Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Светски "ястреб" оглави турската армия

Илкер Башбуг ще прилага повече натиск върху Ердоган

Светски "ястреб" оглави турската армия

[Reuters]


По-малко от седмица след като управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) се размина със съдебна забрана, в страната беше осъществена смяна в ръководството на армията, която гарантира, че натискът върху премиера Реджеп Таийп Ердоган няма да спре. Избраният вчера нов главнокомандващ на турската армия ген. Илкер Башбуг е считан за "светски ястреб" и "леден воин", който анализаторите очакват да държи изкъсо управляващите.

За разлика от досегашния главнокомандващ ген. Яшар Бююканът, който седеше в основата на обтегнатите отношения между ПСР и армията през последните години, ген. Башбуг далеч не е толкова емоционален и импулсивен, отбелязват наблюдателите. Според анализатора на мозъчния тръст "Юрейша груп" (Eurasia Group) Волфанго Пиколи Башбуг е известен със своя студен и пресметлив характер, както и с желязната си вяра в светските устои на държавата. Резултатите ще бъдат по-малко публични ескалации на напрежение в отношенията армия - правителство, но в същото време очакванията са армията да оказва много по-сериозен натиск върху премиера, тъй като досега емоционалните прояви на Бююканът, позволяваха на Ердоган да се представя като жертва на недемократично притискане от страна на военните.

Турската армия е втората най-многочислена в НАТО след тази на САЩ и се ползва с огромно доверие в обществото. Въпреки че през последните години военните се намесват по-малко в политическия живот на страната, от 1960 г. насам те са осъществили четири преврата, като през 1997 г. принудиха първото ислямистко правителство в историята на Турция да подаде оставка.

Освен заради желанието си да провежда конституционни промени, наричани от опонентите му опити за ислямизация на страната, Ердоган ще се сблъска и по друга линия с армията. За да осъществи европейските амбиции на Анкара, той ще трябва да прокара реформи, ограничаващи властта на генералния щаб, което ще е особено трудно в настоящата конфигурация.

Парламентът ще забърза конституционните реформи

След като избегна забраната си, управляващата ПСР е решена да ускори конституционните реформи, заради които именно отиде на съд, съобщиха вчера турските вестници. Ваканцията на парламента ще бъде съкратена, като още преди края й ПСР ще започне консултации с останалите парламентарни групи. Според високопоставен партиен източник, цитиран от в."Миллиет", формацията си е взела поуки от процеса и ще търси по-компромисно решение по някои въпроси. Според изданието обаче с новите промени ще се търси и формулировка, която да затрудни забраната на политически партии.

Inform,август 2008

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP