Eвропейската алтернатива на Турция е неизбежна и
един ден тя ще бъде неотделима част от Европа като политическо, икономическо и културно пространство!

Orient Radio Bg Online / Canli

14 убити и 27 ранени при срутване на общежитие за момичета в Турция (ОБЗОР)

14 убити и 27 ранени при срутване на общежитие за момичета в Турция (ОБЗОР)
01 август 2008 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Четиринайсет души са загинали и 27 са ранени при рухване на общежитие за момичета в Централна Турция рано днес. Трагедията се разиграла към 5 ч днес сутринта в община Балджълар в провинция Коня. Община Балджълар се намира на 20 км от турския град Ташкент и на 160 км от град Коня. Общежитието е било собственост на частна фондация и в него се водели курсове по Коран.
Част от ранените са отведени в Коня, други са настанени в болници в по-близките околийски центрове. Тъй като районът на общината е гъста гориста местност, линейките са имали проблеми с бързото пристигане на мястото на инцидента. Първоначална помощ са оказали гражданите и жандармерийските екипи.
Според кмета на Балджълар Мехмет Демиргюл срутването е било причинено от избухване на газова бутилка.
От Анкара е пристигнал 30-членен екип с 4 хеликоптера. Използва се и специално обучено куче за откриване на затрупаните. Жандармерията е образувала кордон за сигурност около срутеното общежитие. На мястото на трагедията се очаква да пристигнат министърът на вътрешните работи Бешир Аталай, министърът на здравеопазването Реджеп Акдаг и държавният министър Нимет Чубукчу, които са излетели с хеликоптер от Анкара.
Една от първите спасени ученички – 13-годишната Мерве Авджъ твърди, че е чула един от учителите да казва, че “маркучът на газовата бутилка в кухнята е откачен”. Според нея в триетажното общежитие имало около 50 души, заедно с персонала от 6 души. Самата тя се е намирала в частта от сградата, която не се е срутила при експлозията. Същевременно живеещи наблизо и някои служители в местната община твърдят, че в сградата не е имало газови бутилки, а имало някакво съоръжение, което работело с природен газ.

Публикуване на коментар

StatCounter

Our Blogger Templates

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP