагедията се очаква да пристигнат министърът на вътрешните работи Бешир Аталай, министърът на здравеопазването Реджеп Акдаг и държавният министър Нимет Чубукчу, които са излетели с хеликоптер от Анкара.

“Милиет”: Нова политическа партия основава в Турция пенсиониран генерал
01 август 2008 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Синоп. Дивизионният генерал в пенсия Осман Памукоглу основава в рамките на месец нова политическа партия в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Бившият военен е казал това при посещението си в Дружеството на журналистите в Синоп. По думите му новата партия ще се казва Партия за права и равенство и основната й мисия ще бъде работа за човека, стабилността и сигурността на хората. Емблемата на партията ще бъде черен орел, обгръщащ с крила слънчевите лъчи върху червен фон. Орелът ще символизира свободата.

“Милиет”: Няма да направим крачка назад в решаването на кипърския въпрос, каза турският премиер Ердоган
01 август 2008 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Няма да направим крачка назад в решаването на кипърския въпрос, заяви премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, пише турският вестник “Милиет”. В обръщението си към нацията Ердоган засегна въпросите за Ирак и Кипър. Той изтъкна, че няма да приемат сметки и решения, които изключват федерацията от две равнопоставени части, политическата равнопоставеност и ролята на гарант от страна на Турция. Ердоган подчерта, че стабилността в Кипър може да се види само на базата на тази истина, пише вестникът.

Анадолска агенция: Експлозия на газова бутилка е причина за срутването на общежитието за момичета в провинция Коня, твърди спасило се момиче
01 август 2008 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Коня. Експлозия на газова бутилка е причина за срутването на общежитието за момичета в провинция Коня, при което до сега за загинали 13 деца, предава Анадолската агенция. Една от първите спасени ученички – 13-годишната Мерве Авджъ твърди, че е чула един от учителите да казва, че “маркучът на газовата бутилка в кухнята е откачен”. Това е станало когато тя е била слязла на приземния етаж. След като се е качила на горните етажи е била почувствана миризма на газ и е станала експлозията. Според нея, в триетажното общежитие е имало около 50 души, заедно с персонала от 6 души. Самата тя се е намирала в частта от сградата, която не се е срутила при експлозията. От друга страна, живеещи наблизо и някои служители в местната община твърдят, че в сградата не е имало газови бутилки, а е имало някакво съоръжение, което е работело с природен газ, посочва агенцията.

РИА Новости: Броят на жертвите в Турция достигна 15 души
01 август 2008 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. 15 души достигнаха жертвите в турската провинция Коня, предаде днес РИА Новости, позовавайки се на местните медии. В резултат на срутването на общежитие са пострадали 26 момичета. Три деца са извадени изпод руините на сградата. Най-вероятно все още затрупани най-малко седем души.

“Хюриет”: 14 достигна броят на загиналите момичета в провинция Коня, с 3 от затрупаните е установена връзка
01 август 2008 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Коня. 14 достигна числото на загиналите момичета в резултат на срутването на сграда на общежитие в провинция Коня, съобщава турският вестник “Хюриет”. С три момичета, намиращи се под руините, е установена връзка при работата на спасителните екипи. При разговора с момичетата валията на Коня Осман Айдън е казал, че спасителните екипи продължават да правят всичко каквото е необходимо и възможно за спасяването на затрупаните момичета и има големи надежди в тази насока.

Си Ен Ен Тюрк: Започва заседанието на Висшия военен съвет на Турция
01 август 2008 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Под председателството на премиера Реджеп Тайип Ердоган започва редовното годишно заседание на Висшия военен съвет на Турция, на което ще бъдат извършени новите назначения на висшия команден състав в турската армия, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Заседанието ще продължи четири дни – до 4 август и ще бъде последно за сегашния началник на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът, който преминава в запаса. На неговото място, както се прогнозира с голяма доза сигурност, ще бъде назначен сегашният командващ сухопътните войски армейски генерал Илкер Башбуг, който ще заема тази длъжност до 2010 г.
Най-силният кандидат за досегашния пост на Илкер Башбуг е сегашният командващ жандармерийските войски армейски генерал Ъшък Кошанер. Ако бъде назначен за командващ сухопътните войски, през 2010 г. ще стане следващия началник на Генералния щаб.
Тази година в Турция няма да има промени в командващите ВМС и ВВС.
В дневния ред на заседанието освен повишения в звание и назначаване на нови длъжности е включено и разглеждане на досиета за дисциплинарно уволнение от армията на военнослужещи. Висшият военен съвет ще вземе решение за уволняване от армията на офицери и подофицери заради “реакционна дейност” /така в Турция определят опитите за установяване на шериатско управление в страната – бел. на “Фокус”/, както и поради проявена недисциплинираност. Очаква се представителите на правителството /премиерът Ердоган и министърът на националната отбрана Веджди Гьонюл/, които участват в заседанието на съвета, отново да подпишат с особено мнение предложенията за изхвърляне от армията на военнослужещи заради тяхната “реакционна дейност”.
Особен интерес се проявява към това, дали върху решенията на съвета за уволнение от армията на военнослужещи влияние ще окажат разследванията и твърденията във връзка с аферата “Ергенекон” и дали въобще тази тема ще влезе в дневния ред на висшия военен форум.

Турски печат: Вътрешни и външни реакции по решението на делото срещу управляващата ПСР
01 август 2008 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Разнопосочните рекации по решението на Конституционния съд на Турция по делото срещу Партията на справедливостта и развитието отново са в центъра на вниманието на турския печат. Редица публикации в тази връзка помества вестник “Милиет”. В публикация под заглавие “Вече всеки трябва да се съсредоточи върху първостепенния дневен ред” вестникът коментира и цитира писменото изявление на президента Абдуллах Гюл за решението на Конституционния съд по делото срещу ПСР. Президентът изтъква, че в предстоящия период всеки, в това число и едно друго правителство, трябва да се концентрира върху важните за страната проблеми, вземайки под внимание политическата и икономическа ситуация в света. В друга публикация същото издание помества части от обръщението на премиера Реджеп Тайип Ердоган към турските граждани след оповестяване на решението на съда. В призива си към турските граждани премиерът призовава “Елате да въдзродим още веднъж надеждите си, мечтите си, братските си връзки, общата ни гражданска принадлежност. Няма и не може да има нито една бариера, която да попречи за единството ни”. Вестникът се спира и на реакциите на представители на опозицията и световната общественост по решението.
Вестник “Хюриет” извежда в заглавие на една от публикациите си по темата думите на вицепремиера Джемил Чичек, че решението на съда с аргументацията по него ще определи радиуса на бъдещата политика. Чичек определя решението по делото срещу ПСР като най-важното решение на съда от 1961 година насам.
В публикация “Турция се завърна от края на пропастта” вестник “Сабах” помества цитати от коментарите в световния печат във връзка с решението на съда.
Сред редицата публикации на вестник “Заман” по темата е статия, озаглавена “Турция чертае пътната си карта”. Тя се спира на решението на съда, на мотивите на магистратите, които не са гласували за забраната на управляващата ПСР, на реакциите на европейски и други западни политици за решението и на онова, което предстои да се направи в страната за хармонизация с Венецианските критерии.

“Хюриет”: Броят на загиналите момичета в провинция Коня достигна 13, още поне 20 има под срутилата се сграда
01 август 2008 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Коня. Броят на загиналите при срутването на общежитието за момичета в община Балджълар в провинция Коня достигна 13, пише турският вестник “Хюриет”. Община Балджълар се намира на 20 километра от Ташкент и на 160 километра от Коня. Общежитието е било собственост на частна фондация и в него се водели курсове по Коран. Изпод руините са извадени 21 момичета на възраст между 12 и 18 години, но според информацията под тях има поне още към 20 момичета. Част от ранените са отведени в Коня, други са настанени в болници в по-близките околийски центрове. Тъй като районът на общината е гъста гориста местност, линейките са имали проблеми с бързото пристигане на мястото на инцидента. Първоначална помощ са оказали гражданите и жандармерийските екипи.

10 е вече броят на загиналите ученички при срутилото се общежитие в провинция Коня
01 август 2008 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Коня. 10 тела на загинали ученички са извадени досега при спасителните дейности на военните и гражданските екипи при срутилото се общежитие в община Балджълар, провинция Коня, съобщава по последна информация телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според информация на кмета на Коня Осман Айдън, който е пристигнал на мястото на злополуката, не е известно точно колко са били ученичките в общежитието за момичета, които са изучавали курсове по Коран, но най-малко са между 35 и 50. Засега ранените са 25, като състоянието на три от тях е тежко. Медицинските и спасителните екипи продължават спасителните дейности.

АФП: Единадесет души загинаха при срутване на общежитие в Турция

01 август 2008 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-малко единадесет души загинаха при срутване на общежитие за момичета в централната част на Турция, предаде днес АФП. Други 20 души са ранени, съобщават местните власти.

Си Ен Ен Тюрк: 8 ученици загинаха, 14 са ранени засега при срутване на ученическо общежитие в провинция Коня
01 август 2008 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Коня. 8 ученици са загинали, 14 са били ранени при срутване на триетажно ученическо общежитие в община Балджълар към околия Ташкент в провинция Коня, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Според на кмета на Балджълар Мехмет Демиргюл изпод руините на срутилата се сграда се намират още най-малко 20 ученици. Той каза, че срутването е било причинено от избухване на газова бутилка. Извадените изпод срутилата се сграда ученици са откарани в болница за оказване на медицинска помощ. Злополуката е станала към 5 часа в общежитие за момичета. При спасителната операция са участвали и цивилни граждански екипи. Продължават действията по изваждане на загинали и ранени.

В Турция започва съдебната ваканция
01 август 2008 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция днес започва съдебната ваканция, което означава “групово използване на отпуските”, предава Анадолската агенция. През съдебната ваканция в страната ще има дежурни съдилища. Те ще разглеждат положението на задържани лица и ще гледат спешни дела. Другите дела ще бъдат отлагани до започването на новата съдебна година.
Във висшите съдебни органи - Върховен административен съд, Върховен касационен съд, Военен касационен съд и Военен административен съд, ще има дежурни съдии и съдебни състави. Създадените на мястото на бившите съдилища за държавна сигурност съдилища за тежки престъпления и военните съдилища не влизат в схемата на общата съдебна ваканция.
Конституционният съд също не е обвързан с тази схема.
Съдебната ваканция в Турция приключва на 6 септември, но тъй като денят е събота, откриването на новата съдебна година ще стане на 8 септември, понеделник, на тържествено заседание в сградата на Върховния касационен съд.

РИА Новости: Детско общежитие е рухнало в Турция
01 август 2008 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Централна Турция, в град Кония, е рухнало детско общежитие, съобщава РИА Новости, позовавайки се на материал на телевизия “NTV”. Съобщава се за най-малко шестима загинали и над 20 ранени.
Много от пострадалите са намират в тежко състояние. Местните власти поясниха, че в триетажното общежитие при рухването са се намирали около 50 деца.
Подробна информация не се съобщава.

Висшият военен съвет на Турция се събира днес на редовно заседание
01 август 2008 | 07:22 | Агенция "Фокус"
Анкара. Висшият военен съвет /ВВС/ на Турция се събира на редовно годишно заседание днес, пише вестник “Хюриет”. Заседанието на ВВС ще се състои в зала “Чакмак” в сградата на Генералния щаб. В заседанието участват турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, началникът на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът, министърът на националната отбрана Веджди Гьонюл и всички действащи армейски генерали и адмирали в турската армия. Заседанието на ВВС ще продължи до 4 август и на него ще бъдат извършени новите назначения на висшия команден състав. Назначенията ще бъдат оповестени пред обществеността и влизат в сила след като бъдат утвърдени от президента Абдуллах Гюл.

“Время Новостей”: Управляващата партия в Турция избегна забрана
01 август 2008 | 02:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Конституционният съд на Турция приключи разглеждането на иска на Главната прокуратура, настояваща за разпускането на управляващата в страната Партия на справедливостта и развитието, по-рано отколкото предсказваха местните политици, предвиждащи, че решението ще бъде обявено през август. Във вторник вечерта след три дни на закрити слушания председателят на съда Хашим Кълъч обяви, че забрана няма да има, но ПСР през настоящата година ще бъде лишена от 30 милиона долара държавни дотации, което е “сериозно предупреждение”, пише днес руският вестник “Время Новостей”.
В подкрепа на иска, в който също се настоява от политическия живот на страната за пет години да бъдат отстранени 70 членове на партията, сред които и нейният лидер – премиера Реджеп Тайип Ердоган – и президента на страната Абдуллах Гюл, се обявиха шестима от 11-те съдии на Конституционния съд. За забрана на партията не достигна само един глас. Същия брой съдии гласува и за намаляването на дотациите за ПСР, но понеже това гласуване се проведе по друг регламент, гласовете се оказаха достатъчно.
“Решението на Конституционния съд спаси Турция от неяснотата. ПСР ще продължи защитата на базовите държавни ценности и движението напред към присъединяването на Турция към ЕС”, заяви вчера Ердоган. “Турция изпита голямо облекчение”, добави председателят на турския парламент Кьоксал Топтан. Неговите думи бяха потвърдени и от динамиката на фондовите пазари. Заместник-председателят на ПСР Садула Ергин увери, че партията “денонощно работи над членството на Турция в ЕС”, риторически питайки: “Как ние можем да бъде центъра на дейност, враждебна спрямо светските устои”?

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP