Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Турция във фокус-новини,05.08.08

Новият председател на Турското историческо дружество официално встъпи в длъжност
05 август 2008 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Новият председател на Турското историческо дружество проф. д-р Али Биринджи официално встъпи в длъжност, пише днес вестник “Сабах”. Али Биринджи пое поста от досегашния председател на дружеството проф. д-р Юсуф Халаджоглу, който беше уволнен заради негови скандални изявления във връзка с кюрдите и арменците. При поемането на длъжността Али Биринджи декларира, че когото се наложи, ще бъде готов да изслуша мнението на всеки.

Анадолска агенция: 48 тона контрабанден чай са заловени в провинция Ван
05 август 2008 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Ван. Екипи на жандармерията са заловили 48 тона контрабанден чай в околия Башкале на провинция Ван, Източна Турция, предава Анадолската агенция. Контрабандната стока е била открита при проверка на три камиона, пътуващи по пътя Ван-Башкале. Чаят бил внесен незаконно от Иран. Задържани са водачите на камионите, случаят се разследва.

В Турция се създава дружество за борба с кърлежите и заболяванията от кримска треска
05 август 2008 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция предстои да бъде създадено дружество за борба с кърлежите с цел да се води по-ефективна борба срещу увеличилите се през последните години заболявания и смъртни случаи, предизвикани от болестта Кримска-Конго хеморагична треска /ККХТ/, предава Анадолската агенция. Проф. д-р Зафер Караер от Ветеринарния факултет на Анкарския университет оповести решението за създаване на такова дружество, което “да предложи трайни решения по въпроса за кърлежите на много граждани в Турция, които са изживели ужасяващи дни”. Името на дружеството ще бъде КЕН-ДЕР и вече е изготвен неговият устав и лого, което естествено е във формата на кърлеж.

Над 280 кг хероин са заловени в две турски провинции
05 август 2008 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. При пет отделни операции на различни места в провинция Мерсин, Южна Турция, са били заловени общо 203,599 кг хероин и 1,720 килограма други наркотици, пише електронното издание на вестник “Хюриет”. Операциите са проведени от екипи на отдела за борба с организираната престъпност и контрабандата в периода 21 юли – 2 август. В рамките на операциите са задържани 26 души, от които 18 са арестувани и вкарани в затвора, а другите 7 са заподозрени и срещу тях се води разследване.
В околиите Чалдъран и Мурадие в провинция Ван, Източна Турция, жандармерийски екипи са заловили общо 82,443 кг хероин, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Наркотикът бил укрит в специално оборудвани тайници в два автомобила, чиито водачи са арестувани.
В околия Башкале на провинция Ван екипи на жандармерията са намерили в два чувала 34,127 килограма наркотици, изоставени покрай гробището на едно село. Смята се, че наркотиците са оставени от терористи от Кюрдската работническа партия /ПКК/, за да бъдат взети и реализирани на пазара от техни помагачи.

Турция вече не е само транзитна страна за нелегалните имигранти, пише италианско списание
05 август 2008 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Рим/Анкара. Пристигналите в Истанбул нелегални имигранти все повече започват да се отказват от намерението си да продължат за Европа, след като имат възможността да се нахранят, да си намерят работа и не са обект на полицейско преследване и насилие. Това се казва в публикацията “Истанбул: външната врата на Европа”, поместена в най-новия брой на италианското двумесечно издание “Ийст” и цитирана днес от турския вестник “Сабах”. Авторът Емилиано Бос разглежда авантюрите и надеждите на пристигналите по нелегални пътища в Истанбул нелегални имигранти от Африка, Азия и Близкия изток.

Турция трябва да сключи споразумение с МВФ, смятат в “Стандарт енд Пуърс”
05 август 2008 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анализаторът за Турция на международната институция за кредитни оценки “Стандарт енд Пуърс” Фарук Суса заяви, че текущият дефицит на Турция е твърде висок и за да може той да продължи да се финансира с чужд капитал, правителството трябва да сключи споразумение с Международния валутен фонд, предава Анадолската агенция. Eдин от най-важните икономически проблеми на Турция от дълго време е дисбалансът на външното финансиране, който напоследък още повече се е увеличил, посочи анализаторът.

Сирийският президент пристигна на посещение в Турция
05 август 2008 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Бодрум. Президентът на Сирия Башар Асад пристигна на посещение в турския курорт Бодрум, предаде ДПА. Асад ще се срещне с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган. Срещата ще се проведе в луксозен хотел в Бодрум.
Двамата ще обсъдят преговорите между Сирия и Израел, които се водят с посредничеството на Турция.

Али Бабаджен: В град Киркук трябва да се намери решение на проблемите чрез съгласие
05 август 2008 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Али Бабаджан заяви, че Турция следи отблизо последните събития в северноиракския град Киркук и желае да бъде намерено решение на съществуващите там проблеми чрез съгласие, предава Анадолската агенция. На пресконференция Али Бабаджан посочи, че всъщност въпросите, свързани с град Киркук, засягат обстановката в цял Ирак. “Защото Киркук е един умален модел на Ирак. Там са представени различни групи и проблемите, които могат да възникнат в Киркук, винаги има риск да се разпрострат и в районите извън Киркук”, посочи Али Бабаджан.

В Армения ще бъде ремонтирана джамия, а в Турция – арменска църква, пише турски вестник
05 август 2008 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Ереван/Диарбекир. Докато дълги години между Турция и Армения съществува значително напрежение във връзка с “твърденията за геноцид”, през последните дни се правят опити да бъде забравена миналата вражда, пише днес турският вестник “Сабах”. Намиращата се в Диарбекир историческа арменска църква ще бъде ремонтирана от организация на Ротари клуб от Армения, а джамия в Армения – от турски ротарианци. Това става точно в момента, когато се обсъжда поканата към турския президент Абдуллах Гюл да присъства на футболния мач между националните отбори на Турция и Армения в Ереван, които са в една квалификационна група за световното първенство по футбол.

Земетресение с магнитуд 3,4 по Рихтер е регистрирано в Югоизточна Турция
05 август 2008 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Земетресение с магнитуд 3,4 по скалата на Рихтер е регистрирано днес в 05,35 ч в провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Епицентърът на земния трус е бил в района на село Гечитли. Земетресението е предизвикало кратка паника сред населението. Няма жертви и разрушения.

ДХА: Турски военни самолети летят над провинция Хаккяри
05 август 2008 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Хаккяри. Продължават операциите на турската армия срещу терористичната организация ПКК, а днес военни самолети летяха над околия Юксекова на провинция Хаккяри, Югоизточна Турция, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. Самолетите прелитаха над околия Юксекова и се насочваха към границата със Северен Ирак от страна на околия Шемдинли. Снощи към 21.30 часа конвой от 25 военни машини достави от 21-а гранична жандармерийска тактическа бригада подкрепления и боеприпаси за частите, дислоцирани по границата с Ирак в околия Шемдинли, а днес бойните самолети във въздушното пространство на околия Шемдинли бяха забелязани към 11.30 часа, посочва агенцията.

ДХА: Специални мерки за сигурност в курорта Бодрум заради присъствието на Башар Асад
05 август 2008 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Бодрум. Сирийският президент Башар Асад за пръв път предпочита да почива заедно със семейството си в турския морски курорт Бодрум и там са взети специални мерки за сигурност, предава информационната агенция Догу хабер ажансъ /ДХА/. От две седмици се извършва специална подготовка в хотел Риксос, където Башар Асад ще се срещне с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган. Служители на турските и на сирийските органи за сигурност постоянно правят проверки и следят за обстановката в района. След съвместния обяд е предвидена разходка на Ердоган и Асад с 55- метрова луксозна моторна яхта, която плава под американски флаг.
Башер Асад и съпругата му Есма Есад ще отседнат във вилата, в която преди това е бил настанен президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев. Интериорът е напълно подновен, от Сирия са докарани специални вещи и обзавеждане. Семейство Есад е придружавано от трима близки приятели и трима готвачи.

Щетите от пожарите в провинция Анталия са като при атомна бомба
05 август 2008 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Анталия. Заместник-директорът на Дирекцията на горите в Турция Мустафа Куртулмушлу каза, че щетите, нанесени при пожарите в провинция Анталия, бушуващи почти цяла седмица от 30 юли, са като щети от атомна бомба, пише електронното издание на турския вестник “Заман”. Пожарът в района вече е овладян и екипите, които борили се срещу стихията, ликуват. “Единствената добра страна на пожара е това, че не останаха кърлежи”, каза Куртулмушлу. Той посочи, че щетите могат да се категоризират в четири групи – унищожени дървета и растения; унищожени горски пътища; щети, нанесени на животните; финансови загуби за държавата. Според неговата информация изключително големи загуби е претърпяла фауната на района – унищожени са много яребици, диви птици, влечуги, лисици и чакали. Той посочи, че при разследванията на горските пожари от 1950 година насам става ясно, че част от тях са предизвикани от селяните в района, при това умишлено, за унищожаване на кърлежите по домашните животни.

АНКА: Коментари в чуждестранния печат за назначаването на Илкер Башбуг за началник на турския Генерален щаб
05 август 2008 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Назначаването на армейски генерал Илкер Башбуг за началник на турския Генерален щаб привлече вниманието на световния печат, предава информационната агенция АНКА. Британският вестник “Гардиън” прави заключението, че с това назначение “ще бъде намалено напрежението между правителството и армията”. Друг британски вестник – “Файненшъл таймс” също е на мнение, че “се очаква да бъдат улеснени напрегнатите отношения на армията с правителството”. От своя страна френският вестник “Монд” определя армейски генерал Илкер Башбуг като “голям защитник на светското начало”.

“Милиет”: Полицията в Истанбул още издирва атентатора, взривил втората бомба в квартал Гюнгьорен
05 август 2008 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Полицията в Истанбул издирва атентатора, оставил и взривил втората бомба в квартал Гюнгьорен миналата неделя, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Полицията в Истанбул арестува миналата седмица 8 души за атентата, но при изследването на термокамерите беше установено, че до задържания атентатор Хюсеин Тюрели е вървял мъж, който е носел в ръцете си найлонова торба за боклук, който се смята, че е оставил втората бомба в кофа за боклук. При операцията обаче този мъж не е задържан. Според информацията на полицията той е издирван навсякъде. Високопоставен полицейски служител отрече твърденията в медиите, че задържаните са арестувани не за извършване на терористичния акт, а тъй като са членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/.

Сирийският президент ще пристигне днес на посещение в Турция
05 август 2008 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Анкара. Сирийският президент Башар Асад ще пристигне днес на посещение в Турция, съобщава на електронната си страница израелският вестник “Йедиот Ахронот”. Очаква се основна тема в разговорите да бъде развитието на двустранните отношения. Ще бъдат обсъдени и преговорите между Сирия и Израел, които се водят с посредничеството на Турция.

“Сабах”: През октомври се очаква ново повишение на цената на природния газ в Турция
05 август 2008 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Анкара. Ново поскъпване на природния газ в Турция се очаква през октомври, макар че току що влезе в сила повишение на цените със 17-19%, пише днес вестник “Сабах”. От министерството на енергетиката поясняват, че от идването си на власт правителството не е осъществявало необходимото повишаване на цената на природния газ в рамките на политиката си да не се допуска увеличение на цените на продукцията на държавните стопански организации.
На 1 юни в Турция цената на природния газ се увеличи със 7,4% за битови потребители и с 8,3% за промишлени нужди, а от 1 август повишаването на цените на природния газ е съответно с 16,88% и с 18,77%.

“Милиет”: Дългосрочните интереси на Турция и ЕС са в една посока, каза Йост Лагендейк
05 август 2008 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Съпредседателят на Смесената парламентарна комисия Турция-ЕС Йост Лагендейк каза, че Турция ще стане член на ЕС в крайна сметка, защото дългосрочните интереси на Турция и ЕС са в една посока, пише електронното издание на турския вестник “Милиет”. Лагендейк каза това пред журналисти в дома на семейството на съпругата си Невин Сунгурлу в Ялова. Той посочи, че в Турция са се променили много неща откакто той е встъпил на тази длъжност. “През 1980-те години бях против членството на Турция в ЕС, но когато през 2002 година поех поста от Даниел Кон-Бендит все още бях с леви възгледи, но с умерени леви възгледи, а Турция се бе променила в положителна насока и започнах да подкрепям членството й”, каза холандският евродепутат. Лагендейк изтъкна, че и в Турция, и в ЕС има кръгове, които са против членството на Турция в ЕС и искат да възпрепятстват преговорния процес. Като срок за присъеднияването на Турция към Евросъюза той посочи 7-10 години, пише вестникът.

“Заман”: Фармацевтичната и химическата промишленост са секторите за пране на пари на организацията “Ергенекон”
05 август 2008 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Секторите за пране на пари на организацията “Ергенекон” са фармацевтичната и химическа промишленост и въздушните карго превози, пише турският вестник “Заман”. Това става ясно от документ, открит в дома на задържания по случая Севги Еренерол. Според анализите на организацията, направени в проект през 1999 година, това са най-благоприятните сектори за големи легални печалби. Инвестициите в лекарствената и химическата дейност обезпечават контрол и в производството и търговията с химическо и биологично оръжие, които се превръщат в един от най-големите източници на печалби за терористичните организации, пише вестникът.

“Заман”: “Националните” дружества, разследвани по случая “Ергенекон”, са били съдени за сепаратизъм
05 август 2008 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. До шокиращи разкрития се стигна при проверките на 10 “национални” дружества в рамките на разследването по случая “Ергенекон”, пише турският вестник “Заман”. 16 от ръководителите на Дружеството на националните индустриалци и бизнесмени /УСИАД/ са лежали в затвора заради обвинения в сепаратизъм. Развивайки дейност под лозунга и под името на “патриотизма”, тези организации са се занимавали с укриване на данъци и други незаконни дейности, сочи проверката, направена по искане на прокурора Зекерия Йоз на организации, чиито ръководни членове са обвиняеми по този случай. Сред тях са “Кувайи миллийе” /Национални сили/, Съюзът на големите юристи, Аясофия. При проверката е било установено, че в дейността на тези организации, които са се представяли, че се занимават с патриотична мисия, са били установени нередности. Те са нямали регистър на членовете и дейностите, както и регистър за приходите и разходите и са укривали данъци от държавата, като не са фактурирали своите дейности. УСИАД имаше изявления, в които говореше за наближаване на времето за преврат и действия извън установения правов ред. Част от ръководните членове на тези организации са свързани с дейността на леви въоръжени революционни организации като “Дев йол” и “Дев сол” и са съдени за дейност, насочена срещу установения държавен ред, пише вестникът.

“Сабах”: Нови две фрегати за турските ВМС от САЩ
05 август 2008 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. САЩ се подготвят да предадат на турските военноморски сили още две фрегати клас Пери, пише днес вестник ”Сабах”. В рамките на подписаното от президента Джордж Буш решение в момента се правят последните технически уточнения – в какъв обем да бъдат ремонтирани фрегатите в САЩ и кога да бъдат предадени на Турция. Разходите за ремонта ще бъдат поети от Турция, но страната ще се окаже печеливша, защото едната от фрегатите се предоставя безвъзмездно. С новите две фрегати турските ВМС ще имат общо десет фрегати клас Пери. В предишните години Турция е получила осем фрегати от същия клас.

“Хюриет”: Убиецът на Хрант Динк Огюн Самаст е бил съпровождан от двама души при убийството

05 август 2008 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Обвиняемият по случая “Ергенекон” доц. д-р Емин Гюрсес заяви, че когато Огюн Самаст е отишъл да убие главния редактор на вестник “Агос” Хрант Динк при него е имало още двама души, пише турският вестник “Хюриет”. Това става ясно и от телефонен разговор между Емин Гюрсес и лице, към което той се обръща с “мой паша”, както и от твърденията на студентка, която е видяла убийците. Според нейните твърдения двама души са завели младежа, убил Динк, до неговата врата. По сведение на обвиняемия Гюрсес и от телефонния разговор става ясно също, че лица, които са свързани с групата, имаща отношение към убийството на Хрант Динк, са посещавали България. Гюрсес признава в разговора с "пашата", че е казал пред съдията, че те имат връзка с ислямски тарикати /ордени, секти/, пише вестникът.

Турски печат: Турските въоръжени сили имат нов висш ръководен състав
05 август 2008 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Назначаването на армейски генерал Илкер Башбуг за началник на Генералния щаб на Турция и направените назначения на 4-дневното заседание на Висшия военен съвет, пожарите в провинция Анталия и изявлението на Конституционния съд по повод твърденията, че председателят или друг член на съда е присъствал на конфиденциалната среща между премиера Ердоган и президента Гюл преди вземането на решение по делото срещу ПСР са сред основните теми в турския печат днес. Вестник “Милиет” под заглавие “Период на Башбуг в турските въоръжени сили” пише, че президентът Абдуллах Гюл е назначил бившия командващ сухопътните сили на Турция армейски генерал Илкер Башбуг на поста началник на Генералния щаб. Така ген. Башбуг става 26-ият началник на турския генерален щаб. Вестникът посочва, че на приключилото заседание на Висшия военен съвет вчера са били определени и командващите родовете войски и основните армейски части. За първи път не са били взети решения за уволнение на офицери от турските въоръжени сили, което се тълкува като едно послание в рамките на разследването на скандала “Ергенекон”.
В публикация под заглавие вестник “Хюриет” акцентира на това, че този път няма уволнения на офицери от армията поради нарушаване на дисциплината и действия, противоречащи на устава на турските въоръжени сили. Вестникът посочва, че новият началник на Генералния щаб генерал Илкер Башбуг ще заема този пост две години - до 2010 година, вместо 4 години поради възрастта си. За командващ сухопътните сили на Турция е назначен армейски генерал Ъшък Кошанер, който се очаква да бъде следващият началник на турския генерален щаб.
Вестник “Заман” също обръща внимание на новите назначения във висшето ръководство на армията и представя новия началник на Генералния щаб и командващи на отделните родове войски. В друго заглавие вестникът пише за пожарите в провинция Анталия, като посочва, че пожарът, възникнал в района на село Сагърин, околия Манавгат е взет под контрол, а край други села продължават дейностите по изстудяване на земята, засегната от пожара.
В подробна публикация вестник “Радикал” също представя новите висши назначения в армията и решенията на Висшия военен съвет.


Турция се стреми да бъде позитивна сила за установяването на мир и стабилност в региона и света, каза Абдуллах Гюл
05 август 2008 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция се стреми да бъде позитивна сила за установяването на мир, стабилност и сигурност в региона и света. Това е изтъкнал турският президент Абдуллах Гюл на вечерята снощи в чест на краля на Бахрейн Хамад бин Иса Ал Халифе, пише турският вестник “Сабах”. Център на разговорите между крал Хамад, който пристигна вчера на посещение в Турция, и Абдуллах Гюл, са били въпросите Иран-Ирак и триъгълникът Сирия-Израел-Ливан. На вечерята в чест на високия гост в президентския дворец “Чанкая” Гюл е обърнал внимание на това, че регионът преминава през труден период и проблемите са с различен характер и много преплетени. “Справедливо решение чака палестинският въпрос, събитията в Ирак и страданията на иракския народ ни вълнуват дълбоко и нас, разпространението на тероризма и оръжията за масово унищожаване са обща заплаха за региона ни”, е казал турският президент. Като един от пътищата за решаване на проблемите Гюл е акцентирал на диалога и съюза на цивилизациите.

“Сабах”: Турският премиер Ердоган и сирийският президент Башар Асад се срещат днес в курорта Бодрум
05 август 2008 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Бодрум. Плановете на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и президента на Сирия Башар Асад да прекарат съвместно семейната си почивка се превръща в реалност, пише днес турският вестник “Сабах”. Ердоган ще посети днес турския курорт Бодрум, където заедно със семейството си е на лятна почивка сирийският президент Башар Асад. Семейство Ердоган и семейство Асад ще присъстват на обща вечеря. Така Ердоган и Башар Асад частично ще са осъществили плановете си от 2005 година да прекарат заедно лятната си ваканция, коментира вестникът.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP