Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

Разкриха кой стои зад атентатите в Истанбул

03.08.2008

Седмица след тежките бомбени атентати в Истанбул, турската полиция залови извършителите. по данни на турските медии осем от задържаните десет въже са членове на забранената кюрдска работническа партия ПКК.

По данни на турския вътрешен министър Безир Аталай бомбените атентати от 27 юли, при които загинаха 17 души, а 154 бяха ранени, са "разрешени въз основа на сигурни доказателства, които не оставят място за съмнение". Министърът заяви, че отговорността е на забранената кюрдска работническа партия ПКК. Това предположение витаеше във въздуха веднага след атентатите. Някои от аргументите, които тогава изнесоха медии и политици, е че самият атентат с две бомби, експлодиращи една след друга на едно и също място, напомня почерка на ПКК, освен това турската армия бе разрушила чрез бомбардировки важни техни бази в северен Ирак и атентатите в Истанбул е трябвало да бъдат

един вид отмъщение.

Въпреки това ръководителят на кюрдската работническа партия Зубеир Айдар отхвърли в съобщение по интернет всякаква отговорност за атентатите. Истинността на това изказване обаче продължава да се поставя под съмнение. Дори Айдар да говори истината, най-късно след отвличането на тримата германски алпинисти от страна на ПКК, е ясно, че партията не е толкова затворена и единна, както иска да се представи пред света и че отделни малки групировки в самите й редици могат да вършат действия независимо от ръководството.

ПКК е обявена за терористична организация от ЕС, САЩ и Турция, но също така и от Ирак, в чийто северни области тя е разположила лагера си.

Inform

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP