Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,04.08.08

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне утре с президента на Сирия Башар Асад
04 август 2008 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне утре с президента на Сирия Башар Асад, предаде Анадолската агенция. Башар Асад е на почивка в турския курорт Бодрум. Утре турският премиер също ще замине за там за срещата. След срещата Ердоган ще посети Анталия във връзка с нестихващите горски пожари в провинцията.

Инфлацията в Турция през юли е най-висока от година насам
04 август 2008 | 19:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Статистическият институт на Турция обяви показателите на инфлацията за месец юли 2008 година, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. Инфлацията при потребителските цени e отбелязала растеж с 0,58 %, а при производствените цени с 1,25 %. Очакванията на пазара за инфлация в потребителските цени за юли беше 0,4 %. Досега инфлацията в потребителските цени в сравнение с периода преди година е 12,06 % и е най-висока от април 2004 година насам, годишната инфлация на производствените цени е 18,41 %. За периода януари-юли 2008 година цените на потребление са се повишили с 6,61 %, а цените на производство с 15,18 %. Финансистът от Финансбанк Инан Демир коментира тези равнища като известен крах на мечтите на пазара, но посочи, че се надява годишната инфлация за 2008 година да не надмине заложеното ниво от 10,6 %. През изминалия месец най-много са се повишили наемите и цените на жилищата с 5,34 %, а повишаването на хранителните стоки е било с 0,44 %. През юли с 8 % са спаднали цените на дрехите и обувките.

Иран направи изненадващо предложение на Турция да бъде посредник в решаването на кипърския въпрос
04 август 2008 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Техеран/Анкара. Изненадващо предложение направи Иран на Турция миналата седмица докато Турция посредничеше при обсъждането на иранската ядрена програма, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. На срещата миналата седмица между министъра на външните работи на Иран Манучехр Моттаки и Али Бабаджан иранският външен министър е предложил неговата страна да посредничи при решаването на кипърския въпрос. Турският му колега е бил шокиран от това предложение и е заявил, че благодарят, но за подобно нещо не може да става дума. Бабаджан е изтъкнал, че искат кипърският въпрос да бъде решен под егидата на ООН и този процес ще бъде активизиран в предстоящите седмици. Сред турските дипломати позицията на Иран бе интерпертирана като търсене на легитимност и законосъобразност. Преди това иранският външен министър беше заявил пред турските представители, че могат да посредничат за решаване на проблемите между Турция и Армения. Турските представители дипломатично отхвърлиха това предложение, като посочиха, че разговори между Армения и Турция и без това текат, пише вестникът.

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад пристига на работно посещение в Истанбул на 14 август
04 август 2008 | 17:30 | Агенция "Фокус"
Техеран/Истанбул. Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад ще пристигне на посещение в Истанбул на 14 август, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. От пресцентъра на министерството на външните работи на Турция посочиха, че посещението на иранския президент е работно и ще продължи 3 дни. По повод това дали Ахмадинеджат ще посети мавзолея на Ататюрк, който е част от задължителния протокол за посещение на държавни глави, някои медии в Турция коментираха, че ще бъде изживяна “криза на държавния протокол”, тъй като визитата ще бъде в Истанбул и няма официален характер. От президентството обаче отрекоха подобно нещо, а казаха, че тя ще е в Истанбул, защото е съобразена с работните програми на двамата президенти. Център на разговорите между иранския президент и турските му домакини ще бъде иранската ядрена програма и енергийни проекти, пише вестникът.

Кралят на Бахрейн Хамад бин Иса Ал-Халифе пристигна на официално посещение в Анкара
04 август 2008 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кралят на Бахрейн Хамад бин Иса Ал-Халифе пристигна в Анкара по покана на президента на Турция Абдуллах Гюл, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. На летището кралят беше посрещнат от министъра на финансите Кемал Унакътан, помощник-кмета на Анкара Сейфи Салтоглу, началника на гарнизона в Анкара генерал Наджи Йоздемир и други официални лица. Днес крал Хамад ще се срещне с президента Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган. Гюл ще даде днес официална вечеря в чест на високия си гост. Утре кралят на Бахрейн ще има среща с армейски генерал Яшар Бююканът. Това посещение е първото посещение на бахрейнски държавен глава в Турция, посочва вестникът.

Турският президент Абдуллах Гюл ще обяви днес новите ректори на 21 университета
04 август 2008 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Абдуллах Гюл ще обяви днес имената на новите ректори на 21 университета в Турция, пише електронното издание на турския вестник “Сабах”. Така ще стане известно кои от 63-та кандидати за ректори за 21 от университетите в Турция, чиито имена бяха изпратени на Гюл от Висшия учебен съвет, ще заемат най-висшата академична длъжност. Известно е вече, че за ректор на Анкарския университет е определен проф. д-р Еркан Ибиш, за ректор на университета Гази в Анкара проф. д-р Риза Айхан, за ректор на Средноизточния технически университет проф. д-р Ахмет Аджар.

Турският премиер Ердоган заминава утре за Анталия във връзка с пожарите в крайбрежната провинция
04 август 2008 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заминава утре за Анталия във връзка с пожарите, които бушуват в крайбрежната провинция от вече близо седмица, съобщава телевизионният канал Ен Ти Ви. Турският премиер ще бъде съпровождан от министъра на околната среда и горите Вейсел Ероглу и министъра на правосъдието Мехмет Али Шахин. След заседанието на правителството вицепремиерът Джемил Чичек посочи във връзка с щетите от пожарите, че с решение на правителството са отпуснати средства за покриване на щетите на засегнатите сънародници и ако се налага ще бъдат отпуснати още. Чичек припомни, че пожари бушуват на различни места в страната и част от тях са причинени от невнимание, а другите са в резултат на последиците от глобалното затопляне. Той посочи, че правителството е обсъдило мерки, които трябва да бъдат взети за предотвратяване и борба с пожарите.

Турция ще продължи с бързи крачки да действа по пътя към ЕС, каза Али Бабаджан
04 август 2008 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция и главен преговарящ с ЕС Али Бабаджан заяви, че Турция досега е направила много крачки в поемането на задълженията към ЕС и ще продължи тези крачки с бързо темпо, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Това Бабаджан каза на пресконференция след срещата си с министъра на външните работи на Португалия Луис Амаду в Анкара. Той изтъкна, че Турция гледа на присъединителния процес към ЕС от позицията на това, което тя трябва да направи, от гледна точка на реформения процес, който е важен за нея. Бабаджан посочи, че националната програма, която си е поставила Турция за осъществяване в рамките на преговорния процес, е изготвена и този месец се довършват детайлите, след което тя ще бъде представена на обществото. “Целта е Турция да се доближи до по-високи стандарти по пътя към членството в ЕС”, подчерта турският външен министър.

Хабертюрк: Анталия гори

04 август 2008 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Анталия. Турското крайбрежие на Средиземно море продължава да гори в огнени пламъци, съобщава турското интернет издание Хабертюрк. След като горският пожар в околиите Манавгат и Серил в провинция Анталия, който дни наред бушуваше опустошително, бе взет под контрол, сега огнената стихия обхвана районите на Чардак и Ташагъл в провинцията с център известния турски курорт. Противопожарни екипи са се включили веднага в борба с нововъзникналата огнената стихия, посочва изданието.

Си Ен Ен Тюрк: Новият началник на Генералния щаб на Турция е армейски генерал Илкер Башбуг
04 август 2008 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новият началник на Генералния щаб на Турция е армейски генерал Илкер Башбуг, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Той заема мястото на досегашния началник армейски генерал Яшар Бююканът, който на 30 август 2008 година напуска официално този пост поради навършване на допустимата възраст. Армейски генерал Башбуг ще бъде 26-ият началник на турския генерален щаб и ще заема този пост 2 години вместо 4 заради възрастта си. Досегашният пост на генерал Башбуг - командващ сухопътните сили на Турция ще бъде зает от командващия жандармерията армейски генерал Себахаттин Ъшък Кошанер. Неговото място пък ще бъде заето от началник-щаба на сухопътните сили Авни Атила Ъшък. Тъй като в пенсия излиза и заместник-началникът на Генералния щаб на Турция армейски генерал Ергин Сайгун, неговото място ще бъде заето от командващия Първа армия армейски генерал Исмаил Кочман. За втори заместник-началник на Генералния щаб е назначен и командващият Втора армия Хасан Ъгсъз. Висшият военен съвет на Турция оповести и останалите назначения на висши военни в армията. Също така 32 генерали и адмирали се издигат във военната йерархия с едно стъпало, 46 полковници се издигат до генерали и адмирали, а срокът на служба за 46 генерали и адмирали е удължен с 1 година, посочва телевизията.

Генерал Илкер Башбуг е новият началник на Генералния щаб на Турция
04 август 2008 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генерал Илкер Башбуг е новият началник на Генералния щаб на турските въоръжени сили, съобщава електронното издание на вестник "Хюриет". Той поема поста от генерал Яшар Бююканът, който излиза в пенсия. Башбуг ще встъпи в длъжност от 30 август.
Новите имена на висшия команден състав на турската армия бяха оповестени днес след като Висшият военен съвет на Турция представи на президента Абдуллах Гюл решенията си, взети на четиридневното редовно заседание. Командващият жандармерийските войски армейски генерал Ъшък Кошанер поема досегашния пост Башбуг - командващ сухопътните войски.
Генерал Башбуг ще бъде началник на Генералния щаб две години, докато навърши пенсионна възраст през 2010 година, когато ще бъде сменен на поста от генерал Кошанер, пише вестникът.
В командването на военновъздушните и военноморските сили не са извършени промени.

Операциите на турската армия срещу ПКК в Югоизточен Анадол се разширяват
04 август 2008 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Шърнак. През последните дни постоянно се засилват и разширяват операциите на турската армия срещу терористичната организация ПКК в Югоизточен Анадол, предава информационната агенция ДЖИХАН. Голям брой военни машини преминаха снощи през Мардин в посока към провинция Шърнак. След като преди няколко дни бяха убити петима от т.нар. селски пазачи, при последвалите сражения са били ликвидирани осем терористи. Силите за сигурност са получили разузнавателна информация за проникнали от Северен Ирак нови терористи и са активизирали операциите си по суша и по въздуха.По-специално силите за сигурност водят сражения с терористите в районите на Джуди и Габар в провинция Шърнак.

АНКА: Очертава се криза Турция-Русия във връзка с турските ТИР-ове
04 август 2008 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. В отношенията Турция-Русия се очертава криза във връзка с бавенето на турските ТИР-ове на руските митници, предава информационната агенция АНКА. От сдружението на износителите в Истанбул съобщават, че от последните две седмици насам на руските митници се прилага изключително стриктен и продължителен контрол на турските стоки. Твърди се, че преминаването на турските ТИР-ове през Московската митница отнема 10-12 дни, посочва агенцията.

Новият председател на Турското историческо дружество встъпва в длъжност
04 август 2008 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. Днес встъпва в длъжност новият председател на Турското историческо дружество проф. д-р Али Биринджи, който замени на този пост отстранения поради скандалните си изявления във връзка с арменския въпрос проф. д-р Юсуф Халаджоглу, пише вестник “Сабах”. Във връзка с приемането на новата длъжност проф. Биринджи отправя една странна молба – да не му бъдат изпращани цветя, а желаещите да го поздравят да закупуват книги и издания на Турското историческо дружество, отбелязва всекидневникът.

“Сабах”: Кандидатите за полицаи вече няма да представят с документите си и снимка на съпругата си
04 август 2008 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Випускниците на университети, които кандидатстват за работа в полицията на Турция, вече няма да бъдат длъжни да представят заедно с документите за кандидатстване и снимка на своята съпруга, пише днес вестник “Сабах”. Полицията се е отказала от тази практика след публикация по темата във вестник “Сабах” и текстът за представяне на снимка на съпругата е свален от обявата в интернат. По този повод високопоставен представител на полицията заяви, че снимката на съпругата във формуляра за постъпване на работа в полицията е била изисквана по съображения за сигурност, но това е станало повод за погрешни тълкувания.

Турското президентство опроверга информации в медиите за личната среща Гюл-Ердоган
04 август 2008 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Пресцентърът на президентството опроверга някои информации в медиите за присъствието на трети човек на личната среща на 27 юли между президента Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган, предава Анадолската агенция. Срещата, състояла се в жилището в Анкара на депутата от управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Мехмет Текелиоглу,предизвика повишен медиен интерес, тъй като беше точно в навечерието на започналото на 28 юли заседание на Конституционния съд по делото за закриване на ПСР. От пресцентъра на президентството посочват, че твърдения за присъствието на трети човек на тази лична среща са безпочвени и още веднъж обръщат внимание на необходимостта от спазването на журналистическата етика във връзка с многобройните спекулации по темата през изминалата седмица.

Си Ен Ен Тюрк: Турция се отърва на косъм от трагедията, пише вестник “Ню Йорк таймс”
04 август 2008 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Решението на Конституционния съд на Турция по делото за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ продължава да намира широк отзвук в западните медии, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. Американският вестник “Ню Йорк таймс” пише, че Турция се е отървала на косъм от голяма трагедия. В статията се посочва, че “ако партията беше закрита, шансовете на Турция за членство в ЕС щяха да бъдат окончателно пропилени, а също така грубо нямаше да бъдат зачетени предпочитанията на турските избиратели към ПСР”.

Сюлейман Демирел е огорчен от арестуването на турски генерали
04 август 2008 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Бившият президент на Турция Сюлейман Демирел заяви, че арестуването на двамата запасни армейски генерали Шенер Еруйгур и Хушрит Толон в рамките на разследването и започналото съдебно дело по аферата “Ергенекон” е предизвикало голямо безпокойство сред народа, а самият той е силно огорчен от този случай, предава информационната агенция АНКА. “В близкото ни минало в Турция не е имало случаи да бъдат арестувани генерали, достигнали най-високото военно звание армейски генерал. Това е ситуация, която никак не е приятна за Турция. Аз също се чувствам огорчен. Нали нямаше да казваме нищо за действията на съда? Ние не се месим в действията на съда, но не може да не приемем, че народът е отблъснат от този случай. Демонстрацията на сила в смисъл, че ‘може да се посяга и на военните’, вече обезпокоява и самия Генерален щаб”, се казва в статия на Демирел в елитното специализирано списание “Енержи”.

Турската жандармерия задържа в провинция Ван 140 нелегални имигранти, превозвани в камион

04 август 2008 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Ван. Екипи на жандармерията са задържали 140 нелегални имигранти, превозвани в камион, в околия Башкале на провинция Ван, Източва Турция, предава Анадолската агенция. След получен сигнал Камионът е бил спрян за проверка на пътяслед получен сигнал. Шофьорът – турски гражданин, избягал, но бил задържан малко по-късно. В каросерията на камиона били натоварени влезлите по нелегален път от Иран в Турция 140 чужденци, от които граждани на Афганистан – 60 души, на Пакистан – 69 души, на Бирма – 4 души и на Бангладеш – 7 души.

“Милиет”: Депутатите от ПСР може да се върнат по-рано от парламентарната ваканция
04 август 2008 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ ще ускори дейността си по промяна на конституцията и нейните депутати може да се върнат по-рано от парламентарната ваканция, пише днес вестник “Милиет”.
На 1 август турският парламент излезе в лятна ваканция, а новата парламентарна година започва на 1 октомври. На дневен ред обаче е свикването на парламента на по-ранна дата – през втората половина на септември. В края на миналата седмица заместник-председателите на парламентарната група на ПСР са се срещнали с премиера Реджеп Тайип Ердоган и той им е дал указания парламентът да бъде свикан по-рано, за да започне обсъждането на промените в конституцията.

“Сабах”: Абдуллах Гюл излиза в петдневен отпуск
04 август 2008 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът Абдуллах Гюл излиза в петдневен отпуск след напрегнатите дни на политически и ежедневни събития, като гледаното от Конституционния съд дело за закриване на управляващата Партия на справедливостта и развитието, терористичните взривове в истанбулския квартал Гюнгьорен и трагедията с девическото общежитие в провинция Коня, пише турският вестник “Сабах”. Засега се пази в тайна мястото, където ще прекара отпуска си Абдуллах Гюл. Знае се само, че ще бъде близко до море и гора и че ще е заедно със съпругата и децата си. За да се предотвратят евентуални спекулации е оповестено, че Абдуллах Гюл лично ще заплати разходите за почивката си, отбелязва вестникът.

Турски печат: Днес ще бъдат оповестени решенията на Висшия военен съвет
04 август 2008 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Предстоящото оповестяване на решенията от редовното годишно заседание на Висшия военен съвет е основна тема на днешните турски всекидневници.
“Милиет” инфорира, че президентът Абдуллах Гюл е дал вчера обяд без присъствието на съпруги на членовете на Висшия военен съвет, между които и действащите 14 армейски генерали и адмирали. Очаква се решенията на съвета за новите назначения на висшия команден състав на турската армия да бъдат представени за утвърждаване на президента Абдуллах Гюл още днес и по-късно да бъдат оповестени от Генералния щаб.
Вестник “Хюриет” пише, че новият началник на Генералния щаб е армейски генерал Илкер Башбуг, който ще остане на тази длъжност до 2010 година. Илкер Башбуг ще заеме мястото на армейски генерал Яшар Бююканът, който на 30 август излиза в запаса. На овакантеното от Илкер Башбуг място като командващ сухопътните войски е назначен сегашният командващ жандармерийските войски армейски генерал Ъшък Кошанер, който най-вероятно ще бъде следващият началник на турския Генерален щаб от 2010 година. На ключовата длъжност командващ Първа турска армия в Истанбул е назначен сегашният заместник-началник на Генералния щаб армейски генерал Ерген Сайгун.
“Радикал” обръща внимание на публикация по темата и конкретно във връзка с новия началник на Генералния щаб армейски генерал Илкер Башбуг в британския вестник “Сънди таймс”. Като се позовава на военни източници, британският вестник пише, че “ако премиерът Реджеп Тайип Ердоган отиде твърде “напред”, турската армия и конкретно Илкер Башбуг ще реагират много остро”. В статията недвусмислено се напомня, че през последните 50 години в Турция са извършени три военни преврати, въпреки че страната представя себе си като демократична. “Защото турците много добре знаят, че националната им съдба зависи колкото от премиера, избран на тази длъжност чрез избори, толкова и от висшето ръководство на турската армия”, заключава вестник “Сънди таймс”.
“Заман” пише сензационно, че Националната разузнавателна организация /МИТ/ е научила за съществуването на тайната организация “Ергенекон” още през 2001 година. Това е станало след скандални публикации по темата във вестник “Йени Шафак” и в списание “Аксион”. МИТ е сравнила тези публикации, започнала е работа по случая и през 2003 и 2006 година е уведомила правителството.
“Сабах” съобщава за острата реакция на прокюрдската Партия на демократичното общество /ПДО/ на внушенията, че терористичните взривове в истанбулския район Гюнгьорен са дело на членове на младежката организация на партията. Преди това министърът на вътрешните работи Бешир Аталай излезе с твърдение, че атентатите са извършени от ПКК и че заподозрените са членували в младежкото крило на ПДО. По този повод депутатът от ПДО Хамит Гейлани определи подобни твърдения като провокация и посочи, че дори и обикновени симпатизанти на партията не биха могли да извършат подобно нещо.

“Заман”, Турция: Опозицията ще поиска да се свика парламентът заради горските пожари
04 август 2008 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Дениз Байкал заяви, че ще поиска да бъде свикан парламентът заради бушуващите огромни горски пожари в Турция, пише днес вестник “Заман”. Великото национално събрание т излезе в лятна ваканция на 1 август, а новата парламентарна година започва на 1 октомври. Дениз Байкал посочи, че е необходимо бедственото положение с горските пожари в провинция Анталия да бъде обсъдено в парламента и там да бъде обърнато внимание на министрите да се предприемат спешни и адекватни мерки.

Анадолска агенция: Осем терористи са убити при престрелка в провинция Шърнак
04 август 2008 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Шърнак. Осем терористи са били убити при престрелка със силите за сигурност в планински район в околия Бейтюшшебап на провинция Шърнак, Югоизточна Турция, предава Анадолската агенция. В съобщение на Генералния щаб се посочва, че при престрелката са били убити и петима души от т.нар. селски пазачи.
В съобщението се казва също, че в околия Юксекова на провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, силите за сигурност са заловили жив един терорист.
В планински район на околия Карлъова на провинция Бингьол, Югоизточна Турция, е било открито и унищожено самоделно взривно устройство, изготвено от 15 килограма амониев нитрат и мазут / AMFO/.

Агенция "Фокус" припомня, че в Турция под названието "терорист" и терористична организация" обичайно се има предвид Кюрдската работническа партия /ПКК/, която е забранена и се смята за терористична в Турция, а също в САЩ и ЕС.

Си Ен Ен Тюрк: Продължават големите горски пожари в провинция Анталия
04 август 2008 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Анталия. Продължават големите горски пожари в провинция Анталия. След околиите Серик и Манавгат избухна пожар и в околия Манавгат. Под влияние на силния вятър огънят напредва към село Чардак, източно от община Ташагъл, предава телевизионният канал Си Ен Ен Тюрк. За гасенето на горските пожари са ангажирани 5 хеликоптера, два амфибийни и пет други самолета.
Новият пожар в околия Манавгат е в района на махала Йеникьой, който е свързан към село Калемлер. На мястото на пожара са изпратени екипи на горското стопанство. Поради близостта на населени места засега се гаси само по суша като има опасност от разрастване и на този пожар. Гасенето продължава денонощно. Заедно с изпратените екипи местните жители цяла нощ почистват ръчно тревите в районите, където има риск от разрастване на пожара и обливат с маркучи с вода непосредствените подстъпи до къщите си. Макар че турският Червен полумесец изпрати палатки, местните жители не искат да напускат къщите си, посочва телевизията.

Последен ден от заседанието на Висшия военен съвет на Турция
04 август 2008 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Днес е четвъртият, последен ден от редовното годишно заседание на Висшия военен съвет /ВВС/ на Турция, съобщават турските медии. В него участват турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, началникът на Генералния щаб армейски генерал Яшар Бююканът, министърът на националната отбрана Веджди Гьонюл и всички действащи армейски генерали и адмирали в турската армия. На Заседанието ще бъдат извършени новите назначения на висшия команден състав. Назначенията ще бъдат оповестени пред обществеността и влизат в сила след като бъдат утвърдени от президента Абдуллах Гюл.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP